Ετοιμάζουν τράπεζα οι μικρομεσαίοι
Τη δική τους τράπεζα θέλουν να στήσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μαζί με τις συνεταιριστικές τράπεζες.
Έτσι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας παρουσίασαν και απέστειλαν την πρότασή τους στις αρμόδιες αρχές.
Οπως είπαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι πρόεδροι της ΕΣΤΕ Ν. Μυρτάκης της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης στόχος είναι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων μέσα από ένα δίκτυο 188 καταστημάτων που διαθέτουν στη χώρα οι συνεταιριστικές τράπεζες και η Πανελλήνια Τράπεζα.
Όπως εξήγησαν οι επικεφαλής των τραπεζών και των μικρομεσαίων με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας οι συνεταιριστικές τράπεζες ακολουθούν ξεχωριστό τρόπο ανασυγκρότησής τους σε σχέση με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δηλαδή δεν συμμετέχουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
Ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση η κεντρική τράπεζα στις συνεταιριστικές να είναι η Πανελλήνια Τράπεζα και ταυτόχρονα προτείνουν αυτή να γίνει συστημική και να μπει στην ανακεφαλαιοποίηση καθώς οι ανάγκες της είναι μόλις 78 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο των φορέων οι συνεταιριστικές ανεξάρτητα από την τύχη του αιτήματός τους για την Πανελλήνια Τράπεζα ξεκίνησαν και προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για ανάγκες τους της επόμενης τριετίας. Να σημειωθεί ότι οι μισές από τις συνεταιριστικές έχουν υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Σκοπός είναι στο δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών στο οποίο είναι ήδη μέλη 189 χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να ενταχθούν όσες περισσότερες από τις 700.000 επιχειρήσεις στο κεφάλαιό τους. Οι συνεταιριστικές σκοπεύουν μεταξύ άλλων να δώσουν μικροδάνεια 10.000-25.000 ευρώ αλλά και να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια. Το ενεργητικό των συνεταιριστικών τραπεζών σήμερα είναι στα 36 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαιά τους 430 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις τους ανέρχονται σε 29 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις τους σε 32 δισ. ευρώ.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 132% και οι χορηγήσεις κατά 188%.
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ25/04/2013