Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από οργανωτικής πλευράς όσο και από την επίτευξη των ευκταίων στόχων του, ολοκληρώθηκε το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR(Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Negroponteστην Ερέτρια. Στην Φόρουμ παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Επιμελητηριακού Χώρου, πολιτικοί και λοιποί θεσμικοί παράγοντες, αναδεικνύοντας το με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους σε μια σημαντική ευρωπαϊκή σύσκεψη και παράλληλα σε ένα  πολύ σπουδαίο γεγονός για το νομό μας. Το κυρίαρχο Θέμα συζήτησης που ήταν ‘’ Αειφόρος Τουριστικός Σχεδιασμός και Διοίκηση για τους Ευρωπαϊκούς Νησιωτικούς ΠροορισμούςΈξυπνα Καινοτόμα Εργαλεία και Πρωτοβουλίες ’’ όπως απεδείχθη και από τις ίδιες τις εργασίες του συνεδρίου θα έχει σημαίνοντα ρόλο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, των επιχειρήσεων και των κατοίκων τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στους στόχους του INSULEURως επίσημου σύμβουλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Ιωάννης Λιονάκης ο οποίος εστίασε στα ακόλουθα ΄΄ Οφείλουμε να έχουμε ως σημείο αναφοράς ότι ενώ οΤουρισμός ξεκινά από την ανάγκη του ανθρώπου για αναψυχή αλλά και από τη φύση του που συνδέεται άρρηκτα με την αναζήτηση και τη γνώση, τελικά καταλήγει να είναι μια διαδικασία ανταλλαγής κουλτούρας, και πολιτισμών που μοιραία οδηγεί σε συγκρίσεις και στοχασμό. Στο πλαίσιο αυτό τα Ευρωπαϊκά νησιά και ιδιαίτερα τα ελληνικά που έχουν έντονο πολιτιστικό στίγμα και ιδιαίτερη κουλτούρα - σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη φυσική ομορφιά τους - αποτελούν εξ ορισμού εξαιρετικά ελκυστικούς προορισμούς. Το μείζον όμως θέμα είναι εμείς τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε, τι είδους τουριστική ανάπτυξη πρέπει να σχεδιάσουμε. Μαζικό Τουρισμό που εξαντλεί και αλλοιώνει τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον ή αειφόρο τουριστική ανάπτυξη; Τουρισμό Έντασης ; Οι όποιες αποφάσεις μας όμως πρέπει να μην αγνοούν κρίσιμα ερωτήματα  όπως  : πόσο τουρισμό αντέχει ένα νησί και για πόσο χρόνο ; τι οφέλη θα έχει η τοπική κοινωνία από την τουριστική ανάπτυξη και πώς μακροπρόθεσμα θα προστατεύσει την πολιτιστική της ταυτότητα ; Ποια είναι η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου;κλπ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κλείνοντας την σύντομη τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι‘’ είναι δύσκολο να μιλάμε για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στη Μύκονο, στη Ρόδο ή στην Σαντορίνη, αφού εκεί υπάρχουν ήδη διαμορφωμένα status. Για την Εύβοια όμως και τη Σκύρο με τις τόσες περιοχές Natura, τα αισθητικά δάση, τα αρχαία μνημεία και τα 900 χλμ ακτογραμμών με τις πανέμορφες παραλίες, η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη είναι η μόνη επιλογή ΄΄ .  

 

Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος  Insuleur, ο Γεώργιος ΝτάσηςΠρόεδροςΕυρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, oβουλευτής Ευβοίας Τάσος Πρατσόλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

 

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία και την τοποθέτηση του ο Ευρωβουλευτής - τέως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας  - Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 

Όπως προαναφέρθηκε τέθηκαν σημαντικότατα θέματα που αφορούν τα Ελληνικά νησιά.

Κυριότερα  από αυτά ήταν :

Mεθοδολογία και πρακτικές για τη διαχείριση τουριστικών προορισμών (με συντονιστή τον José LuisRosesFerrerΠρόεδρο, Επιμελητήριου Μαγιόρκας και ομιλητές τους Δημήτριο Μπουχάλη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bournemouth, Γεώργιο Δρακοπούλο TourismGenerisΕιδικός Σύμβουλος, Γεώργιο Καραμπάτο,  Ιωάννα Μουλίου Αντιπρόσωπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάννη Σπιλάνη, JosepF. VallsGiménezΚαθηγητή και Διευθυντή του τμήματος Μάρκετινγκ της ESADE, Εύα Στεφανιδάκη Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Μελέτες περιπτώσεων/καλύτερες πρακτικές: Βαλεαρίδες/Σικελία/Κορσική/Γουαδελούπη/Ριέκα (με Συντονιστή τον ColetteKouryΠρόεδρο Επιμελητήριου Γουαδελούπης και ομιλητές  τους ColetteKoury, Πρόεδρο Επιμελητήριου Γουαδελούπης, JuanGualdeTorellaGuaspΠρόεδρο Λιμενικής αρχής Βαλεαρίδων Νήσων, Prof. GiovanniRugierriΠρόεδρο OTIEProf. Marie-AntoinetteMaupertuis, Κορσική, Πρόεδρο τηςl’UMR CNRS LISA, Daniel Borg, Γκόζο ΑνώτατοΠολιτικόΑναλυτήστοτομέαΑνάπτυξηςΤουρισμούκαιΟικονομίας,ΥπουργείοτουΓκόζο.

Ευρωπαϊκά Ιδρύματα/Τοπικοί Οργανισμοί (με συντονιστή Pierre-JeanCoulon, Πρόεδρο του Τομέα TEN, EESCκαι ομιλητές τους Λοΐζο Σορονιάτη Διευθύνων Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, CRPM, Επιτροπή Νήσων, Γεώργιο Μπενέτο Πρόεδρο του INSULEUR, Eλευθέριο Κεχαγιόγλου Ομοσπονδία Μικρών Ευρωπαϊκών Νησιών, Θράσο Καλογρίδη Πρόεδρο του EOAEN, Μιλτιάδη Χέλμη Πρόεδρο Ξενοδόχων Εύβοιας.

 

Σημειώνεται ότι την όλη επιμέλεια του Συνεδρίου και όλων των διαδικασιών οργάνωσης αυτού είχαν οι κυρίες Ανδρομάχη Κολούτσου και Βασιλική Ρόγκα, οι οποίες συμμετείχαν και στην αρμόδια επιτροπή της Διοίκησης για την υλοποίηση του Συνεδρίου με τους κ.κ. Ιωάννη Σταθόπουλο, Ιωάννη Γεροντίτη. 

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Εύβοιας μετά την επιτυχή και εποικοδομητική ολοκλήρωση των εργασιών του φόρουμ του INSULEUR αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τα μέλη του και ιδιαιτέρως τους χορηγούς της διοργάνωσης, ότι τα αποτελέσματα των εργασιών σε συνδυασμό με τις προσωπικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν θα έχουν - όπως ήδη εκτιμάται - σημαίνοντα ρόλο για την τουριστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των επιχειρήσεων του νησιού μας.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, το Επιμελητήριο Ευβοίας ευχαριστεί θερμά δημοσίως όλους τους χορηγούς του Συνεδρίου ως ακολούθως αναφέρονται, για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή του.

 

Με την καίρια συμπαράσταση των χορηγών το Συνέδριο αναδείχθηκε πέρα από μια σημαντική ευρωπαϊκή σύσκεψη, σε μια σπουδαία εκδήλωση που πρόβαλλε τον τόπο μας και τα προϊόντα του σε σημαντικούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε υψηλούς εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Επιμελητηριακού Χώρου, σε πολιτικούς και άλλους θεσμικούς παράγοντες. 

  

Δελτίο Τύπου: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Αρχείο dt_insuleur_apotelesmata.rtf227.7 KB

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ελ. Βενιζέλου 12, 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452-22885-23510
Fax: 2221080918
E-mail:  info@eviachamber.gr

https://www.businessportal.gr/