ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Επικαιρότητα: 

 

 

Γιώργος Σταθάκης: Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε μέτρα για δανειολήπτες, νοικοκυριά, ΜΜΕ και κατάθεση νέου επενδυτικού νόμου.

 

Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας: Τα δάνεια του συνόλου των νοικοκυριών που είναι κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας θα περάσουν από τις τράπεζες σε δημόσιο φορέα διαχείρισης.

Μεταστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η εγκατάλειψη του αποτυχημένου μνημονιακού μοντέλου δεν συνεπάγεται και επιστροφή στο χρεοκοπημένο μοντέλο που επικράτησε μέχρι το 2009 και «οδήγησε τη χώρα στα βράχια» μέσω αποβιομηχάνισης και συρρίκνωσης της γεωργικής παραγωγής. Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση αποστρέφει το βλέμμα από τις εύκολες λύσεις του μνημονίου και αντιμετωπίζει τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και προόδου. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών. Παρουσίασε επίσης σειρά τομών που θα υπηρετήσουν τη στροφή στο νέο μοντέλο. Πρώτον, ανέφερε ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της χώρας. «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επί 25 χρόνια υπάρχουν προσωρινές ετήσιες άδειες σαν τις καφετέριες» είπε. Δεύτερον, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα νόμο για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τα δάνεια του συνόλου των νοικοκυριών που είναι κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας θα περάσουν από τις τράπεζες σε δημόσιο φορέα διαχείρισης, ενώ θα ληφθούν πρωτοβουλίες επίλυσης για το σύνολο των μεσαίων επιχειρήσεων. Τρίτον, θα προωθηθούν μέτρα για τη διαχείριση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο φιλικό προς επιχειρήσεις. Τέταρτον, θα κατατεθεί νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα δώσει ισχυρά κίνητρα «σε επενδύσεις που θέλει και έχει ανάγκη η χώρα με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια». «Θα εγκαταλείψουμε τους προβληματικούς παλιούς αναπτυξιακούς νόμους παρέχοντας κίνητρα σε νεανικές και κοινωνικές επιχειρήσεις», είπε. Ακόμη προανήγγειλε ότι θα μεταστραφεί το πλαίσιο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Επίσης ξεκαθάρισε ότι τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Επισήμανε όμως ότι στις τουριστικές περιοχές θα είναι ανοιχτά με απόφαση των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν διαρθρωτικές τομές στον κατασκευαστικό τομέα με στροφή στα μεσαία και μικρά έργα. «Θα θέσουμε νέους διάφανους κανόνες ώστε τα χρήματα του Δημοσίου να πάνε στον σκοπό για τον οποίο προορίζονται», δεσμεύτηκε. «Πρέπει να καθαρίσουμε την γκρίζα ζώνη ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε ο Γιώργος Σταθάκης και επισήμανε ότι το πρώτο μνημόνιο είχε ρητή αναφορά στην κατάρτιση του Κτηματολογίου αλλά «καμία δόση δεν προσέκρουσε σε αυτό». «Θυμάμαι αντίθετα δεκάδες δόσεις που κόλλησαν στις ομαδικές απολύσεις», ανέφερε καταχειροκροτούμενος.

Στήριξη των αγροτών

Διαβεβαιώσεις για την άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής που καταστρέφεται αυτή τη στιγμή σ’ όλη τη χώρα από τις πλημμύρες, καθώς και για έκτακτη ενίσχυση για τις ζωοτροφές «όπου υπάρχει ανάγκη», έδωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός για την Αγροτική Ανάπτυξη Βαγγέλης Αποστόλου. Αναφέρθηκε στην ομιλία του στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του υπουργείου του με σωστή διαχείριση των πόρων του και διαβεβαίωσε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και τις αποθήκες, όπως επίσης και της κατάργησης της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ. Στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε, περιλαμβάνεται το μειωμένο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος και η σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ώστε αυτός να φτάσει στον μέσο όρο της Ε.Ε., μέχρι την καθιέρωση του αγροτικού πετρελαίου «που είναι και το κύριο ζητούμενο».  Ο υπουργός επαναδιαβεβαίωσε για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους «που είναι το σύνολο των αγροτών», καθώς και για ρύθμιση των αγροτικών χρεών στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια με αναστολή των πλειστηριασμών των στοιχείων αγροτών. «Γη, μηχανήματα, αποθήκες, δεν θ’ αφήσουμε να φύγουν από τον αγροτικό χώρο» διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά. «Στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ίδρυση τράπεζας αγροτικού σκοπού, η ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών για την ορθή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων. Ειδικά για την κτηνοτροφία, θα υπάρξει υλοποίηση επιχειρησιακού προγράμματος με στόχο την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου», σημείωσε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - chatzikon@parliament.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/