Χαλκίδα 12 . 3 . 2013
Το Επιμελητήριο Ευβοίας, συνδιοργάνωσε με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευβοίας και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ευβοίας, κοινή ετήσια εορταστική εκδήλωση κοπής πίτας, για το Νέο Έτος
Το Επιμελητήριο Ευβοίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευβοίας και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ευβοίας, συνδιοργάνωσαν με την ευκαιρία του Νέου Έτους, την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 στο Ξενοδοχείο «Lucy», κοινή ετήσια εορταστική εκδήλωση κοπής πίτας. Όπως δήλωσαν οι Πρόεδροι των τριών Φορέων με την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης επιθυμούν να διαμηνύσουν, ότι μόνο με κοινή προσπάθεια, με κοινή θέληση και συντονισμένη δράση, θα αντιμετωπισθούν επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας, της επιχειρηματικότητας, των επιχειρηματιών και της κοινωνίας.

Ημερίδα του Επιμελητήριου Εύβοιας
στα Λ. Αιδηψού για το ΕΣΠΑ
Το Επιμελητήριο Εύβοιας σε συνεργασία με την ΑΝ.ΔΙΑ. Στερεάς Ελλάδας (Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Προγράμματος) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας διοργανώνουν ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ για την αξιοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013».
Η Θέση του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την αναφορά από τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με την παράνομη ακύρωση προστίμων που επιβλήθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων της Εύβοιας
Το Επιμελητήριο Εύβοιας, κατόπιν αναφοράς από τηλεοπτική εκπομπή για την παράνομη ακύρωση προστίμων που επιβλήθηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων της Εύβοιας, διερεύνησε το θέμα και διευκρινίζει τα ακόλουθα : Τα πρόστιμα δεν επιβλήθηκαν ούτε για ελαττωματικές αντλίες, ούτε για νόθευση καύσιμων, ούτε για οποιαδήποτε αιτία που θα επηρέαζε την νόμιμη διακίνηση των καυσίμων προς τον καταναλωτή. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για απλές ελλείψεις στις πινακίδες που υπάρχουν στις αντλίες. Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους που διενέργησαν τα όργανα της διεύθυνσης ανάπτυξης διαπίστωσαν ότι σε ορισμένες εγκεκριμένες, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και σύννομες κατά τ’ άλλα αντλίες απουσίαζε η αναγραφή του αριθμού της εγκριτικής απόφασης, είτε διότι η αναγραφή υπήρχε αλλά δεν ήταν ευδιάκριτη είτε διότι είχε καταστραφεί από την πάροδο του χρόνου. Τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους πρατηριούχους για την τυπική ως άνω απουσία του αριθμού της εγκριτικής απόφασης στην κάθε νόμιμη και εγκεκριμένη αντλία, ακυρώθηκαν μετά από προσφυγή των πρατηριούχων στην περιφερειακή Επιτροπή Εμπορίου, η οποία δέχτηκε το παράνομο της επιβολής αυτών γιατί σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ.11 περ.2 και παρ.11β του Αγορανομικού κώδικα.

Το Επιμελητήριο Εύβοιας διοργάνωσε Ενημερωτική Ημερίδα – Σεμινάριο με Θέμα «Πιστοποίηση – Εξωστρέφεια – Ανάπτυξη & Οργάνωση πολύ ΜΜΕ»
Σε μια κατάμεστη από επιχειρηματίες αίθουσα, το Επιμελητήριο Εύβοιας διοργάνωσε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, Ενημερωτική Ημερίδα – Σεμινάριο με Θέμα «Πιστοποίηση – Εξωστρέφεια – Ανάπτυξη & Οργάνωση πολύ ΜΜΕ». Η Ημερίδα – Σεμινάριο στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού την παρακολούθησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πλήθος συμμετεχόντων που εκπροσωπούσε κάθε γωνιά του Νομού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, και την διείσδυση των Ευβοϊκών Επιχειρήσεων σε νέες αγορές.

Ημερίδα Ενημέρωσης του Επιμελητηρίου Ευβοίας,
για την «Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ
Το Επιμελητήριο Εύβοιας τη Δευτέρα 11/02/2013, σε συνεργασία με την ΑΝ.ΔΙΑ. Στερεάς Ελλάδας (Αναπτυξιακή Διαχειριστική Στερεάς Ελλάδας) διοργάνωσαν Ημερίδα Ενημέρωσης για το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου– Υπηρεσιών».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου παρευρέθηκαν Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Λογιστές, Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι, Πλήθος Επιχειρηματιών, Νέοι και Νέες προκειμένου να ενημερωθούν για τις παρεχόμενες ενισχύσεις τoυ προγράμματος, τους επιλέξιμους προς ενίσχυση ΚΑΔ, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικών δικαιούχων, τον Προϋπολογισμό των Επενδυτικών Σχεδίων, τις Επιλέξιμες Ενέργειες & Δαπάνες, τους τρόπους υποβολής των προτάσεων κλπ.

Την Έναρξη Εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο κος Κωνσταντίνος Μπαρούτας Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος του στην ΑΝ.ΔΙΑ. Ακολούθως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Παναγιώτης Σίμωσης δήλωσε ότι το Επιμελητήριο Εύβοιας είναι ο σύμμαχος των τοπικών επιχειρήσεων, διοχετεύοντας συνεχή και εξειδικευμένη ενημέρωση για την ανάπτυξη τους, μεριμνώντας για την παροχή των απαραίτητων εφοδίων σε αυτές, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα όποιες πολυπαραγοντικές προκλήσεις ενδέχεται να συναντήσουν μελλοντικά. Σημείωσε δε ότι η Υπηρεσία ενημερώνει, καθοδήγει και δίνει απαντήσεις για τα επενδυτικά προγράμματα τόσο σε επαγγελματίες αλλά και σε εν δυνάμει επαγγελματίες, αποτελεί σημείο υποβολής των φυσικών φακέλων των προτάσεων.

Ενημερωτική Ημερίδα στο Επιμελητήριο Εύβοιας, με θέμα: Φορολογικά και Εργατικά Θέματα - Νέα Κριτήρια για την εκ νέου διαδικασία αδειοδότησης των χώρων εκπαίδευσης - Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ
Το Επιμελητήριο Εύβοιας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ευβοίας και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, συνδιοργάνωσαν Ενημερωτική Ημερίδα, με θέμα : «Φορολογικά και Εργατικά Θέματα - Νέα Κριτήρια για την εκ νέου διαδικασία αδειοδότησης των χώρων εκπαίδευσης - Επιδοτήσεις ΕΣΠΑ». H Ενημερωτική Ημερίδα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου και των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, υπήρξε μεγάλη. Πλήθος επιχειρηματιών κυρίως από τον χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ξένων γλωσσών, κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, παρακολουθώντας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της εργασίες της Ημερίδας.
Διαμαρτυρία του Επιμελητήριου Εύβοιας για την μετακίνηση τμημάτων των ΤΕΙ σε άλλες πόλεις
Στις 1/2/2013 η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ευβοίας συνεδρίασε εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο Νομό μας από την μετακίνηση των τμημάτων των ΤΕΙ Χαλκίδας σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για την Αναμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας, δίνοντας διορία 45 ημερών διαβούλευσης. Σύσσωμη η Διοικητική Επιτροπή καταδίκασε την ενέργεια αυτή που θα επαυξήσει τα προβλήματα του Νομού μας και μάλιστα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ενημέρωση του Επιμελητήριου Εύβοιας για τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό
Το Επιμελητήριο Εύβοιας σας ενημερώνει για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος : Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση περίπου 8,5 εκατ. Ελλήνων φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος, που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Βουλή. Ο νέος νόμος, που έχει στόχο πρόσθετα δημόσια έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, φέρνει τα πάνω κάτω σε κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές και αποδείξεις. Οι επιβαρύνσεις είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με τις όποιες ελαφρύνσεις απορρέουν από το νέο Φορολογικό, καθώς αυτές περιορίζονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια των μισθωτών και συνταξιούχων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παιδιά ή φοροαπαλλαγές οι οποίες καταργούνται.
Ο Ιωάννης Γεροντίτης εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Εύβοιας στο Υπουργείο Παιδείας - στη σύσκεψη που έγινε για τα ΤΕΙ Χαλκίδας
Ο Ιωάννης Γεροντίτης εκπροσώπησε το Επιμελητήριο Ευβοίας στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με τα ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου μετά την εν λόγω συνάντηση, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την διατήρηση των τμημάτων του ΤΕΙ Χαλκίδας στο Νομό, δηλώνοντας ότι το Επιμελητήριο θα παρακολουθεί το θέμα και θα αναμένει τις επόμενες εξελίξεις, επιδιώκοντας όχι μόνον να ανασταλεί οποιαδήποτε ενέργεια για μετακίνηση τμημάτων του ΤΕΙ Χαλκίδας αλλά ο Νομός Εύβοιας να αναβαθμιστεί σε Εκπαιδευτικό Κέντρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το Επιμελητήριο Εύβοιας με την ανακοίνωση του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για την Αναμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας, που προβλέπει την μετακίνηση τμημάτων των ΤΕΙ Χαλκίδας σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καταδίκασε αμέσως την απόφαση που θα επαυξήσει τα προβλήματα του Νομού μας και της Ευβοϊκής επιχειρηματικότητας.

Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την διατήρηση της Χημικής Υπηρεσίας Χαλκίδας
Το Επιμελητήριο Ευβοίας με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, και στους κ. Χρήστο Σταϊκούρα Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, Υφυπουργό Οικονομικών, αντιτίθεται στην κατάργηση της Χημικής Υπηρεσίας Χαλκίδας και ζητά την διατήρηση αυτής. Το Επιμελητήριο ύστερα από την πιθανολογούμενη συνένωση των τεσσάρων Χημικών Υπηρεσιών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας σε μία, πιθανότητα στη Λειβαδιά, επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του Νομού μας, αλλά και την συμβολή που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην επιπλέον υποβάθμιση της Εύβοιας.
Επίσκεψη του Πρόεδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κου Γεώργιου Καρατζαφέρη,
στο Επιμελητήριο Εύβοιας.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο κο Παναγιώτη Σίμωση και Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου
Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εύβοιας είχε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κος Γεώργιος Καρατζαφέρης το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Χαλκίδα.

Κύριο Θέμα συζήτησης, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων των Παραγωγικών Τάξεων του Νομού, με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. αποτέλεσε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός Ευβοίας και η Ευβοϊκή επιχειρηματική κοινότητα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελληνική επικράτεια.

Ξεκινά η χρηματοδότηση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια κεφαλαίου κίνησης
Στην τελική ευθεία για τη χρηματοδότηση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια κεφαλαίου κίνησης εισήλθε χθες το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), καθώς η διοίκησή του προχώρησε στη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να συνεπενδύσουν στο υπό σύσταση χρηματοδοτικό εργαλείο. Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων επενδυτικού σκοπού μπορεί να ανέλθει έως και τα 12 έτη, ενώ στα ειδικού σκοπού, έως και τέσσερα έτη.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ελ. Βενιζέλου 12 - 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452 , 2221022885 , 2221023510 - Fax: 2221080918
E-mail: epimevia@hol.gr, info@eviachamber.gr, www.eviachamber.gr
©2012 Evia Chamber