Χαλκίδα 5 . 10 . 2012
Επιστολή Επιμελητηρίου στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη για την απόδοση ΦΠΑ
Το Επιμελητήριο Ευβοίας ενημερώνει τα μέλη του, ότι απέστειλε σχετική επιστολή με αριθμ.πρωτ.10626-31/8/2012 στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη που αφορά την απόδοση ΦΠΑ και ζητά την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Στη Συνεδρίαση της ΚΕΕΕ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Π. Σίμωσης, ο Οικον. Επόπτης, κος Ε. Κούκουζας και το μέλος του Δ.Σ, κος Ι. Λαλανίτης
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας, μετά την συνάντηση που είχε με τους Προέδρους των πυρόπληκτων νομών και την σχετική εξουσιοδότηση που έλαβε από αυτούς, τοποθετήθηκε εκ’ νέου στο ζήτημα της διευθέτησης των πυρόπληκτων δανείων, εγγυημένων και μη και ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ την μεσολάβηση του, προκειμένου να προγραμματίσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, κ Γιάννη Στουρνάρα, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει για πολλά χρόνια τις Ευβοϊκές και όχι μόνον Επιχειρήσεις.

Παρέμβαση Επιμελητηρίου στην απόφαση αναστολής διαδικασίας χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά
To Επιμελητήριο Εύβοιας καταθέτει στο αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ότι, η εφαρμογή των νέων μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τον τομέα των φωτοβολταικών, για την αναστολή κάθε διαδικασίας χορήγησης νέων αδειών, θα ενισχύσει την υπάρχουσα δυσμενή κατάσταση που έχει επικρατήσει στον κλάδο της ενέργειας. Επιπλέον το Επιμελητήριο σημειώνει ότι με τις μειώσεις που θα εφαρμοστούν στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας στις νεοεισερχόμενες φωτοβολταικές μονάδες, μειώσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 46%, θα τεθεί πλέον όχι μόνο σοβαρό θέμα επενδυτικού σχεδιασμού στον κλάδο αλλά και μείζον θέμα επενδυτικής βιωσιμότητας.

Επιστολή του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την καθυστέρηση της ΛΑΓΗΕ ΑΕ να πληρώσει την μέχρι τώρα τιμολογημένη πώληση ενέργειας
Οι επιχειρηματίες – Μέλη μας, με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και πολλοί ακόμη επιχειρηματίες του ιδίου αντικειμένου στην χώρα, είναι οριακά αντιμέτωποι με το φάσμα της πτώχευσης, λόγο της καθυστέρησης της ΛΑΓΗΕ ΑΕ, να πληρώσει την μέχρι τώρα τιμολογημένη πώληση ενέργειας. Για το λογω αυτό το Επιμελητήριο Εύβοιας απεύθυνε επιστολή - με αίτημα την επίλυση του θέματος - στα αρμόδια Υπουργεία.
Ψήφισμα του Δ.Σ. του Επιμελητήριου Εύβοιας για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ & ΟΑΕΕ Αλιβερίου
Στα πλαίσια της μείωσης του λειτουργικού κόστους της φορολογικής διοίκησης και της εξοικονόμησης πόρων και στελεχιακού δυναμικού, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Δ.Ο.Υ (Ιστιαίας, Κύμης, Καρύστου, Λίμνης) του Νομού Ευβοίας. Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας, τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής, αλλά και την συμβολή που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην επιπλέον υποβάθμιση της Εύβοιας και κατά συνέπεια και στον ήδη υποβαθμισμένο, επί σειρά ετών νόμο μας.

Όλα τα ανοικτά προγράμματα απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις μέσω του ΟΑΕΔ
Το Επιμελητήριο Εύβοιας σας ενημερώνει για όλα τα ανοικτά προγράμματα απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις μέσω του ΟΑΕΔ.

Επιστολή Επιμελητηρίου Εύβοιας για την Έκτακτη φορολογική εισφορά στις Επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Μετά από τις φημολογούμενες προθέσεις της κυβέρνησης να επιβληθεί έκτακτη φορολογική εισφορά - σε ποσοστό 20% επί του τζίρου όπως αυτός εκκαθαρίζεται από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ - στις Επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και επειδή οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση λόγω προβλημάτων από την καθυστέρηση της ΛΑΓΗΕ ΑΕ να πληρώσει την μέχρι τώρα τιμολογημένη πώληση ενέργειας, το Επιμελητήριο Εύβοιας απεύθυνε επιστολή – για την αποφυγή του μέτρου - στα αρμόδια Υπουργεία.

Ξεκινά η ηλεκτρονική διασύνδεση IKA, ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ
Προαιρετικά από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 και υποχρεωτικά από την 1η Μαρτίου 2013, οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον ΟΑΕΔ μια σειρά από έγγραφα, όπως οι πίνακες προσωπικού, οι αναγγελίες πρόσληψης και καταγγελίας των συμβάσεων και η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων. Με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ρυθμίζει τους όρους και της προϋποθέσεις της ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο πληροφοριακό σύστημα τού υπουργείου Εργασίας, στο οποίο διασυνδέονται στο εξής οι υπηρεσίες τού ΣΕΠΕ, τού ΟΑΕΔ και τού ΙΚΑ.
Κλειδώνει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη
Ως σημείο - κλειδί για την συμφωνία με την τρόικα στα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζεται από κυβερνητικές πηγές η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Σε αυτό το κλίμα, το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 έτη και εφαρμογή του μέτρου από το 2013. Άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις ή εξαιρέσεις για κατηγορίες ασφαλισμένων.
Η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ το μέτρο θα συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας.

Υπουργείο Ανάπτυξης: «Σκούπα» στο παρεμπόριο σε όλη την Ελλάδα
Την έναρξη διαρκούς επιχείρησης-«σκούπα» κατά του παρεμπορίου σε όλη την Ελλάδα, ανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα ανακοίνωσε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για το πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο με στόχο να γίνει πιο ορθολογικό και διαφανές. Ο κ. Χατζηδάκης προήδρευσε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συντονιστικού Κέντρου για τη δίωξη του παρεμπορίου, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΛΠΕ) και των συναρμόδιων υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, τελωνεία, Λιμενικό, ΚΕΔΕ, Γραμματεία Εμπορίου, Περιφέρεια Αττικής).

Κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί η κυβέρνηση
Πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με την καθιέρωση μίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ και μίας ξέχωρης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος χωρίς αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το νέο φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης συνεπάγεται νέες μεγάλες επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων, καθώς η διαγραφή κάθε φοροαπαλλαγής φέρνει έξτρα φόρο 10% -με συγκεκριμένο όριο απαλλαγής για κάθε κατηγορία- για όσους δηλώνουν σήμερα τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, ασφάλιστρα και ενοίκια.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ελ. Βενιζέλου 12 - 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452 , 2221022885 , 2221023510 - Fax: 2221080918
E-mail: epimevia@hol.gr, info@eviachamber.gr, www.eviachamber.gr
©2012 Evia Chamber