Ημερίδα με θέμα «Ο ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ο ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31-5-2022, στο ξενοδοχείο Negroponte Resort στην Ερέτρια, συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας.
Στο πλαίσιο της κατάθεσης απόψεων και ιδεών με στόχο την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, υπογράμμισε την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός μακροχρόνιου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου στρατηγικού Πλάνου Ανάπτυξης για την περιοχή του Ευβοϊκού, του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο όπως υποστήριξε θα πρέπει να κινηθεί πάνω στους εξής άξονες :
1) Ένταξη του Ευβοϊκού και των ανατολικών παραλιών του νησιού στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ρύπανσης.
2) Ανάπτυξη ενός ψηφιοποιημένου διαχειριστικού Συστήµατος υποστήριξης της βιωσιμότητας των αλιευτικών πόρων που θα διαχειρίζεται την τράπεζα αλιευτικών δεδομένων.
3) Εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης χρόνιων και εκτάκτων Περιστατικών θαλάσσιας Ρύπανσης που θα ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις από περιστατικά «σοβαρής ρύπανσης».
4) Ανάπτυξη Πλέγματος παρεμβάσεων σε περιφερειακό επίπεδο για τον δραστικό περιορισμό των αποβλήτων που καταλήγουν στον Ευβοϊκό.
5) Εφαρμογή Αλιευτικής πολιτικής με κεντρικό στόχο την στήριξη του αλιευτικού επαγγέλματος και γνώμονα την προστασία ειδών και οικοτόπων.
6) Εφαρμογή προγράμματος επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για όλο τον Ευβοϊκό και τα παράλια του Αιγαίου.
7) Δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών ενημέρωσης στις πύλες εισόδου του νομού.
8) Ίδρυση φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης στη Στερεά Ελλάδα από τα Επιμελητήρια και τη ΠΣΕ.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων : Η Γ.Γ. του Υπ. Α. Α. Τ. κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γεώργιος Κελαΐδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κ. Ευάγγελος Κούκουζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Φλουρής και ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι ο Αλιευτικός Τουρισμός συμβάλλοντας στην συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής αξίας των ευαίσθητων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων και αναδεικνύοντας τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν οι αλιευτικές δραστηριότητες για τη διατήρηση και την προστασία τους, μπορεί και πρέπει να καταστεί ένα δυναμικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης. Πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρα ανάπτυξη.
Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι ο Αλιευτικός Τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού στην οποία, ιδιαιτέρως η Ελλάδα, μπορεί να αξιώνει ρόλο πρωταγωνιστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει, τόσο για το εθνικό τουριστικό προϊόν όσο και για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας είναι τεράστια. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Τουρισμού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν εκκινήσει μία συνολική προσπάθεια για την επιτυχημένη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό, προσπάθεια η οποία αποτελεί στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού.
Κατά την διάρκεια των εργασιών της ημερίδας της οποίες συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Καράπα, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εισηγήσεις/παρουσιάσεις :
– Ο Αλιευτικός Τουρισμός και η υφιστάμενη κατάσταση, από την κα Μαρίνα Πέτρου (Προϊσταμένη ΓΔΑ).
– Οι δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων Αλιευτικού Τουρισμού από την κα Μαρία Μπερτάκη (Μονάδα Β1 – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Αλιείας και Θάλασσας).
– Έργο Διατοπικής Συνεργασίας ΄΄ Αλιευτικός Τουρισμός΄΄, από την κα Ευαγγελία Λυμπεροπούλου (Συντονίστρια Μονοταμειακού Προγράμματος ΤΑΠΤΟΚ Καβάλας Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ ΟΤΑ).
– Το πλεονέκτημα στον ταξιδιώτη, από τον κ. Λύσανδρο Τσιλίδη (Προέδρο FedHATTA Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού.
– Καταγραφή εμπειριών επαγγελματιών που υλοποιούν Αλιευτικό Τουρισμό στο σκάφος τους, από τους κ.κ. Δημήτρη Ζάννε και Τάσο Λαδά (Αλιείς).
– Εμπειρίες και Προτάσεις για την προσέγγιση του Αλιευτικού Τουρισμού, από τον κ. Μιχάλη Μαργαρίτη (Υπεύθυνο Αλιείας Πεδίου WWF ΕΛΛΑΣ).