Το Επιμελητήριο Ευβοίας ιδρύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1933 με την επωνυμία «Περιφερειακό Επιμελητήριο Ευβοίας», με έδρα την πρωτεύουσα του Νομού, την Χαλκίδα, που ήταν το εμπορικό κέντρο του νησιού, με αρκετά μεγάλα εμπορικά καταστήματα και πολλές Βιομηχανίες και μικρές βιοτεχνίες. Το έτος 1957 μετονομάσθηκε σε Κεντρικό Επιμελητήριο Ευβοίας και αργότερα σε Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ευβοίας, μέχρι που το 1988 απέκτησε τον σημερινό του τίτλο, σύμφωνα με τον Ν.1746. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται σύμφωνα με την εκάστοτε Επιμελητηριακή Νομοθεσία.

Οι πρώτες εκλογές έγιναν στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 1934 για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Τμήμα και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 1934 για το Επαγγελματοβιοτεχνικό τμήμα. Από τις εκλογές αναδείχθηκε το πρώτο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 6 Εμπόρους, 3 Βιομήχανους και 6 Επαγγελματοβιοτέχνες, όπως παρακάτω αναφέρονται:

Εμποροι: Δ. Ζαργάνης, Ι. Αίσωπος , Β. Ευσταθίου, Γ. Αλιφαρμάκης, Στ. Καμπαρός, Σ. Κιαπέκος. Βιομήχανοι: Π. Γεωργιάδης, Κ. Καράκωστας, Ι. Περδίκης. Επαγγελματοβιοτέχνες: Π. Πανουσίου, Κ. Μελισσάρης, Ν. Ανθίμου, Κ. Σκούρας, Ι. Δρατσιλόπουλος, Γ. Ζορμπαλάς. 

Πρώτος πρόεδρος του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1934 ο Κων/νος Ι. Καράκωστας, ο οποίος έμεινε στην Προεδρία μέχρι τις 22 Μαΐου 1940. Η υπηρεσία του Επιμελητηρίου στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Το πρώτο μέλημα της Διοίκησης είναι η οργάνωσή του και η εγγραφή νέων μελών απ΄ όλη την Εύβοια. Στην προπολεμική αυτή περίοδο, που στην Χαλκίδα αναπτύσσεται ιδιαίτερα το εμπόριο και η βιομηχανία λόγω της σιδηροδρομικής σύνδεσης που έχει με την Αθήνα και λόγω της ύπαρξης του Λιμανιού της, το Επιμελητήριο Ευβοίας υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καράκωστα διοργανώνει με επιτυχία το 1937 την 1η Πανευβοϊκή Έκθεση. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ανακόπτει προσωρινά κάθε οικονομική εξέλιξη.

Το Επιμελητήριο Ευβοίας θεωρείται ένα από τα παλαιότερα Επιμελητήρια της χώρας μας. Όπως προαναφέρθηκε, το έτος 1957 μετονομάστηκε σε «Κεντρικό Επιμελητήριο Ευβοίας» και αργότερα σε «Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Εύβοιας», μέχρι το 1988 που μετονομάστηκε σε «Επιμελητήριο Ευβοίας».

Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 12 άρχισε  να οικοδομείται το 1969 σε οικόπεδο που αγοράστηκε επί προεδρίας Δημητρίου Σκούρα. 

Στόχος του Επιμελητηρίου είναι να συμβάλλει καταλυτικά στην βιώσιμη ανάπτυξη των 15.000 περίπου εγγεγραμμένων επιχειρήσεων – μελών του, έχοντας ως γνώμονα την διασφάλιση ενός υγιούς πλαισίου αναφοράς μέσα στο οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί η τοπική ευημερία.

Έτσι, το Επιμελητήριο Ευβοίας επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας τη βάση για την οικοδόμηση μιας σταθερής και αξιόπιστης υποδομής, για να βελτιώνει και να αυξάνει συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, επιδιώκοντας να τις καθιστά εργαλείο κάθε νέας εποχής.

Σύμμαχος των τοπικών επιχειρήσεων διοχετεύει συνεχή και εξειδικευμένη ενημέρωση για την ανάπτυξη τους, διεκδικεί λύσεις για τα αιτήματα που αφορούν το περιβάλλον δραστηριότητας τους, υλοποιεί αναπτυξιακές δράσεις για την ενδυνάμωση τους.

Με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση του αναπτυξιακού, εκπαιδευτικού και παρεμβατικού του ρόλου βρίσκεται σε διαρκή και τακτική επαφή με τα μέλη του, με την Περιφέρεια του, με τους κατά τόπους Φορείς ανάπτυξης, καταγράφοντας τον παλμό και τα αιτήματά τους, αξιοποιώντας κάθε τους μήνυμα.

Το Επιμελητήριο Ευβοίας μπορεί πρωτίστως να είναι υπερήφανο για την Τεχνική Σχολή «Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (1947-1988). 

Η σχολή Μηχανικών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα μεταπολεμικά επιτεύγματα του τόπου μας. Στα πλαίσια των δράσεων του το Επιμελητήριο Ευβοίας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στο νομό μας ίδρυσε στις 11 Φεβρουαρίου 1947 στην Χαλκίδα την ανωτέρω σχολή με την υπ.αριθμ. 13952/5-2-1947 απόφαση του συμπολίτη μας Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωνσταντίνου Καλλία. Την περίοδο που ιδρύθηκε η εν λόγω σχολή η Ελλάδα είχε ήδη υποστεί τις συνέπειες της ναζιστικής κατοχής, βίωνε την καταστροφή του εμφυλίου πολέμου και την ίδια στιγμή βρισκόταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Σε πείσμα των καιρών, η Τεχνική Σχολή «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» εξέφραζε την προσπάθεια του Επιμελητηρίου για οικονομική ανόρθωση του τόπου μέσα από την τεχνική κατάρτιση τεχνιτών για διάφορα επαγγέλματα. Η πρόοδος και η επιτυχία της σχολής κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της οφειλόταν κατά μέγιστο μέρος στην πολύτιμη συμβολή της διοικήσεως και των χορηγών της, αλλά κυρίως στον ενθουσιασμό του προέδρου της Ιωάννη Αίσωπου. Αξίζει να επισημανθεί ο κοινωνικός ρόλος του Ιωάννη Αίσωπου που διαδραμάτισε τόσο στην διάρκεια του πολέμου του 1940 με αποστολές υλικού στο ελληνο-αλβανικό μέτωπο, όσο και μετά, κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, με παροχή βοήθειας στην κοινωνία της Χαλκίδας. Διευθυντής της σχολής Μηχανικών ορίσθηκε ο φιλόλογος καθηγητής της Α΄ Γυμνασίου Χαλκίδας, Γιώργος Βερνίκος. Η σχολή αρχικώς εγκαταστάθηκε, στο «επί της οδού Αβάντων», Γ΄ Δημοτικό Σχολείο, και φιλοξενούσε σπουδαστές από όλη την Εύβοια. Διέθετε και οικοτροφείο για άπορους μαθητές. Το πρώτο έτος είχε περίπου 200 μαθητές. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής εκείνης, στα οποία το Επιμελητήριο καλεί τους Δήμους της Εύβοιας να βοηθήσουν οικονομικά την σχολή, όπου φοιτούσαν και πολλοί άποροι επαρχιώτες μαθητές. Τα πρώτα τμήματα που λειτούργησαν ήταν Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνικών, Ξυλουργών, Επιπλοποιών και Οικοδόμων. Το 1950 επί προεδρίας Ιωάννη Αίσωπου αγοράσθηκαν τα δύο πρώτα οικόπεδα όπου χτίστηκε αργότερα η σχολή «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Εν τω μεταξύ, έγιναν εκλογές και εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Ιωάννη Αίσωπο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον πολυμαθέστατο και δραστήριο Γενικό Γραμματέα Κωνσταντίνο Β. Καράκωστα που με ένθερμο ζήλο εργάστηκε για την πρόοδο της σχολής. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι με δραστήριες ενέργειες τόσο της Διοίκησης της Σχολής όσο και των αρμόδιων αρχών χρηματοδοτήθηκε οικονομικά, μέσω του σχεδίου Μάρσαλ η ανέγερση του κτιρίου και η αγορά μηχανημάτων της Σχολής.

Στις εκλογές του Επιμελητηρίου Ευβοίας 1954-1955 πρόεδρος Επιμελητηρίου και του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» αναλαμβάνει ο Δημήτριος Σκούρας. Αγοράστηκε και τρίτο οικόπεδο εφαπτόμενο των άλλων δύο οικοπέδων της σχολής και το 1957 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της σχολής Μηχανικών. Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Δημήτριο Σκούρα αντικαθίσταται ο διευθυντής της σχολής από τον καθηγητή των μαθηματικών, σπουδαίο επιστήμονα, του Α΄ γυμνασίου Χαλκίδας Αντώνιο Δούνα. Άξιο λόγου είναι το γεγονός πως εργάστηκε 30 έτη ως καθηγητής στην Σχολή Μηχανικών, και τα 25 έτη υπήρξε και διευθυντής της. Το 1954 ο Γεώργιος Βογιατζής ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ίδρυσε την Σχολή Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού στο κτίριο του «ΔΗΜΟΚΡΊΤΟΥ» τροφοδοτώντας τις ελληνικές Ναυτιλιακές επιχειρήσεις με τεχνίτες μηχανικούς. Το 1955 πάλι ο Γεώργιος Βογιατζής ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ίδρυσε την σχολή Ραδιοτηλεγραφητών στον Δημόκριτο. Με ενέργειες του παραχωρήθηκαν στην σχολή δυο λυόμενες κατασκευές (τύπου TALL) που στέγασαν τα μηχανουργεία της σχολής μέχρι το 1958, όταν χτίστηκε η νέα πτέρυγα με τις 8 αίθουσες. Το 1959 ο Δημήτριος Σκούρας εξελέγη Δήμαρχος Χαλκιδέων, παρέμεινε και πρόεδρος της Σχολής Μηχανικών. Ως πρόεδρος ενήργησε και πέτυχε την περαιτέρω επέκταση των διδακτηρίων των σχολών και την ίδρυση νέων τμημάτων διάφορων τεχνικών κλάδων και ειδικοτήτων. Η Σχολή Μηχανικών είχε και μηνιαίο περιοδικό «Η φωνή του Δημοκρίτου», στην οποία δημοσίευαν εργασίες τους μαθητές και καθηγητές. Το 1958 λειτούργησε η μονοτάξια σχολή Λογιστών, επίσης στα κτίρια του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» στεγάστηκε η Μέση Δημόσια Σχολή Εργοδηγών. Ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα της περιοχής μας για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» δημιούργησε ένα πρόσθετο ισχυρό μαγνήτη προσέλκυσης με την προσφορά ικανών μορφωμένων τεχνικών στελεχών. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του αριθμού των βιομηχανιών στην περιοχή. Δεκάδες από αυτές συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Το Δεκέμβριο του 1976 συνταξιοδοτείται ο Διευθυντής της σχολής Μηχανικών Αντώνιος Δούνας και 01/01/1977 Διευθυντής ορίζεται ο Ευάγγελος Χανιάς (Διπλωματούχος Μηχ/γος – Ηλ/γος ΕΜΠ) και τεχνικός διεύθυνσης του Υφαντήριου Χαλκίδας της Πειραϊκής – Πατραϊκής. Το έτος 1977 γίνεται η μεγάλη μεταρρύθμιση στην τεχνική εκπαίδευση και έτσι η σχολή προχωρεί στην ίδρυση Τεχνικού – Ναυτικού Λυκείου καθώς και τεχνικών επαγγελματικών σχολείων, τμήμα Μηχανολόγων – Τμήμα Ηλεκτρολόγων.

Στην γραμματεία της σχολής μηχανικών υπηρετούσαν ως μόνιμο προσωπικό οι κ.κ. Βλάσσης Πανώριας, Βασίλειος Τσιριγώτης και ως επιμελητής (κλητήρας) ο κ. Γιώργος Πίγκος. Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό Νικόλαος Αγγελέτος και προϊστάμενος εργαστηρίων τεχνικών εφαρμογών, Ιούλιος Ηλιάδης (ηλεκτρολόγος) και οι τεχνικοί του εργαστηρίου Κων/νος Κυριακίδης, Στέφανος Χατζητσοπάνης.

Στην σχολή μηχανικών από ιδρύσεως μέχρι το 1985 όταν έπαυσε η λειτουργία της σχολής δίδαξαν 334 ωρομίσθιοι καθηγητές με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις σε τεχνικά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Κωνσταντίνος Μπενέτος, Κυριάκος Ρουμπής, Νικόλαος Καλύβας, Γεώργιος Κυρτζής, Κωνσταντίνος Χανιάς, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Ιωάννης Μ. Ιωαννίδης, Θεόδωρος

Μπίλιας, ο Βασίλειος Μ. Ιωαννίδης, ο Κωνσταντίνος Μ. Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Ευσταθίου, Νικόλαος Δάσκος, Χρ. Σαλταγιάννη, Γεώργιος Σαλταγιάννης, Τάκης Παλαμάς, ο Νικόλαος Γ. Αγγελέτος, ο Στέφανος Χατζητσοπάνης, ο Ιούλιος Ηλιάδης, ο Βλάσσης Πανώργιας, η Ευανθία Τσιροπούλου – Καλαμπαλίκη η οποία δίδασκε το μάθημα των Αγγλικών και πολλοί άλλοι. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θεσπίστηκε με τον Νόμο 576/76 αποδυνάμωσε την Σχολή και έτσι έπαυσε να λειτουργεί. Το 1976 το Επιμελητήριο, εκμίσθωσε αίθουσες διδασκαλίας της σχολής «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στο Ελληνικό Δημόσιο για την εγκατάσταση της Κατωτέρας Δημόσιας Τεχνικής Σχολής. Στη συνέχεια, το Επιμελητήριο εκμίσθωσε τμήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής το 1984 στο Ελληνικό Δημόσιο για να στεγασθεί το Ε΄ Γυμνάσιο Χαλκίδας, το 1985 και το 1986 στον Δήμο Χαλκιδέων και το 1988 στο Γυμναστικό Σύλλογο Χαλκίδας, οπότε και διέκοψε η σχολή την λειτουργία της. Το προσωπικό της Σχολής με τον Νόμο 1746/1988 ΦΕΚ 2/8.1.1988 εντάχθηκε στο προσωπικό του Επιμελητηρίου.

Οι Πρόεδροι του Επμελητηρίου Εύβοιας από την ίδρυση του έως σήμερα. 

Κωνσταντίνος Ι. Καράκωστας (1934-1940) Πρώτος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας και Συνιδρυτής της Α.Β.Ε.Ν.Α

Ο Κωνσταντίνος Καράκωστας (1875-1942), γιός του Ιωάννη Καράκωστα και της Χρύσας Αντωνιάδη, είχε καταγωγή από την Κύμη. Ο Κωνσταντίνος Καράκωστας του Νικολάου (1800-1852), πρόγονος του Κωνσταντίνου Ι. Καράκωστα, τιμήθηκε από τον Όθωνα για τη συμμετοχή και τη προσφορά του στον αγώνα  του 1821 με χαλκούν Αριστείο του Αγώνα. Ήταν ιδιαίτερα οξυδερκής άνθρωπος και ανήσυχος πνευματικά και δημιουργικά. Ο Κωνσταντίνος Ι. Καράκωστας είχε σταλεί από τους γονείς του στο Κάιρο της Αιγύπτου στον εκ μητρός θείο του και μεγάλο επιχειρηματία του Καΐρου Αντωνιάδη, ο οποίος τον σπούδασε αρχικά στο Κάιρο και μετά τον έστειλε στην Ελβετία για μεταπτυχιακές σπουδές. Με το τέλος των σπουδών του γύρισε στην Ελλάδα και πήγε αρχικά στην Μυτιλήνη όπου εργάστηκε στον κυλινδρόμυλο του Γεωργιάδη ως λογιστής, μετέπειτα εργάστηκε ως λογιστής στην εταιρεία εμπορίας κρασιών του Πιπινέλη στην Κύμη Ευβοίας. Από την Κύμη ήρθε στην Χαλκίδα, όπου προσελήφθη ως λογιστής στην εταιρεία των Σκούρα – Παπαϊωάννου – Παύλου και εν συνεχεία ζητώντας την οικονομική βοήθεια του πλούσιου θείου του Αντωνιάδη, που ήταν άκληρος, από το Κάϊρο αγόρασε ποσοστό από την εταιρεία και έγινε εκ των βασικών μετόχων και αναμορφωτών της εταιρείας που μετονομάσθηκε σε ΑΒΕΝΑ (Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Νημάτων & Αλεύρων). Υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους πολίτες της Χαλκίδας στην εποχή του. Παντρεύτηκε την Μαρία (Μαρίκα) Π. Καλλιμάνη, κόρη του εύπορου εμπόρου, Προκόπη Κ. Καλλιμάνη. Εξελέγη πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Εύβοιας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου (24/10/1934) και παρέμεινε στην Προεδρία μέχρι τις 22/05/1940. Πρώτο μέλημα της Διοίκησης επί της προεδρίας του Κωνσταντίνου Καράκωστα ήταν η οργάνωση και η εγγραφή νέων μελών

στο Εμπορικό, Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό τμήμα. Όταν ο Κωνσταντίνος Ι. Καράκωστας απεβίωσε το 1940, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ανδρέας Σταϊκίδης, εκφώνησε ένα μνημειώδη επικήδειο λόγο, που είναι καταχωρημένος στην εφημερίδα ΕΥΡΙΠΟΣ του Γ.Α. Μάτσα, της 30ης Μαϊου 1940. Στο ίδιο φύλλο, υπάρχουν αντίστοιχα ψηφίσματα του Δήμου Χαλκιδέων, του Εμποροβιομηχανικού

Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων φορέων. Το 2023 με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Εύβοιας, το ΔΣ ομόφωνα αποφάσισε και έδωσε το όνομα του πρώτου προέδρου του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Ι. Καράκωστα στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων.

Ιωάννης Α. Αίσωπος (1940-1954)

Τ ο Επιμελητήριο αναπτύσσει μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα και με πρωτεργάτη τον πρόεδρό του Ιωάννη Αίσωπο διαδραματίζει ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο, τόσο στην διάρκεια του πολέμου του 1940 με αποστολές υλικού στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο, όσο και μετά, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με παροχή βοήθειας στην κοινωνία της Χαλκίδας. Μετά τον πόλεμο στην προσπάθεια για οικονομική ανόρθωση της περιοχής ιδρύεται από το Επιμελητήριο η

Τεχνική Σχολή του Επιμελητηρίου «Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» με σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση τεχνιτών για διάφορα επαγγέλματα. Η πρόοδος και η επιτυχία της σχολής κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της οφειλόταν κατά μέγιστο μέρος στην πολύτιμη συμβολή της διοικήσεως και των χορηγών της αλλά κυρίως στον ενθουσιασμό του προέδρου της Ιωάννη Αίσωπου. Η Σχολή λειτουργεί τότε σε μισθωμένο χώρο της οδού Αβάντων και φιλοξενεί σπουδαστές από όλη την Εύβοια. Είχε και οικοτροφείο για άπορους μαθητές. Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα του τύπου της εποχής εκείνης όπου το Επιμελητήριο καλεί τους Δήμους της Εύβοιας να βοηθήσουν οικονομικά την σχολή στην οποία φοιτούσαν και πολλοί άποροι επαρχιώτες μαθητές. Τα πρώτα τμήματα που λειτούργησαν ήταν Μηχανοτεχιτών, Ηλεκτροτεχνικών, Ξυλουργών, Επιπλοποιών και Οικοδόμων. Στην συνέχεια το έτος 1950 αγοράζονται επί προεδρίας του τα δύο πρώτα οικόπεδα όπου κτίσθηκε αργότερα η Τεχνική Σχολή «Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Δημήτριος Κ. Σκούρας (1954-1974) 

Στις 25 Ιουνίου1954 , βάσει της υπ’ αρθ. 25371 τηλεγραφικής διαταγής του Υπουργείου Εμπορίου, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους Ιωάννη Αίσωπο, Βασίλειο Κόντη, Ιωάννη Τζιρόπουλο, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Κωνσταντίνο Μούντριχα, Δημήτριο Σκούρα, Ευάγγελο Τζοβλά, Β. Πετρογιάννη, Εμμ. Εμμανουήλ, Κωνσταντίνο Λιάπη, Ιωάννη Τσίκουλα, Ιωάννη Ροηλίδη, Ν. Καπνίση, Νικ. Παλαιολόγο, Σταύρο Γλυκό, Αθαν. Παπαθεοδώρου και Παν. Σακελλαράκη, εκλέγει νέα Διοικητική Επιτροπή με πρόεδρο τον Δημήτριο Κ. Σκούρα.

Ο Δημήτριος Κ. Σκούρας παρέμεινε στην Προεδρία του Επιμελητηρίου επί 20ετία μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 1974 και ήταν παράλληλα Δήμαρχος Χαλκιδέων, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Ευβοίας και Πρόεδρος του Σωματείου Παντοπωλών.

Επί προεδρίας του αγοράζεται και τρίτο οικόπεδο, εφαπτόμενο των άλλων δύο οικοπέδων της Σχολής Δημόκριτος και το 1957 τίθεται ο θεμέλιος λίθος του κτιρίου της Σχολής Μηχανικών πράγμα που αποτελεί έναν από τους κύριους σταθμούς στην ιστορία του Επιμελητηρίου και μοχλό ανάπτυξης όλης της Εύβοιας.

Σχολές παλαιού τύπου, όπως Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Μέσης Σχολής Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Ανώτερης Ναυτικής Σχολής Ραδιοτηλεγραφητών Εμπορικού Ναυτικού, Σχολής Λογιστών, καθώς και Σχολές νέου τύπου όπως Τεχνικά Λύκεια και Τεχνικά – Επαγγελματικά Σχολεία δίνουν στην Εύβοια και σε όλη την Ελλάδα 30.000 στελέχη επιχειρήσεων. Επίσης, επί προεδρίας του Δημητρίου Σκούρα αγοράζεται το οικόπεδο του Επιμελητηρίου στην οδό Βενιζέλου και το 1969 αρχίζει η οικοδόμηση του σημερινού κτιρίου όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα το Επιμελητήριο. Άνθρωπος που από πολύ νωρίς είχε αντιληφθεί την δύναμη της γνώσης και της εκπαίδευσης ζητά για πρώτη φορά από την τότε Κυβέρνηση την ίδρυση Λαϊκού Πανεπιστημίου στην Χαλκίδα.

Δημήτριος Ι. Σκιάς (1974-1975) 

Στην μεταδικτατορική εποχή στην προεδρία τον διαδέχεται ο Δημήτριος Ι. Σκιάς, που υπήρξε πρόεδρος για μικρό χρονικό διάστημα (7/10/1974 μέχρι 20/3/1975). Οι αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο τον θέλουν να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του για την διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών της μεταπολίτευσης, οργανώνοντας την υπηρεσία και την μετάβαση στην νέα εποχή, με νέα οικονομικά δεδομένα. Στις εκλογές που έγιναν το 1975 εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο από τους παρακάτω αναφερόμενους κατά τμήμα:

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ Α’ : Αλέξανδρος Ν. Αίσωπος, Χρήστος Δ. Περγάμαλης, Νικόλαος Κ. Σιδεράκης, Μιχαήλ Ν. Σίδερης, Δημήτριος Ι. Σκιάς.

ΤΜΗΜΑΕΜΠΟΡΙΚΟ Β’ : Δημήτριος Κ. Θεοχάρης, Γαληνός Γ. Λαουτάρης, Δημήτριος Α. Μπάστας, Νικόλαος Ι. Παλαιολόγος, Ιωάννης Α. Πριόβολος.

ΤΜΗΜΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ: Κων/νος Ε. Αγγέλου, Δημήτριος Φ. Βάγιας, Μιχαήλ Ι. Γεωργίου, Κωνσταντίνος Γ. Λιάπης, Κωνσταντίνος Α. Μπαλτάς, Χαράλαμπος Κυρ. Μπέλος.

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ: Θεόδωρος Α. Αφεντάκη, Ευάγγελος Ε. Δαμίγος, Γεώργιος Μ. Μιμίκος, Ορέστης Πρωτογύρου, Θεόδωρος Α. Σαρρής.

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ: Χαράλαμπος Α. Αβερκιάδης, Νικόλαος Α. Μαμάκος, Νικόλαος Κ. Μυλωνάς, Αθανάσιος Ι. Νικολάου, Ευάγγελος Γ. Σταύρου, Κωνσταντίνος Ν. Χαραμαντίδης. 

Ιωάννης A. Πριόβολος (1975-1978)

Ακολούθως πρόεδρος εκλέγεται ο Ιωάννης Α. Πριόβολος που παρέμεινε στην προεδρία του Επιμελητηρίου από τις 21/3/1975 μέχρι τις 16/2/1978. Στην ίδια περίοδο υπήρξε και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας και της Τεχνικής Σχολής «ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΣ». Επί των ημερών της προεδρίας του συνεχίζεται η οικοδόμηση του μεγάρου του Επιμελητηρίου και διαμορφώνονται επί προεδρίας του τα γραφεία του 3ου ορόφου, όπου και μεταφέρεται πλέον η υπηρεσία.

Ενοικιάζεται το ισόγειο του κτιρίου στην Τράπεζα Πίστεως και ο πρώτος όροφος στην Διεύθυνση Εμπορίου Νομού Ευβοίας και έτσι το Επιμελητήριο αποκτά τα πρώτα του εισοδήματα εκτός από τις συνδρομές των μελών του. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των μελών απαιτεί εξυπηρέτηση και έτσι επί προεδρίας του γίνεται η στελέχωση του επιμελητηρίου με νέο προσωπικό. Στο Επιμελητήριο, κύριο μοχλό της οικονομίας, δραστηριοποιούνται και λειτουργούν Επιτροπές ελέγχου Τιμολογίων Εισαγωγών και Εξαγωγών που φέρνει νέα μέλη και οικονομικά οφέλη στον Φορέα. Επίσης, αρχίζει η συμμετοχή εκπροσώπων του Επιμελητηρίου σε διάφορες τοπικές επιτροπές για προάσπιση των συμφερόντων των μελών του. Στις 15 Μαρτίου 1978 σύμφωνα με την ισχύουσα τότε Επιμελητηριακή Νομοθεσία ανανεώνεται το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο κατά 50%.

Τα νεοεκλεγέντα μέλη κατά τμήμα είναι τα παρακάτω:

TMHMA BIOMHXANIKO: Μιμίκος Γεώργιος, Στεφανίδης Ιωάννης, Πρωτογύρου Ορέστης.

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ: (Κατηγορία Α’) Σίδερης Μιχαήλ, Σκαρλής Στυλιανός.

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ: (Κατηγορία Β’) Μιχαηλίδης Αθανάσιος, Καμπιώτης Ευάγγελος, Πριόβολος Ιωάννης, Παλαιολόγος Νικόλαος (κατόπιν κληρώσεως).

ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ: (Κατηγορία Α’) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Κουλοχέρης Αναστάσιος, Δήμου Χρήστος.

ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ: (Κατηγορία Β’) ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ Γεροντίτης Αθανάσιος, Νικολάου Αθανάσιος, Εμμανουηλίδης Μιχαήλ, Χαραμαντίδης Κωνσταντίνος. 

Μιχάλης Ν. Σίδερης (1978-1985) – (1986-1989)

Στις 29 Μαρτίου 1978 συνεδριάζει η ολομέλεια του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και εκλέγεται νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Ν. Σίδερης, ο οποίος είναι πρόεδρος μέχρι τις 10 Μαΐου 1985 και στην συνέχεια, με μία διακοπή περίπου ενός χρόνου για να πολιτευθεί, επανέρχεται στις 4/8/1986 και παραμένει στην προεδρία μέχρι τις 24/5/1989, που εκλέχθηκε Βουλευτής. Πρώτο μέλημα της νέας Διοίκησης είναι η αποπεράτωση του κτιρίου του Επιμελητηρίου και η δημιουργία αίθουσας συνεδριάσεων 100 ατόμων στον 2ο όροφο του κτιρίου.

Στην περίοδο της προεδρίας του αρχίζει να αναδεικνύεται ο Επιμελητηριακός Θεσμός σε όλη την Ελλάδα και το Επιμελητήριο Ευβοίας καταλαμβάνει μία από τις καλύτερες θέσεις στον Ελλαδικό χώρο. Νέος και φιλόδοξος πρόεδρος, πλαισιωμένος από νέα στελέχη, οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη του Επιμελητηρίου. Με σκοπό την γνωριμία των μελών όλης της περιφέρειας και την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τις παραγωγικές τάξεις του Νομού προς επίτευξη λύσεων μέσα από κοινή αποδοχή, διοργανώνει 5 Πανευβοϊκά Συνέδρια των Παραγωγικών Τάξεων του Νομού. Επί της θητείας του το Επιμελητήριο συμμετέχει δια του ιδίου στην Περιφερειακή ΄Ένωση Επιμελητηρίων (όπου συμμετείχαν τα Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας) και στην άτυπη ακόμη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, μέσα από τις οποίες προωθούνται τόσο γενικά όσο και τοπικά θέματα του Νομού. Η πρώτη αίτηση για συμμετοχή μας σε προγράμματα επιμόρφωσης μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Επιμελητηρίων υπογράφεται επί θητείας του Μιχαήλ Σίδερη, καθώς επίσης εκφράζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο οι πρώτες σκέψεις για την δημιουργία μιας τοπικής Τράπεζας.

Μετά την εκλογή του στο Βουλευτικό αξίωμα και από την θέση του εισηγητή της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Νέα Επιμελητηριακή Νομοθεσία (Ν.2081/92) με την καθιέρωση της υποχρεωτικής προσκόμισης βεβαίωσης εγγραφής για θεωρήσεις Βιβλίων και Στοιχείων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουν τα Επιμελητήρια όλης της Χώρας οικονομική αυτοτέλεια και ο θεσμός των Επιμελητηρίων να αποκτήσει οντότητα και κύρος.

Αλέξανδρος Ι. Αίσωπος (1985-1986)

Από τις 23/5/1985 μέχρι τις 11/7/1986 πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέγεται ο Αλέξανδρος Ι. Αίσωπος. Με τα ίδια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχίζει το έργο των προκατόχων σε μία εποχή που τα Επιμελητήρια αρχίζουν να διεκδικούν από την πολιτεία λύση στα χρονίζοντα θέματά τους. Άριστος γνώστης των θεμάτων που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο από την πολύχρονη πείρα του τόσο στην Διοίκηση του Επιμελητηρίου, όσο και στην προεδρία του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, αγωνίζεται για θεσμικά ζητήματα και δίνει κοινωνική διάσταση στο έργο του Επιμελητηρίου.

Οι πρώτες σκέψεις για δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας μεταξύ των μελών του Επιμελητηρίου είχαν εκφρασθεί από τον Αλέκο Αίσωπο, αλλά η οικονομική δυνατότητα του Επιμελητηρίου τότε ήταν πολύ μικρή για να στηρίξει την λειτουργία του.

Γαληνός Γ. Λαουτάρης (1989)

Στις 7/6/1989 ο Γαληνός Γ. Λαουτάρης εκλέγεται πρόεδρος και παραμένει στην προεδρία μόνο έξι μήνες, μετά από πολυετή συμμετοχή του και προσφορά τόσο σαν μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και τουΔιοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, όσο και σαν Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα της θητείας του διοργανώνει με επιτυχία το 6ο Πανεϋβοικό Συνέδριο Επαγγελματικών Οργανώσεων συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, παραδίδοντας την θέση του στις 28/12/1989 στον επόμενο πρόεδρο Ευάγγελο Σταύρου.

Ευάγγελος Γ. Σταύρου (1989-2003)

Πρόεδρος από τις 28/12/1989 ο Ευάγγελος Γ. Σταύρου ανανεώνει το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο με τις εκλογές που έγιναν στις 12/12/1993. Επί πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας σε προηγούμενες Διοικήσεις, από την θέση του πρόεδρου στην οποία παραμένει 14 χρόνια, επικεντρώνει κατ΄αρχήν την προσοχή του στην περαιτέρω οργάνωση της υπηρεσίας, όπου προσλαμβάνεται και νέο υπαλληλικό προσωπικό. Στις εκλογές που έγιναν στις 12/12/1993 εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τα 4 τμήματα και 21 μέλη, όπως παρακάτω:

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ: Αγγελής Δημήτριος, Γιακομίδης Σοφρώνης, Γκαβέτας Νικόλαος, Λιακόπουλος Σωτήριος, Μαντζάνας Ηλίας, Ρεγγίνας Γεώργιος.

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ: Σκουλούδης Εμμανουήλ, Φουσέκας Αντώνιος ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ Νάνος Αντώνιος, Πανταζής Απόστολος, Σιδεράκης Αντώνιος.

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ: Κουλοχέρης Αναστάσιος, Κουρμπέτης Στέλιος, Κωνσταντίνου Δημήτριος, Μαμάκος Νικόλαος, Μάρκου Αναστάσιος, Ντεγιάννης Ελευθέριος, Ντόβρος Γεώργιος, Σταματούκος Δημήτριος, Σταύρου Ευάγγελος, Τσώκος Αθανάσιος.

Με την ψήφιση του Ν. 2081/92 το Επιμελητήριο αποκτά οικονομική δύναμη και η Διοίκηση υιοθετεί νέες ιδέες. Έτσι καθιερώνεται ο θεσμός της Πανευβοϊκής Έκθεσης όπου συμμετέχουν μόνο Ευβοϊκές επιχειρήσεις.

Μεγάλο Σταθμό για το Επιμελητήριο Ευβοίας επί προεδρίας του Βαγγέλη Σταύρου είναι η ‘Ίδρυση και Λειτουργία της Συνεταιριστικής

Τράπεζας «ΕΥΒΟΪΚΗ ΠΙΣΤΗ». Το 1995 σε ευρεία σύσκεψη μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων φορέων, 47 άτομα υπογράφουν την ιδρυτική πράξη του Πιστωτικού Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Νομού Εύβοιας. Με αυτή την μορφή λειτούργησε μέχρι τις 31/1/1998, που έλαβε την άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα Ελλάδος, σαν Πιστωτικό Ίδρυμα. Το πρώτο της Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν οι παρακάτω: Ευάγγελος Σταύρου, Αλέξανδρος Αίσωπος, Εμμανουήλ Σκουλούδης, Απόστολος Πανταζής, Αθανάσιος Τσώκος, Αντώνιος Νάνος, Δημήτριος Γκίκας, Ιωάννης Κουρούπης και Δημήτριος Νικολάου. 

Στην διάρκεια της προεδρίας του Ευαγγέλου Σταύρου γίνονται 6 Πανευβοϊκές Εκθέσεις στην Χαλκίδα καθώς επίσης και άλλες μικρότερες στην Αιδηψό και την Κάρυστο. Επίσης, το Επιμελητήριο αρχίζει να συμμετέχει σε πολλές Διεθνείς Εκθέσεις του Εσωτερικού και Εξωτερικού. Με την συμμετοχή του σε εκθέσεις της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Αθήνας καθώς και σε εκθέσεις του Εξωτερικού (SIAL – Παρίσι, ANUGA – Κολωνία, FINE FOOD – Μελβούρνη, FANCY FOOD – Νέα Υόρκη) γίνεται αξιόλογη προσπάθεια για προβολή και προώθηση των Ευβοϊκών Προϊόντων σε νέες αγορές. Αναγνωρίζεται η προσφορά ορισμένων ατόμων στον Επιμελητηριακό θεσμό, στον Συνδικαλισμό ή στον Κοινωνικό Τομέα και καθιερώνεται η επιβράβευση αυτής της προσφοράς σε ειδικές εκδηλώσεις με τιμητικές πλακέτες, διπλώματα ή και χρηματικά ποσά, όσον αφορά στα παιδιά μελών του Επιμελητηρίου με καλή επίδοση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα Α΄ , Β΄ και Γ΄ Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δίνουν την δυνατότητα να οργανωθεί επί προεδρίας του Ευαγγέλου Σταύρου πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων με ποικίλη θεματολογία, τόσο για τα μέλη του Επιμελητηρίου, αλλά και για τους εργαζόμενους στις Ευβοϊκές επιχειρήσεις. Ημερίδες ανάλογης μορφής συμπληρώνουν αυτή την κατάρτιση. Επίσης, το Επιμελητήριο αναλαμβάνει ως LEADER και διεκπεραιώνει με επιτυχία πιλοτικά προγράμματα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ADAPT, LEONARDO DA VINCI ΙΙ) και συμμετέχει ως συμβουλευτικός εταίρος σε πολλά άλλα προγράμματα, όπως το «ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ». Πρωτοστατεί στην ίδρυση και λειτουργία του “Ηλεκτρονικού Κέντρου Εμπορίου Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας”, που σήμερα έχει έδρα την Λαμία και συμμετέχει στην ίδρυση και λειτουργία της Αναπτυξιακής Διαχειριστικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας (ΑΝ.ΔΙΑ) που είναι ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Πρωτοστατεί στην δημιουργία του Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης ( ΚΕ.Τ.Α.) Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, με σκοπό την ενημέρωση τόσο εν ενεργεία επιχειρηματιών, όσο και μελλοντικών για θέματα οργάνωσης και χρηματοδότησής τους. Στην ίδια περίοδο μηχανογραφούνται πλήρως οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου και εγκρίνεται πρόταση υπαγωγής σε πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την δημιουργία Ηλεκτρονικού Επιμελητηρίου. Εισάγεται σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας στην υπηρεσία του Επιμελητηρίου και Πιστοποιείται αυτό κατά ISO 2001. Υποβάλλονται στην «Επαγγελματική Κατάρτιση» Α.Ε. φορέα διαχείρισης του Προγράμματος Leonardo da Vinci ΙΙ, οι πρώτες προτάσεις για επαγγελματική κατάρτιση μελών του Επιμελητηρίου στο εξωτερικό, στα πλαίσια της δράσης Mobility.

Μέσα από την Κεντρική ‘Ένωση Επιμελητηρίων (όπου από το 1998 που κατέχει την θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα και από το 2001 αυτή του Γενικού Γραμματέα κάνει το Επιμελητήριο Ευβοίας γνωστό σαν ένα από τα πιο δραστήρια Επιμελητήρια της Ελλάδας.

Μεταγενέστερος σημαντικός σταθμός για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ευβοϊκών Επιχειρήσεων ήταν η διοργάνωση από τον Φορέα επί σειρά ετών της πολύ επιτυχούς και πανελλήνιας εμβέλειας, «Πανευβοϊκής Έκθεσης». Με σκοπό την γνωριμία των μελών όλης της περιφέρειας και την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τις παραγωγικές τάξεις του Νομού, για πολλά χρόνια θα διοργανωθούν με μεγάλη επιτυχία Πανευβοϊκές Εκθέσεις στην Χαλκίδα καθώς επίσης και άλλες μικρότερες πόλεις, όπως την Αιδηψό και την Κάρυστο όπου συμμετέχουν μόνο Ευβοϊκές επιχειρήσεις και πλείστα Πανευβοϊκά Συνέδρια με συμμετοχή όλων των παραγωγικών τάξεων του Νομού. 

Εμμανουήλ Μ. Σκουλούδης (2003-2006)

Την 1η Δεκεμβρίου 2003 ο Εμμανουήλ Μ. Σκουλούδης ανέλαβε την προεδρία του ήδη υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου των 61 μελών όπως είχε διαμορφωθεί από τις εκλογές του 2001. Πρόεδρος Επιμελητηρίου 15.000 και πλέον μελών οραματίζεται νέα εποχή και υιοθετεί μεθόδους εξωστρέφειας για την ενημέρωση όλων των μελών γύρω από τις ενέργειες της Διοίκησης. Διοργανώνεται πληθώρα ημερίδων ενημέρωσης σε όλες τις πόλεις της Εύβοιας για πολλά θέματα και ιδιαίτερα για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από Εθνικούς πόρους και από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οργανώνεται υπηρεσία πληροφόρησης για τα προγράμματα αυτά στο Επιμελητήριο με την συνεργασία και των ΚΕΤΑ, γραφείο των οποίων φιλοξενείται στον τρίτο όροφο του κτιρίου του Επιμελητηρίου. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας για την ενημέρωση των μελών αναμόρφωσε και αναβάθμισε το Δελτίο του Επιμελητηρίου. Το 2004 και 2005 οργανώνονται και υλοποιούνται επί προεδρίας του πολλές αποστολές στα πλαίσια της δράσης Mobility του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo da Vinci ΙΙ. Μέσα από αυτές καταρτίσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία. Έχοντας την πεποίθηση, ότι οι συνδρομές των μελών του Επιμελητηρίου πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα προς αυτά, παρείχε γραμματειακή υποστήριξη και επιδότησε τις παραπάνω αποστολές με 118.000 € και χρηματοδότησε αποστολή 15 Ξυλουργών για επιμόρφωση στην Αυστρία με 15.000 €.

Στην Πανευβοϊκή Έκθεση του 2005 υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ευβοίας και με 22 super markets ATLANTIK & ARISTA με στόχο την προώθηση των Ευβοϊκών προϊόντων. Τα πρωτόκολλα αυτά εφαρμόζονται με επιτυχία. Στόχος της όλης πρωτοβουλίας είναι να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και με τις άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μεμονωμένα καταστήματα, ώστε τελικά κάθε Ευβοϊκό κατάστημα να υπάρχουν Ευβοϊκά Προϊόντα. Με τον ίδιο στόχο συμμετέχει το Επιμελητήριο σε τρείς Διεθνείς Εκθέσεις στην IFE -Λονδίνο, HERMES EXRO-Νέα Υόρκη και WORLD FOOD-Μόσχα. Προτείνει στην Δημοτική Αρχή λύσεις για την αναπαλαίωση της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Στην άρνηση της Δημοτικής Αρχής για αναπαλαίωση αγωνίζεται σθεναρά στηρίζοντας τους καταστηματάρχες ενοικιαστές της Δημοτικής Αγοράς, προκειμένου αυτοί να παραμείνουν ενοικιαστές και στα νέα κτίρια αυτής εφ΄ όσον ανεγερθούν. Στους σημαντικούς σταθμούς της 90χρονης πορείας του, το Επιμελητήριο Ευβοίας πρωτοστατεί στην ίδρυση και λειτουργία του «Ηλεκτρονικού Κέντρου Εμπορίου Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας», με έδρα την Λαμία καθώς και στην ίδρυση και λειτουργία της Αναπτυξιακής Διαχειριστικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας (ΑΝ.ΔΙΑ). Πρωτοστατεί ακόμα στην δημιουργία του Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕ.Τ.Α.) Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, με σκοπό την ενημέρωση τόσο εν ενεργεία επιχειρηματιών όσο και μελλοντικών για θέματα οργάνωσης και χρηματοδότησής τους.

Ανάμεσα στις πολλές πρωτοβουλίες των Διοικήσεών του, ξεχωρίζει και η ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Μελών του Επιμελητηρίου. Μια καινοτόμο πρωτοβουλία του φορέα, που αποτέλεσε σταθμό στον Πανελλήνιο Επιμελητηριακό Θεσμό.  Πρώτος Πρόεδρος του Σωματείου Αλληλοβοηθείας ο Μανώλης Σκουλούδης επιτελεί τα καθήκοντά του έχοντας αρωγούς τα παρακάτω μέλη της Διοίκησης, που μαζί του αποτελούν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο: Κω/νος Καρβούνης. Ευάγγελος Γρηγορίου, Αντώνιος Ποστέκογλου, Γεώργιος Τζοβλάς, Νικόλαος Ελευθεριάδης και Άγγελος Παππάς. Βασικός σκοπός του Σωματείου είναι η κοινωνική, ηθική αλλά και έμπρακτη οικονομική συμπαράσταση προς τον Άνθρωπο – Επιχειρηματία. Το Σωματείο επιχορηγείται οικονομικά εξ ολοκλήρου από του Ταμείο του Επιμελητηρίου και αφορά όλα τα μέλη του.

Παναγιώτης Ι. Σίμωσης (2006-2015)

Τον Μανώλη Σκουλούδη διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Σίμωσης, ο οποίος συμμετείχε και στο ΔΣ της ΚΕΕΕ στη θέση του Αντιπροέδρου. Ο Παναγιώτης Σίμωσης πρωτοστάτησε στην έκδοση των πυρόπληκτων δάνειων των επιχειρηματιών της Εύβοιας. Επί των ημερών του δόθηκε μεγάλο βάρος στην εξωστρέφεια του Επιμελητηρίου και οργανώθηκε τράπεζα αιμοδοσίας. Αναβάθμισε τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου ιδρύοντας Παραρτήματα στην περιφέρεια του Νομού. Ανέλαβε πολλαπλές πρωτοβουλίες για την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εύβοια και εμπόδιζαν ή κωλυσιεργούσαν την ανάπτυξη της. Στόχος του μεγάλος ήταν η Εύβοια να καταστεί σημαντικότατη μεταφορική πύλη της χώρας στο Βόσπορο, στην Μέση Ανατολή, στο Σουέζ κ.λπ. Διεξήγαγε έρευνες για την αποτύπωση του κλίματος στην αγορά, την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι ευβοϊκές επιχειρήσεις καθώς και για την αξιολόγηση των βασικών δεικτών λειτουργίας τους, όπως ο κύκλος εργασιών, η ζήτηση, η ρευστότητα, οι παραγγελίες, η απασχόληση, οι σχέσεις εργασίας κ.λπ. με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων προς όφελος των επιχειρήσεων. Ανέπτυξε στοχευμένες πρωτοβουλίες για το «άνοιγμα» των Ευβοϊκών Επιχειρήσεων με μεγάλες αγορές, κυρίως με αυτή της Ρωσίας σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, τη Ρωσική Πρεσβεία και άλλους φορείς. Οργάνωσε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων εστιάζοντας σε φορολογικά κυρίως θέματα. Διοργάνωσε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα και εκδηλώσεις αφιερωμένες στη γυναίκα με σκοπό την ευαισθητοποίησή της αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού. Έδωσε μεγάλο βάρος σε ενέργειες για την αναβάθμιση του Επιμελητηριακού Θεσμού και του συμβουλευτικού ρόλου των Επιμελητηρίων στο επιχειρηματικό και στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.

Ιωάννης Λιονάκης (2015-2017)

Νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας αναδείχθηκε στις 10 Αυγούστου 2015 ο Ιωάννης Λιονάκης, μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Σίμωση. Στη θητεία του υλοποίησε διεκδίκησε με σθένος πολλές πρωτοβουλίες για ένα φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις τραπεζικό σύστημα και αγωνίστηκε για ευνοϊκές ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, όπως και για σημαντικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας στις 17-07-2017 για προσωπικούς λόγους.

Προέβη σε ενέργειες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων. Ανέπτυξε πρωτοβουλίες προκειμένου ο Αναπτυξιακός Νόμος να συμβάλει καθοριστικά στην στήριξη και επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας. Επί προεδρίας του το Επιμελητήριο Ευβοίας συμμετείχε στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας και κατάφερε να διακριθεί συμπεριλαμβανόμενο στους 7 μόνο φορείς Πανελλαδικά που τελικά πήραν έγκριση. Ήταν ο μοναδικός επαγγελματικός φορέας και Επιμελητήριο της Χώρας που απέσπασε την διάκριση. Η απόκτηση του Χάρτη πιστοποίησε την επάρκεια και την ικανότητά του Επιμελητηρίου Ευβοίας στην υλοποίηση υποδειγματικών σχεδίων διακρατικής κινητικότητας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του το Επιμελητήριο Ευβοίας διοργάνωσε στην Ερέτρια με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από οργανωτικής πλευράς όσο και από την επίτευξη των ευκταίων στόχων το 16ο ετήσιο φόρουμ του INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή σύσκεψη και παράλληλα ένα πολύ σπουδαίο γεγονός για το νομό μας.

Νικόλαος-Ανδρέας Μώρος (2017)

Κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την παραίτηση Λιονάκη, νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας αναδείχθηκε ο Νικόλαος – Ανδρέας Μώρος.

Παρ` όλο που ανέλαβε την προεδρία σε μία μεταβατική περίοδο, πριν την διεξαγωγή των επιμελητηριακών εκλογών, κατάφερε να υλοποιήσει σε όλη την Εύβοια τις πλέον επιτυχημένες εκλογές του Επιμελητήριου, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Έδωσε έμφαση στην ενημέρωση των μελών για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης και προώθησε θέσεις και λύσεις για τους κόκκινους οφειλέτες των πυρόπληκτών δανείων.

Σε συνέχεια των εξαιρετικά πετυχημένων διοργανώσεων το 2019 και το 2020 και με την «σφραγίδα» του Νικόλαου – Ανδρέα Μώρου, το Επιμελητήριο Εύβοιας, το Σωματείο Αλληλοβοηθείας Μελών Επιμελητηρίου Εύβοιας και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χαλκίδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Οργανισμό

Λιμένων Νομού Ευβοίας και με την υποστήριξη των Δήμων διοργάνωσαν για 3η και 4η συνεχόμενη χρονιά τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοικτής θαλάσσης «Evia Island Regatta 2022». Μια ιδέα του Προέδρου του ΣΑΜΕΕ κ. Θεοδόση Γεωργουλόπουλου που υλοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Εύβοιας και αγκαλιάστηκε από την πρώτη χρονιά από όλους τους Συνδιοργανωτές και έγινε θεσμός, με κέρδος για τον τόπο μας, την ανάδειξη της Εύβοιας και της Σκύρου ως ιδανικοί τουριστικοί ιστιοπλοϊκοί προορισμοί για όλο το χρόνο, την ενίσχυση της τουριστικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας καθώς και την ανάδειξη των μοναδικών τοπικών προϊόντων τους μέσα από τον υπέροχο κόσμο της ιστιοπλοΐας. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων – χορηγών, με την εξαιρετικά ουσιαστική τους στήριξη (οικονομική – προϊοντική), για την πραγματοποίηση της όλης πρωτοβουλίας, στάθηκε καθοριστική στην συνολική προσπάθεια των διοργανωτών για την υλοποίηση όλων των στόχων της, που απέβλεπαν κυρίως και πέραν των άλλων στην πολυμορφική προβολή της Εύβοιας. Η διοργάνωση τέθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και του ΕΟΤ.

Παρασκευή Αγιοστρατίτη (2017-2020)

Στις 19 Δεκεμβρίου 2017 το Επιμελητήριο Ευβοίας εκλέγει για πρώτη φορά γυναίκα στην προεδρία του! Η επικεφαλής του συνδυασμού Παρασκευή (Βούλα) Αγιοστρατίτη είναι η νέα Πρόεδρος μετά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από τους 21 επιμελητηριακούς συμβούλους που εξελέγησαν στις εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Στη διάρκεια της θητείας της, η Παρασκευή Αγιοστρατίτη διεκδίκησε και κατάφερε να αναγνωριστεί η Εύβοια ως νησί και να συμπεριληφθεί στην Εθνική Θαλάσσια Πολιτική με πρώτο ευεργετικό αποτέλεσμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Νότιας Εύβοιας με τις Κυκλάδες. Ακολούθησε η λειτουργία του πλωτού ασθενοφόρου για την Β. Εύβοια. Η ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της Εύβοιας συνδυάστηκε με την διοργάνωση του 1ου ιστιοπλοϊκού αγώνα «Νήσος Εύβοια REGATTA», εμπνευσμένη από άρθρο του National Geographic το οποίο περιελάμβανε την Εύβοια στους 10 καλύτερους ιστιοπλοϊκούς προορισμούς στον κόσμο. Την ίδια περίοδο δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η κατάρτιση των επιχειρηματιών του πρωτογενή τομέα σε θέματα συσκευασίας, τυποποίησης και μάρκετινγκ.

Κατά την διάρκεια της προεδρίας της δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση και της τουριστικής ταυτότητας της Εύβοιας και η υλοποίηση ενεργειών για την προώθηση του «Σήματος Ποιότητας Ευβοϊκής Κουζίνας». Τηλεοπτικά σποτ πανελλήνιας εμβέλειας, φεστιβάλ γαστρονομίας, συμμετοχή σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας ήταν μερικές από τις δράσεις της τότε Διοίκησης με αποκορύφωμα την προβολή της ευβοϊκής γαστρονομίας, ως περιουσία της τοπικής παράδοσης και κουλτούρας και διακριτό συστατικό της σύγχρονης τουριστικής ταυτότητας της Εύβοιας και της Σκύρου, μέσα από την καλαίσθητη έκδοση «Ο γαστρονομικός χάρτης της Εύβοιας και της Σκύρου». Σημαντική ήταν επίσης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Δήμο του Μπελφόρ για την παραχώρηση μόνιμου χώρου στην δημοτική αγορά της γαλλικής πόλης με σκοπό την πώληση ευβοϊκών προϊόντων.

Παράλληλα, έγιναν και πολλές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως δωρεάν έλεγχος μαστογραφίας κ.α. καθώς και δράσεις που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και την ιστορία της Εύβοιας, όπως η ανάδειξη μέρους του μεσαιωνικού τείχους της Χαλκίδας στο υπόγειο του Επιμελητηρίου Εύβοιας, η συλλογή και έναρξη της δημιουργίας εκθεσιακού χώρου «Ιστορίας Βιομηχανίας Εύβοιας» στο ισόγειο χώρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας, η υλοποίηση της μελέτης για την περιοχή Μανίκια ως αναρριχητικός προορισμός κ.α.

Η ανάδειξη της Παλιάς Χαλκίδας και του μεσαιωνικού τοίχους ήταν ένα προσωπικό όραμα της Παρασκευής Αγιοστρατίτη. Ένα νέο σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος προστέθηκε το 2020 στον Πολιτιστικό χάρτη της Χαλκίδας. Πρόκειται για την ανάδειξη ενός τμήματος του μεσαιωνικού τείχους της πόλης μας, το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου του Επιμελητηρίου Ευβοίας. Αυτός ο νέος αρχαιολογικός χώρος είναι ένας ακόμα φάρος πολιτισμού, και ιστορικής ταυτότητας, ένα σημείο άξιο θαυμασμού και σημείο αναφοράς για την πόλη. Όλα αυτά τα μέρη σημειώνονται σε χάρτη στην είσοδο του Επιμελητηρίου μαζί με δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες στα ελληνικά και αγγλικά, οι οποίες συνοδεύουν το έκθεμα. Επί θητείας της κας Αγιοστρατίτη ξεκίνησαν οι εργασίες για την δημιουργία του Εκθεσιακού χώρου – στο ισόγειο του Κτιρίου του Επιμελητηρίου – προβολής της ιστορίας της βιομηχανίας της Εύβοιας. Στόχος, ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος «Ιστορίας της Βιομηχανίας στην Εύβοια» εντός του Επιμελητηρίου, που θα παρουσιάζει τη βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη στην Εύβοια και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Ιωάννης Γεροντίτης (2020-σήμερα)

Στις 29 Ιουνίου 2020 αναλαμβάνει τα ηνία του Επιμελητηρίου Ευβοίας ο σημερινός Πρόεδρος Ιωάννης Γεροντίτης μετά την ομόφωνη εντολή που πήρε από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διαδικασία εκλογής

Προέδρου. Μεγάλος στόχος του Ιωάννη Γεροντίτη είναι επί των ημερών του, το Επιμελητήριο να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για την Ευβοϊκή επιχειρηματικότητα, μέσα από τον συνεχή εκσυγχρονισμό του κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο επί θητείας του, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ευβοίας εστιάζει:

  • Στην αναβίωση της Ιστορικής Σχολής του «ΔΗΜΟΚΡΊΤΟΥ»
  • Στην ανάπτυξη συνεργιών με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ενίσχυση του Ευβοϊκού επιχειρείν και την περαιτέρω ενδυνάμωση της Ευβοϊκής εξωστρέφειας
  • Στην ενίσχυση του παρεμβατικού ρόλου του Επιμελητηρίου και στην διεκδίκηση λύσεων στα καίρια προβλήματα της επιχειρηματικότητας
  • Στην διασύνδεση των πανεπιστημιακών σπουδών με την τοπική αγορά εργασίας σε στενή συνεργασία με το Παράρτημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ.   
  • Στην αναβάθμιση του κτιρίου σε κάθε επίπεδο, με στόχο να εξυπηρετεί τις νέες ανάγκες λειτουργίας της υπηρεσίας και του έργου της διοίκησης καθώς και την σύγχρονη και εποικοδομητική επικοινωνία με τα μέλη
  • Στην ολοκλήρωση του Εκθεσιακού χώρου για την προβολή της ιστορίας της Ευβοϊκής βιομηχανίας