Λειτουργία καταστημάτων την τελευταία Kυριακή.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ ενημερώνει τα μέλη της για την λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 30/12/2012.

Αγαπητοί συνάδελφοι


Με την παρούσα σας αποστέλλουμε την δημοσιευθείσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18-12-2012 (ΦΕΚ 246Α) σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές 23 και 30 Δεκεμβρίου ειδικά και μόνο για το έτος 2012 (άρθρο 4).  Επισημαίνεται ότι η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις συγκεκριμένες ημέρες εξακολουθεί να είναι προαιρετική.


Με την αυτή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 5) επεκτείνεται επίσης η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ή για οφειλές κάτω των 200.000 € έως 31-12-2013.


Παράλληλα με τα ως άνω σας αποστέλλουμε την νέα Αγορανομική Διάταξη Α2-1145/2012 με την οποία αποσαφηνίζεται το ευφυολόγημα «δεν παίρνω απόδειξη – σηκώνομαι και φεύγω».


Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 αυτής προβλέπεται ότι ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο.  Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής όλοι οι καταστηματάρχες πρέπει να αναρτήσουν πινακίδα κοντά στο ταμείου που θα αναφέρει στα ελληνικά «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ?ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)» και στα αγγλικά «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT ? INVOICE)».


Όπως αντιλαμβάνεσθε το περιεχόμενο ουσίας είναι η απλή ανάρτηση της παραπάνω πινακίδας η οποία είναι υποχρεωτική – προβλέπεται μάλιστα η επιβολή διοικητικού προστίμου 1000 €. 


Αυτό βέβαια ουδόλως σημαίνει ότι θα μπορούν οι κακόπιστοι καταναλωτές να μπαίνουν στα μαγαζιά μας να αρπάζουν προϊόντα και να φεύγουν με την δικαιολογία ότι δεν τους εκδώσαμε απόδειξη.  Η πράξη αυτή εξακολουθεί να ισοδυναμεί με κλοπή και να διώκεται ποινικά.  Σε τελική ανάλυση η όλη ιστορία «ξεφούσκωσε» δείχνοντας ότι ήταν μόνο επικοινωνιακού περιεχομένου.