Παρουσίαση του βιβλίου ΄΄ Γαστρονομικός Χάρτης Εύβοιας και Σκύρου ΄΄

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του
ξενοδοχείου LUCYστην Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, από την διοίκηση του Επιμελητηρίου Εύβοιας, η
παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε ο Φορέας με τίτλο, «Γαστρονομικός Χάρτης Εύβοιας και Σκύρου».

Το βιβλίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός πραγματικά ποικιλόμορφου κοινού. Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας των Δήμων, Επαγγελματικών Σωματείων, Κλαδικών Φορέων, Επιχειρηματίες, Επαγγελματίες Σπουδαστές ήταν όλοι εκεί.  

Η παρουσίαση του προκάλεσε την προσοχή όλων ως ενός σημαντικού εργαλείου για την ανάδειξη της ευβοϊκής γαστρονομίας, των ευβοϊκών προϊόντων και της τουριστικής ταυτότητας της Εύβοιας.  

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των Δήμων κλπ.

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κα Αγιοστρατίτη στην ομιλία της αναφέρθηκε κυρίως στην ιδέα, η οποία ήταν η αιτία για την δημιουργία του βιβλίου «Γαστρονομικός χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου». Πως αυτή ξεκίνησε, αλλά και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι.  Χαρακτηριστικά τόνισε : Στην προηγούμενη θητεία μου, σαν Γενική Γραμματέας, διαπίστωσα ότι ενώ η Εύβοια είναι ένας ευλογημένος τόπος που διαθέτει μοναδικά προϊόντα δεν αποτελεί προορισμό, κυρίως για τις αγορές του εξωτερικού. Ο γαστρονομικός πλούτος της Εύβοιας και τα ευβοϊκά προϊόντα έπρεπε να ενσωματωθούν στην τουριστική ταυτότητα της Εύβοιας και να την αναδείξουν ακόμη περισσότερο. Έπρεπε να αναδειχτούν διότι η γαστρονομία ενός τόπου είναι πολιτισμός που ρέει στον χρόνο, ταξιδεύει με τους ανθρώπους και καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο. Η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε με τον Πανεϋβοικό διαγωνισμό του ευβοϊκού πιάτου. Οι Στόχοι του διαγωνισμού ήταν συγκεκριμένοι : Η ανάδειξη των συνταγών της Εύβοιας από τοπικά προϊόντα, η καθιέρωση της Ευβοϊκής Γαστρονομίας και η ενσωμάτωση της στην Τουριστική Ταυτότητα της Εύβοιας. Ταυτόχρονα η καθιέρωση του ευβοϊκού πρωινού στα ξενοδοχεία τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε χώρους εστίασης. Στο διαγωνισμό συνεργάστηκαν με το Επιμελητήριο, η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – το ΙΕΚ PRAXIS- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - Επιχειρήσεις αλλά και απλός κόσμος.  Με τον διαγωνισμό έγινε μια πλήρη συλλογή των ευβοϊκών παραδοσιακών πιάτων, των ευβοϊκών παραδοσιακών συνταγών. Όμως όλα αυτά έπρεπε να αποτυπωθούν και να προβληθούν. Για το σκοπό αυτό υλοποιήθηκε το βιβλίο, «Γαστρονομικός χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου». Ένα βιβλίο που αποτελεί μια ολοκληρωμένη εξερεύνηση της Εύβοιας, οδηγώντας τον αναγνώστη σε μοναδικά μονοπάτια πολιτισμού, ιστορίας και παράδοσης, παρουσιάζοντας του αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές του νησιού μας για να τον οδηγήσει στο τέλος στο παραδοσιακό πιάτο κάθε περιοχής και στα τοπικά προϊόντα της. Ένα βιβλίο με στόχο την προβολή και την προώθηση της ευβοϊκής γαστρονομίας, την ανάδειξη και την διαφύλαξη των παραδοσιακών και υγιεινών προτύπων της ευβοϊκής διατροφής και εν τέλει με στόχο την ενίσχυση της ευβοϊκής τουριστικής ταυτότητας στην προβολή των τοπικών προϊόντων και στην ενίσχυση της τοπικής  οικονομίας. Με τελικό στοίχημα τη διαμόρφωση ενός διακριτού χαρακτήρα, μιας ταυτότητας για το νομό μας που θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα ξεχωριστά προϊόντα που παράγουμε, τους παραγωγούς, παλιούς και νέους που δημιουργούν στην Εύβοια, τη γαστρονομική μας παράδοση και κληρονομιά, θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα βήματα μας. Συγκεκριμένα : Η καθιέρωση ενός σήματος που θα αφορά όλους τους τομείς:Το εμπόριο (καθώς θα μπορούν να το προμηθεύονται όλα τα σημεία λιανικής που θα στηρίζουν τη ντόπια παραγωγή), τις υπηρεσίες εστίασης (καθώς θα αφορά την ενσωμάτωση στο μενού τους τοπικών προϊόντων αλλά και τοπικών συνταγών) αλλά και τις τουριστικές επιχειρήσεις (αφού θα συμπεριλάβει την προσφορά του Ευβοϊκού πρωινού από τα ξενοδοχεία μας). Παράλληλα η εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουριστικού Τομέα. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει όλοι εμείς που έχουμε δουλέψει μέχρι τώρα για τον στόχο μας, να συνεχίσουμε να προσπαθούμε μαζί για κάτι που μόνο κέρδος μπορεί να αποφέρει στον τόπο μας. Η γαστρονομία είναι κουλτούρα. Για την διαμόρφωση της χρειάζεται δουλειά από όλους μας, επαγγελματίες της εστίασης, ξενοδόχους, καταναλωτές. Χρειάζεται αγάπη για τον τόπο μας.

 

Το βιβλίο παρουσίασε ησυγγραφέας του βιβλίου καΣίσσυ Νίκα (επικοινωνιολόγος και δημοσιογράφος γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού), αναφέροντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα  : Η κ. Βούλα Αγιοστρατίτη, Γ. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας μαζί τη Διοίκηση και τα στελέχη του Επιμελητηρίου έχουν βάλει στόχο να αναδείξουν το γαστρονομικό πολιτισμό και τα προϊόντα της Εύβοιας διεκδικώντας τη θέση που τους αξίζει, θέλουν να τους δώσουν φτερά, να γίνουν πρωταγωνιστές της ελληνικής και της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής. Η συνάντηση μου με την Γ. Γραμματέα του Επιμελητηρίου, έμελλε να είναι καθοριστική.  Αρχίσαμε να ταξιδεύουμε στην Εύβοια. Ενθουσιάστηκα με την Εύβοια, την παρουσίασα στην ραδιοφωνική μου εκπομπή, έκανα ρεπορτάζ. Την αγάπησα σαν δικό μου τόπο και σκοπός μου έγινε η ανακάλυψη, η μελέτη, η καταγραφή και η προώθηση του γαστρονομικού τnsπολιτισμού για να διασωθεί...Έτσι προέκυψε η συγγραφή, η φωτογράφιση και η έκδοση αυτού του βιβλίου. Η φωτογράφηση των πιάτων έγινε στη φύση για ενδυνάμωση του μηνύματος αφού η γαστρονομία είναι ένα ταξίδι στον τόπο που παράγει τα αγαθά παρουσιάζοντας ανθρώπων έργα... γευστικά της παράδοσης. Σκοπός ήταν η ενίσχυση τnsευβοϊκής γαστρονομικής ταυτότητας παρουσιάζοντας τον τόπο. Έτσι δημιουργούνται δυνατές αναμνήσεις και ο γαστρονομικός πολιτισμός καταγράφεται ""έντονα στη μνήμη μας. Η Εύβοια άλλωστε προσφέρεται για ταξίδια εμπειριών και έχει τη δυνατότητα να γίνει δυνατός προορισμός γαστρονομικός και τουριστικός. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο αφού ήθελε επιμονή και πάθος για να ολοκληρωθεί, αποτελεί όμως την επισφράγιση και την πραγμάτωση του οράματος, που ξεκίνησε το Επιμελητήριο το 2013. Τα προϊόντα της Εύβοιας, πλέον βραβεύονται, διακρίνονται και γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό στο εξωτερικό και αυτό μας δίνει φτερά.

Ο Dr. Γιάννης Κριτσωτάκης, Διδάκτωρ Εμπορικών Επιστημών / Συγγραφέας, στην εισήγηση του με λόγο άμεσο και απόλυτα ουσιαστικό, αποθέωσε την γαστρονομία ως καταλυτικό παράγοντα επιλογής τουριστικού προορισμού, ως αναγκαίο συστατικό της τουριστικής ταυτότητας ενός τόπου και συνολικότερα της κουλτούρας του. Ο καθηγητής, που καθήλωσε πραγματικά το κοινό όταν ανέλυσε την θεωρία μέσα από πραγματικά παραδείγματα προσφοράς διαφόρων τουριστικών προϊόντων, χαρακτήρισε την έκδοση του βιβλίου «Γαστρονομικός χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου», ως μια ενέργεια που θα αποτελέσει σταθμό στην προσφορά του Επιμελητηρίου στην τοπική κοινωνία. Επισημαίνοντας ότι γαστρονομία σημαίνει γευστική και οπτική απόλαυση, προέτρεψε, στο εξής και δη σε ένα τόπο ευλογημένο στην παραγωγή μοναδικών και ποιοτικών προϊόντων – η έννοια της πατριωτικής γαστρονομίας να γίνει συλλογική συνείδηση.

Με την ομιλία του καθηγητή έλαβε τέλος το πρώτο μέρος του προγράμματος. Η καθολική αναγνώριση της χρησιμότητας του βιβλίου στην ανάπτυξη και την προβολή του τόπου ήταν το επιστέγασμα αυτού του μέρους, Το γεγονός επιβεβαίωσε το έντονο και καθολικό ενδιαφέρον για την προμήθεια του.   

Η συνέχεια επεφύλαξε μια πανδαισία μουσικών, μυρωδιών, γεύσεων και αισθήσεων.

Τα αντιπροσωπευτικότερα ευβοϊκά πιάτα που μόλις πριν λίγο είχαν παρουσιαστεί με εικόνες στους καλεσμένους, μέσα από το ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα του βιβλίου, αποτελούσαν πλέον το μενού μιας εκδήλωσης γευσιγνωσίας που άρχιζε, συνοδευόμενα από εκλεκτούς οίνους του νησιού. Οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες από όλη την Εύβοια είχαν φροντίσει απλόχερα και μαζικά να προσφέρουν τοπικά πιάτα, γλυκά γλυκίσματα και προϊόντα για την εκδήλωση και φυσικά για την προβολή της ευβοϊκής γαστρονομίας, ενώ το ΙΕΚ PRAXISείχε φροντίσει πέρα από την προσφορά πιάτων και την μαγειρική τους, την επιμέλεια της γευσιγνωσίας. Υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής του κου Γιώργου Σφυρίδη, η ευβοϊκή γαστρονομία είχε αρχίσει να συστήνεται, είχε αρχίσει να ενώνει τοπικούς παραγωγούς, επαγγελματίες και κοινό.