Η μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς «πράσινης» ενέργειας και η αύξηση του τέλους ΑΠΕ.

Η ΑΥΞΗΣΗ του τέλους ΑΠΕ που συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με παράλληλη μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της πράσινης ενέργειας από το σύστημα τόσο για τις νέες μονάδες όσο και για τις υφιστάμενες περιλαμβάνονται όπως όλα δείχνουν στο πακέτο άμεσων μέτρων που θα προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποκατάσταση του προβλήματος ρευστότητας που απειλεί με κατάρρευση την αγορά ενέργειας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου που θα επανεξετάσει από μηδενική βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού επιδιώκει επί του παρόντος και για διάστημα ενός έτους να αποκαταστήσει τη ρευστότητα της αγοράς χωρίς άμεση αύξηση τιμολογίων του ρεύματος τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου αλλά με μέτρα όπως:

• Η απεμπλοκή του δανείου ύψους 140 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας.
• Η μείωση των εγγυημένων τιμών για την αγορά της «πράσινης» όχι μόνο για τις νέες μονάδες αλλά και για τις υφιστάμενες καθώς και για το σύνολο των τεχνολογιών (αιολικά φωτοβολταϊκά συμπαραγωγή κ.λπ.).
• Η αποδέσμευση της ΔΕΗ από την υποχρέωση να εισπράττει τέλη υπέρ τρίτων όπως δήμοι ΕΡΤ κ.λπ.
• Η μείωση των επιβαρύνσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και κυρίως της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται και με την κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος από 1-1-2013 πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ και οι λοιποί ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου που εκπέμπουν. Η πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταναλωτές που προκύπτει από αυτό τον παράγοντα θεωρείται ότι μπορεί να αντισταθμίσει τα έσοδα από τις αναγκαίες μειώσεις της φορολογίας στους λογαριασμούς.

«Κοιτάμε να ισορροπήσουμε την αγορά για να αποφύγουμε τις αυξήσεις στα τιμολόγια» ανέφερε σχετικά χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που θα δημιουργήσουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην αγορά σημείωσε: «Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ξέρουμε ότι πολλά πράγματα είναι λάθος στην αγορά ενέργειας. Όλοι το γνωρίζουν. Στόχος μας είναι να ισορροπήσουμε την αγορά να αποφύγουμε τις αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Χρειάζονται νέες λύσεις με αντικειμενικές και δίκαιες κινήσεις προς όλους. Το πρόβλημα αφορά όλους τους εμπλεκομένους».

Πέραν όλων αυτών το ΥΠΕΚΑ αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα και Ελασσόνα κάτι που απέκλειε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Βεύης στη Φλώρινα που εκκρεμεί για περισσότερα από έξι χρόνια. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον τρόπο εφαρμογής των προβλέψεων του μνημονίου για πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος (στο οποίο εντάσσεται η προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) και για διασύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στην αγορά.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι το τίμημα δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο άλλα θα πρέπει να πληρούνται και ποιοτικά κριτήρια όπως η εξυπηρέτηση της στρατηγικής και των συμφερόντων της χώρας και της ενεργειακής αγοράς.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνει ότι θα τοποθετηθεί πολύ σύντομα στο θέμα αφού προηγουμένως αναλύσει τα στοιχεία των επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη με την ιταλική πλευρά τους Αζέρους βασικούς μετόχους του σχετικού κονσόρτσιουμ μεταφοράς του αερίου (BP) και φυσικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΗΓΗ : ΕΞΠΡΕΣ

Μοιράσου αυτό το άρθρο