Χαλκίδα 20 . 8 . 2012
To Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά την διατήρηση των περιφερειακών Δ.Ο.Υ. της Εύβοιας, (Καρύστου, Κύμης, Λίμνης και Ιστιαίας)
To Επιμελητήριο επιδιώκει, με σειρά ενεργειών του το τελευταίο διάστημα, την διατήρηση των περιφερειακών Δ.Ο.Υ. της Εύβοιας. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων, απέστειλε στις 9.8.2012 σχετική επιστολή προς τους : Στουρνάρα Ιωάννη - Υπουργό Οικονομικών, Μέργο Γεώργιο - Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών, Σίμο Κεδίκογλου - Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
To Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά τη μη κατάργηση του ΟΑΕΕ Αλιβερίου
To Επιμελητήριο επιδιώκει, με σειρά ενεργειών του το τελευταίο διάστημα, την διατήρηση του ΟΑΕΕ Αλιβερίου και την συνέχεια της λειτουργίας του. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων, απέστειλε στις 9.8.2012 σχετική επιστολή προς τους : Βρούτση Ιωάννη - Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βουδούρη Γεράσιμο - Διοικητή ΟΑΕΕ, Σίμο Κεδίκογλου - Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Το Επιμελητήριο Εύβοιας στην 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας
Η ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία που διανύει τα τελευταία χρόνια η εθνική μας οικονομία, κάνει επιτακτική την ανάγκη μιας ενισχυμένης προσπάθειας για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η ουσιαστική και αποτελεσματική προβολή και προώθηση των ευβοϊκών προϊόντων και υπηρεσιών είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις μας. Το Επιμελητήριο προσπαθώντας να συμβάλει στην εξωστρέφεια των μελών του και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες για τα μέλη του, θα συμμετάσχει με περίπτερο προβολής ευβοϊκών προϊόντων (20τ.μ.) στην 4η ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ έως και 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012, στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κατερίνης. Το Επιμελητήριο μας, θα καλύψει το κόστος του ενοικίου.

Εξόφληση φόρου σε 7 δόσεις
Οι φορολογούμενοι των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά έως τον Φεβρουάριο του 2013. Το μέτρο δεν ισχύει για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και για ποσά κάτω των 300 ευρώ. Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες χωρίς ελάχιστο ποσό για την καθεμία.
Σε επτά δόσεις το ανώτερο, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου και πάντως μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, θα μπορούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις της τρόικας για λιγότερες δόσεις και χαμηλότερο εισοδηματικό πλαφόν.
Προωθείται νομοθετική διάταξη για την παράταση της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων
Νομοθετική διάταξη για την παράταση της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, προωθείται, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση.
Όπως διευκρινίζεται, η νέα ρύθμιση έχει ως κύριο στόχο τη μεγαλύτερη αύξηση των εισροών των ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι επωμίζονται την ευθύνη της ομαλής και απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων και την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους, μέσω της μεταφοράς των πόρων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Από την Παρασκευή 3/8/2012 ξεκίνησε η διάθεση των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού
Ξεκίνησε από την Παρασκευή 3 Αυγούστου από τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών η διάθεση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού για εξαήμερες διακοπές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού το πρόγραμμα απευθύνεται σε 81.200 άτομα και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου του 2013.
Παράνομη η επιβολή της εκ' περιτροπής εργασίας εάν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με εργαζομένους
Παράνομη είναι η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας από την πλευρά των εργοδοτών, εάν δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους, δεν τους έχουν δοθεί οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, δεν έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων και δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζομένους. Αυτό αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 4424/2012 απόφασή του (ασφαλιστικά μέτρα) και δικαίωσε εργαζομένους οι οποίοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις, που προέβλεπαν εκ περιτροπής εργασία.

Διευκρινιστική εγκύκλιος για βεβαίωση εργοσήμου
Εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές από αμοιβές εργοσήμου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 20 του ν. 3863/2010, όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου ορίζεται ότι «στο τέλος κάθε έτους ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο».
Χορήγηση για Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας
Το Επιμελητήριο Εύβοιας σας ενημερώνει για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας, το οποίο χορηγείται σε κάθε μορφής κέντρα εστίασης και αναψυχής μετά από αίτηση του επιχειρηματία.

Μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες
Στη χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 360 ευρώ το μήνα και μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους που έχασαν την εργασία τους προβλέπει υπουργική απόφαση. Δικαιούχοι του βοηθήματος από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων του ΟΑΕΔ είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν το επάγγελμά τους για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση ή δεν αυτοαπασχολούνται.
Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα θα θέσει σύντομα σε παραγωγική λειτουργία το Σώμα Επιθεώρησης
Ειδικότερα, το Πληροφοριακό Σύστημα ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ θα δίνουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μια σειρά εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, τα οποία μέχρι σήμερα υποβάλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ θα προσφέρεται η ηλεκτρονική υποβολή του συνόλου των εντύπων αρμοδιότητας της Αρχής.

Έως τον Οκτώβριο η συγχώνευση
ΕΟΜΜΕΧ - ΕΤΕΑΝ
 
H απόφαση συγχώνευσης του ΕΟΜΜΕΧ με το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Οκτωβρίου 2012, όπως ορίζει σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Yπενθυμίζεται ότι με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου, προβλεπόταν ότι καταργούνται οι ακόλουθες θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ: Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛΚΑ), Ελληνικό Κέντρο Αργιλομάζης (ΕΛΚΕΑ), Κέντρο Ελληνικής Γούνας (ΚΕΓ), ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού και οι θυγατρικές αυτής «Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας» (ΕΞΥΠ ΕΛΚΕΔΕ) και το Κέντρο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ-ΕΛΚΕΔΕ), καθώς και η Θερμοκοιτίδα Νέων Επιχειρήσεων Χανίων.
ΕΛΓΑ: Αυτόματη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των παραγωγών
Υπηρεσία αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του παραγωγών ενεργοποίησε ο ΕΛΓΑ για την άμεση και έγκυρη πληροφόρησή τους. Έτσι οι παραγωγοί μπορούν να καλούν στον αριθμό 1540 του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης αγροτών και να ενημερώνονται σχετικά με: τις τελευταίες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ή των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ που έχουν καταβληθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το στάδιο που βρίσκονται οι δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών για τα έτη μετά το 2011 και οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη μετά το 2011.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ελ. Βενιζέλου 12 - 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452 , 2221022885 , 2221023510 - Fax: 2221080918
E-mail: epimevia@hol.gr, info@eviachamber.gr, www.eviachamber.gr
©2012 Evia Chamber