Αιτήματα του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης Υποβλήθηκε από anagnos στις Παρ, 30/09/2022 – 14:54.

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπ. Οικονομικών

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων

κ. Κώστα Σκρέκα

Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Αιτήματα του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής χρήσης

Αξιότιμοι κ.κ Υπουργοί,

Η ενεργειακή κρίση αποτελεί πλέον το φλέγον πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυξάνεται δραματικά ενώ την ίδια ώρα οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται και η επενδυτική εμπιστοσύνη συρρικνώνεται. Με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερεί να λάβει αποφάσεις, συντονισμένης αντιμετώπισης της κρίσης, καθίσταται απαραίτητη η παρέμβαση του κράτους, δεδομένου ότι οι υπερβολικά υψηλές ανατιμήσεις δεν απορροφώνται με μέτρα εξοικονόμησης. Καμία εξοικονόμηση δεν μπορεί να καλύψει τον υπερδιπλασιασμό των τιμών.

Σε αυτό πλαίσιο το Επιμελητήριο Εύβοιας αρχικά υποστηρίζει τη λήψη των άμεσων μέτρων που αιτείται η επιτροπή ενέργειας της ΚΕΕΕ από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία μεταξύ άλλων είναι:

•             Απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις

•             Άρση γεωγραφικών περιορισμών για την εγκατάσταση των συστημάτων & του  μεγίστου ορίου ισχύος των 3 MW

•             Αντιστοίχιση μίας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό ιδιοπαραγωγής

•             Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή

•             Θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

•             Θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα

•             Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις»

Τα παραπάνω μέτρα εάν ληφθούν θα οδηγήσουν σε μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και σε βελτίωση της θέσης τους λόγω του υφιστάμενου αθέμιτου ανταγωνισμού από χώρες με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Θέλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι πολλά από τα ανωτέρω δεν επαρκούν για την ουσιαστική στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των μελών μας που είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος των ΜμΕ που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), σύμφωνα με την οποία η ανάκαμψη που καταγράφεται για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επισκιάζεται από τα σοβαρά προβλήματα της ενεργειακής κρίσης και ρευστότητας των ΜμΕ. Συγκεκριμένα, η απόλυτη πλειοψηφία δηλώνει ότι τα ταμειακά του διαθέσιμα μειώθηκαν ενώ πρόβλημα ρευστότητας έχει πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων επιχειρήσεων.  Από αυτούς η απολυτή πλειοψηφία  δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και το ¼  ότι τα ταμειακά του διαθέσιμα επαρκούν για λιγότερο από έναν μήνα. Την ίδια ώρα, προκύπτει ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 των ΜμΕ έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Ο βαθμός υπερχρέωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερχρέωσης, καθώς σχεδόν οι μισές έχουν 2 ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό και των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ έχουν επίσης  2 ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Βασική αιτία της μειωμένης ρευστότητας, πέραν της συσσώρευσης υποχρεώσεων και του μειωμένου τζίρου στη διάρκεια της πανδημίας, είναι πλέον η αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων εξ’ αίτιας της δραματικής αύξησης τιμών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά και ακολουθείται από μεγάλες αυξήσεις της  προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων και του κόστους προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων. Η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει ήδη αυξήσει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών κατά το α΄ εξάμηνο του 2022, ενώ πάνω από το 1/3  πρόκειται να τις αυξήσει τις τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων το Επιμελητήριο Εύβοιας επαναφέρει αιτήματα που έχει έγκαιρα και στο παρελθόν απευθύνει στα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία στοχεύουν ακριβώς στην ανακούφισή τους από τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται:

•             Η αποκλιμάκωση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια, με μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, θα μπορούσε να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα.

•             Να αντιμετωπιστεί άμεσα η κερδοσκοπία των ολιγοπωλίων ενέργειας στους τομείς της παραγωγής καυσίμων και του εφοδιασμού της αγοράς

•             Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανεπάρκεια των ελέγχων της αγοράς ενέργειας

•             Να αντιμετωπιστεί ο συνδυασμός γραφειοκρατίας και έλλειψης συντονισμού του δημόσιου τομέα με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών.

•             Δεδομένου ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης υπάρχει κίνδυνος επικράτησης του σεναρίου «δεκαετούς κύκλου» ανατιμήσεων και πληθωρισμού, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η “εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια” με άμεσο σχέδιο ανάπτυξης της ντόπιας παραγωγής στους κλάδους όπου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα η χώρα (ανάπτυξη ΑΠΕ, σύγχρονη, αειφόρος αγροτική παραγωγή, καθετοποίηση μονάδων αλουμινίου και σιδηρονικελίου και συνέργειες αυτών των κλάδων για την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, αξιοποίηση λιγνιτικών κοιτασμάτων, αύξηση των δαπανών για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα  στους τομείς της πράσινης και κυκλικής οικονομίας)

Από την μεριά μας ως φορέας προάσπισης της υγιούς επιχειρηματικότητας είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού και των θεσμικών μας υποχρεώσεων κάθε ουσιαστική πρωτοβουλία αντιμετώπισης της αναφερόμενης κατάστασης

Με Τιμή,

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Γεροντίτης

Μοιράσου αυτό το άρθρο