«Καταιγίδα» από κατασχέσεις κατά του Δημοσίου για παλαιές οφειλές
Σε διάστημα δέκα ημερών υπογράφηκαν 25 σχετικές αποφάσεις για απόδοση ποσών άνω των 5 εκατ. Ευρώ.
Βροχή κατασχέσεων από ιδιώτες σε βάρος του Δημοσίου έναντι παλαιών οφειλών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα να υπογράφει 25 (!) σχετικές αποφάσεις σε διάστημα 10 ημερών, για την απόδοση ποσών που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται κυρίως για εργολαβικές εταιρείες δημοσίων έργων, ενώ στον σχετικό κατάλογο υπάρχουν επίσης εταιρείες του υγειονομικού τομέα (φαρμακευτικές, ιατρικού εξοπλισμού κ.λπ.), καθώς και προμηθευτές των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του κ. Μάρδα, τα ποσά που επιστρέφει το Δημόσιο θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2014, το αποτέλεσμα του οποίου ελάχιστη σημασία έχει, σε σχέση με τον κρίσιμο προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος ξεκίνησε να υλοποιείται με σημαντική υστέρηση των εσόδων λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας σε Δημόσιο, τράπεζες και οικονομία γενικότερα.
Οι συγκεκριμένοι ιδιώτες πέτυχαν την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες ζητήθηκε η κατάσχεση των ποσών «εις χείρας τρίτων» και συγκεκριμένα στον λογαριασμό «200» που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα κατασχετήρια που εξέδωσαν τα δικαστήρια στάλθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Κατόπιν, με αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα εξουσιοδοτείται η Τράπεζα της Ελλάδος να αποδώσει, από τον λογαριασμό «Νο. 200» που τηρεί το Δημόσιο, στους δικαιούχους τα ποσά που έχουν επιδικάσει τα αρμόδια δικαστήρια με τελεσίδικες αποφάσεις.
Το συνολικό ποσό που καλείται το Δημόσιο να αποδώσει στους ιδιώτες είναι 5,33 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό που φοβάται το υπουργείο Οικονομικών είναι το άνοιγμα του «ασκού του Αιόλου» για την υποβολή αγωγών σε βάρος του Δημοσίου από πλήθος ιδιωτών, στους οποίους το Δημόσιο οφείλει ποσά άνω των 4 δισ. ευρώ από προμήθειες, αλλά και επιστροφές φόρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι ιδιώτες δεν περίμεναν την αποπληρωμή τους μέσα από τη διαδικασία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που προφανώς καθυστερούσε περισσότερο και κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, όπου και δικαιώθηκαν.
Ακόμη, οι καθυστερημένες πληρωμές εγείρουν και θέμα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων των προϋπολογισμών, αφού τα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα μειωμένα ελλείμματα οφείλονται εν μέρει στη μη πληρωμή των βασικών υποχρεώσεων του Δημοσίου. Δηλαδή, με την αναβολή πληρωμών μειώνονται τεχνητά οι κρατικές δαπάνες και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο.
Πάνω από 4 δισ. οι οφειλές
Το ποσό των 4 δισ. ευρώ έχουν υπερβεί οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αφού οι αναβολές πληρωμών συνεχίστηκαν στο πρώτο δίμηνο του 2015, λόγω και των αυξημένων προβλημάτων ρευστότητας του Δημοσίου, από 3,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου.
Το πρόβλημα κατέστη εντονότερο από τον Φεβρουάριο και μετά, ενώ εφόσον δεν εκταμιευτούν οι δόσεις από τον μηχανισμό στήριξης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστεί η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.
Με τη ρευστότητα του Δημοσίου σε οριακό σημείο, που οδηγεί σε αναγκαστικό δανεισμό από τα αποθεματικά των φορέων Γενικής Κυβέρνησης για να πληρωθούν τοκοχρεολύσια, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναστείλει πληρωμές που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
Οσο διαρκεί η στενότητα των χρηματοδοτικών πόρων, προτεραιότητα είναι οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων για να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, οι πληρωμές μισθών και συντάξεων και οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές και φορολογούμενους στο τέλος του Δεκεμβρίου ανέρχονταν σε 3,754 δισ. ευρώ έναντι 4,77 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013, καταγράφοντας μείωση κατά 1,02 δισ. ευρώ εντός του προηγουμένου έτους.
Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές ανέρχονταν σε 2,999 δισ. ευρώ, έναντι 4,251 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 1,252 δισ. ευρώ μέσα στο 2014.
Επίσης, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2014 μειώθηκαν κατά 827 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως έγιναν αντίστοιχες πληρωμές.
Το μεγαλύτερο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξακολουθεί να προέρχεται από τον τομέα της Υγείας, καθώς τα χρέη φτάνουν σε 1,77 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,19 δισ. ευρώ, από 1,54 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν στα 755 εκατ. ευρώ, από 519 εκατ. ευρώ που είχαν ανέλθει στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 και έναντι 731 εκατ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2014.
Eντάλματα
Το ύψος των οφειλών που έχουν επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ξεκινά από 5.092 ευρώ και φτάνει μέχρι 2.513.753 ευρώ, με τα περισσότερα εντάλματα να αφορούν «ξεχασμένες» πληρωμές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του πρώην υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο χρόνος γένεσης των οφειλών αυτών είναι η τελευταία πενταετία, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις εκδόθηκαν εντός του 2014.