Ληξιπρόθεσμα: Δεν επιτρεπεταί η τμήματική καταβολή χρέων

Από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των διατάξεων για την πάγια ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών την 1η Ιουλίου 2013 δεν επιτρέπεται η χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής. Συγκεκριμένα η χορήγηση αναστολής πληρωμής αλλά και η χορήγηση επανεξέτασης ήδη χορηγηθείσας πρώτης διευκόλυνσης συνιστούν μορφές διευκόλυνσης. Επομένως όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο (υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ. 1248/ 19.11.2013) που απέστειλε σε όλες τις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης μετά την έναρξη ισχύος (1/7/2013) της πάγιας ρύθμισης δεν υφίσταται πλέον η δυνατότητα χορήγησης αναστολής πληρωμής μέρους ή του συνόλου συγκεκριμένης οφειλής και η δυνατότητα υποβολής αίτησης επανεξέτασης ήδη χορηγηθείσας πρώτης διευκόλυνσης από τα αρμόδια προς τούτο όργανα. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγές στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών «τελευταίας ευκαιρίας» και την πάγια ύστερα από την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζουν οι εισπράξεις. Η υπερφολόγηση άλλωστε των τελευταίων ετών αλλά και το γεγονός ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις θέτουν πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις για ένταξη σε αυτές αποτελούν ίσως τις βασικότερες αιτίες που κάθε μήνα η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αφού ήδη ξεπερνούν τα 62 δισ. ευρώ.Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς να υπάρξουν ανατροπές στο βασικό πυρήνα των εν λόγω ρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθούν νέες ενστάσεις από την τρόικα σχεδιάζεται όπως σε επόμενες συζητήσεις τεθούν επί τάπητος και τα εξής:

* Δυνατότητα ένταξης και των παλαιότερων οφειλών πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την οποία διακανονίζονται μόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν εντός του 2013.

* Δυνατότητα ένταξης των νέων ληξιπρόθεσμων υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» με στόχο την εξόφλησή τους έως και σε 100 δόσεις.

* Επανεξέταση του επιτοκίου που σήμερα κυμαίνεται στο 875% με το οποίο επιβαρύνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

* Χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (π.χ. η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).

* Να μην ισχύει στο εξής ως προϋπόθεση η υποβολή των φορολογικών της τελευταίας πενταετίας και η καταβολή του αναλογούντος φόρου.Στην περίπτωση που επέλθουν οι ανωτέρω αλλαγές τα στελέχη του υπουργείου πιστεύουν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση με αποτέλεσμα να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

 

ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ20/11/2013

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο