Αντάρτικο πρυτάνεων και φοιτητών για την «Αθηνά»
Εκρυθμο είναι το κλίμα στα ΑΕΙ και στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας των προωθούμενων βάσει του σχεδίου «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας συγχωνεύσεων – καταργήσεων τμημάτων και ιδρυμάτων. Χθες οι πρυτάνεις αποφάσισαν να συγκαλέσουν σύνοδο εκτάκτως στις 16 Φεβρουαρίου και να ζητήσουν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις ενώ τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν μεμονωμένα διοικήσεις ΑΕΙ όπως του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) που έκανε λόγο για αιφνιδιασμό σε ότι αφορά την προωθούμενη ένταξή του στο «ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο» και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα σε ετοιμότητα.
Καταλήψεις
Οξύτατες αντιδράσεις καταγράφονται σε ΤΕΙ της περιφέρειας -όπως Θεσσαλονίκης Πάτρας Χαλκίδας και Λάρισας- με φοιτητές και διδάσκοντες να προχωρούν σε κινητοποιήσεις: Καταλήψεις πορείες και διαβήματα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θα ακούσουμε όλους τους φορείς και όπου διαπιστωθεί αστοχία θα τη διορθώσουμε» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών. Ήδη έχουν γίνει «προσθαφαιρέσεις» για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr).
Ειδικότερα στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της επιτροπής των πρυτάνεων αποφασίστηκε να ξεκινήσει εσωτερικός διάλογος στα πανεπιστήμια για να καταγραφούν όλες οι απόψεις για τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και να επιδιωχθεί άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να δοθούν αποσαφηνίσεις σε διάφορα σημεία του σχεδίου. Παράλληλα αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως σύνοδος πρυτάνεων για τις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να καταγραφεί η επίσημη θέση τους. Ήδη πάντως εκδηλώνονται αντιδράσεις με την πρυτανεία του ΟΠΑ να επισημαίνει πως ο σχεδιασμός για το «ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο» χαρακτηρίζεται από «προχειρότητα ασάφεια και έλλειψη στοιχειωδών επεξεργασιών σε βασικά σημεία που αφορούν στην υλοποίησή του».
Στα ΤΕΙ όπου δρομολογούνται οι περισσότερες καταργήσεις τμημάτων οι αντιδράσεις είναι οξύτατες. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το οποίο τελεί υπό κατάληψη χθες το πρωί προκλήθηκε ένταση μεταξύ φοιτητών κατά τη διάρκεια της συνέλευσης για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους ενώ στο ΤΕΙ Πάτρας φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία και αντιπροσωπία τους είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Γ. Δημαρά ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τον αγώνα τους.
Εισβολή
Την ίδια ώρα φοιτητές από το ΤΕΙ Λάρισας «εισέβαλαν» ειρηνικά στο χώρο όπου συνεδρίαζε χθες το περιφερειακό συμβούλιο και διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταφορά του τμήματος Πληροφορικής στη Λαμία. Στο πλευρό τους τάχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα λάθος. Για άδικο ατεκμηρίωτο και αδικαιολόγητο σχεδιασμό έκανε λόγο από την πλευρά του ο σύλλογος διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού του ΤΕΙ Χαλκίδας αποκαλύπτοντας ότι ενώ το ίδρυμα διαθέτει τεράστιες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 24.430 τ.μ. με το σχέδιο «Αθηνά» αυτές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν αφού προτείνεται η μεταφορά του τμήματος Ηλεκτρολογίας με 1.935 φοιτητές στη Λαμία και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με 2.634 φοιτητές στη Θήβα. Αντιδράσεις υπήρξαν από δημάρχους και τοπικούς φορείς σε Βέροια Νάουσα και Φλώρινα ενώ ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γ. Δακής χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» την κατάργηση του Πανεπιστημίου.
Της Χαράς Καλημέρη
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ