Μικρότερες κυρώσεις για τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών

Επιεικέστερες καθίστανται οι κυρώσεις για τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ με το χρόνο στέρησης του βιβλιαρίου να περιορίζεται σε έξι μήνες από 12 μήνες και θα ισχύει πλέον για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
Σχετική απόφαση έλαβε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανακούφιση βιώσιμων επιχειρήσεων ιδίως μικρού μεγέθους που παρουσιάζουν πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες και στην ενίσχυση της δυνατότητάς τους να αντεπεξέρχονται στην παρούσα οικονομική συγκυρία.
Αναλυτικότερα με την απόφαση της ΤτΕ (ΕΠΑΘ 89/1/ 02.09.2013) τροποποιούνται τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον «Τειρεσία».
Με το προηγούμενο καθεστώς (που οριζόταν από την απόφαση ΕΤΠΘ 234/23/2006) οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους 1.000 ευρώ αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες.
Η νέα απόφαση προβλέπει πως η στέρηση του βιβλιαρίου θα ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των 5.000 ευρώ ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε έξι μήνες.
Ειδικότερα η διάταξη προβλέπει πως:
«Εφόσον ο δικαιούχος λογαριασμού καταθέσεως όψεως εκδώσει σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών ακάλυπτες επιταγές συνολικού ποσού άνω των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ) καθ’ υπέρβαση του υπολοίπου του λογαριασμού του ή του συμφωνημένου ανωτάτου ορίου υπερανάληψης τα πιστωτικά ιδρύματα που τηρούν λογαριασμούς του ίδιου καταθέτη οφείλουν να ενεργήσουν για την επιστροφή των βιβλιαρίων επιταγών που τυχόν βρίσκονται στην κατοχή του».
Στην απόφαση προστίθεται ότι «νέο βιβλιάριο επιταγών επιτρέπεται να χορηγηθεί μετά την παρέλευση τουλάχιστον έξι (6) μηνών από την έκδοση της τελευταίας ακάλυπτης επιταγής και εφόσον έχουν προηγουμένως τακτοποιηθεί οι σχετικές οφειλές».
Με τον τρόπο αυτό εκτιμά η ΤτΕ διευρύνεται η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν μπλοκ επιταγών στους πελάτες οι οποίοι κρίνονται επαρκούς πιστοληπτικής ικανότητας με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ίδιες οι τράπεζες.
Και scoring system
Η απόφαση της ΤτΕ προκάλεσε ικανοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το οποίο παράλληλα αναφέρει πως έπειτα από συνεννόηση της κυβέρνησης με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών κύριο εργαλείο αξιολόγησης στη δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων θα αποτελέσει το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.» έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα όπως εξηγεί θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη τόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη.
Η έμφαση θα δίνεται στη συνολική εικόνα και όχι σ’ ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο με αποτέλεσμα εκείνος που ικανοποιεί με βάση τη συνολική του βαθμολογία τα κριτήρια να δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο.
Επιπλέον τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται ανάλογα με την όποια εξέλιξη καθώς επικαιροποιούνται κάθε έξι μήνες.
Με τον τρόπο αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να αρνούνται τη χρηματοδότηση για όσους πραγματικά τη δικαιούνται.
Ανάσα ρευστότητας
Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσε ικανοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκτιμώντας ότι το μέτρο δίνει ανάσα ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
«Ο πενταπλασιασμός του ορίου αλλά και η μείωση του χρόνου στέρησης του μπλοκ επιταγών αναμένεται να συμβάλει έτσι ώστε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ακόμη και εάν αντιμετωπίζουν μία παροδική αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει» αναφέρει το ΥΠΑΑΝ.

ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ06/09/2013

Μοιράσου αυτό το άρθρο