Προτάσεις του Επιμελητηρίου για την επενδυτική πρόταση που προβλέπει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια
Οι προτάσεις του Φορέα εστάλησαν με επιστολή του Προέδρου κ. Γιάννη Γεροντίτη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Με την παρούσα το Επιμελητήριο Εύβοιας επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις του αναφορικά την επενδυτική πρόταση που προβλέπει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh σε εκτάσεις της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας. Συγκεκριμένα για το επενδυτικό σχέδιο «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 470.4 MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» και «EDPRenewables S.A.», π/υ 489 εκ. ευρώ, σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.
Θεωρούμε δεδομένο τον προσανατολισμό που οφείλουμε να έχουμε ως χώρα για την συνεχόμενη προοδευτικά ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βέβαια την σταδιακή απεξάρτησή μας από συμβατικά καύσιμα.
Η υλοποίηση ωστόσο πρωτοβουλιών προς την πραγμάτωση της ορθής ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να θωρακίζεται να προστατεύεται εσαεί με στέρεους κανόνες και με αρχές.
Σε αυτό το πλαίσιο απαραίτητες προϋποθέσεις θεωρούμε :
- Την ύπαρξη σχετικού σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου και τη συνέπεια σε αυτό.
- Την προστασία του περιβάλλοντος.
- Την ανάπτυξη της κάθε περιοχής σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
- Την τήρηση του μέτρου και της στοιχειώδους αναλογικότητας ανά τις περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα τώρα, όσον αφορά την Περιφέρεια μας και τον Νομό μας, να σας επισημάνουμε ότι :
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που ανήκει ο Νομός Ευβοίας τον οποίο ως Φορέας εκπροσωπούμε, παράγεται ήδη το 41% της συνολικής αιολικής ενέργειας της χώρας μας. Δηλαδή σε μια Περιφέρεια εκ των δεκατριών της χώρας παράγεται το μισό σχεδόν της συνολικής “ελληνικής” αιολικής ενέργειας.
Αναφορικά δε, με το Νομό μας, την Εύβοια, να σας επισημάνουμε ότι μετά την ραγδαία εξάπλωση των αιολικών σταθμών κατά τα τελευταία έτη, ήδη η περιοχή της Καρύστου είναι υπερκορεσμένη από ανεμογεννήτριες. Πλήθος από διάσπαρτα πάρκα ανεμογεννητριών, σε θέσεις δασικές, ενίοτε και σε περιοχές Natura, ή με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, και σε κάθε περίπτωση πάρκα που αλλοιώνουν βάναυσα την αισθητική τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν εναρμονίζονται με καμία έννοια χωροταξικής πολιτικής. Αναφερόμαστε σε επενδύσεις που παράγουν μικρή ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες. Σε επενδύσεις που προσφέρουν ελάχιστες θέσεις εργασίας και πενιχρά ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο μας.
Δεδομένου του εν λόγω προαναφερόμενου επενδυτικού περιβάλλοντος να σας επισημάνουμε επίσης ότι :
Όταν ομιλούμε για την Εύβοια, αναφερόμαστε σε ένα Νησί, που πρόσφατα εντάχθηκε στις νησιωτικές περιοχές της χώρας και εντάχθηκε στην νησιωτική πολιτική με κατεύθυνση την αντίστοιχη ανάπτυξη της, με κύρια κατεύθυνση τον τουρισμό, μέσα από την αξιοποίηση του συνόλου των αναπτυξιακών δυνατότητων της.
Αναφερόμαστε σε ένα Νησί, με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στον Τουριστικό τομέα και με κατευθύνσεις συνθέτες που περιλαμβάνουν σχεδόν όλο το πλήθος των επιλογών και αντίστοιχων δράσεων, λόγω της πολυμορφίας των πόρων της χωρικής κατανομής τους και του διαφορετικού βαθμού αξιοποίησης τους.
Στα θετικά στοιχεία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το νησί μας, η Εύβοια, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής :
- Το φυσικό περιβάλλον και την πολυμορφία που την διακρίνει, (πλούσια ενδοχώρα και μεγάλη ποικιλία τοπίων, όπως ποικιλόμορφες ακτές, εκπληκτικές παραλίες, δασώδεις καταπράσινες εκτάσεις, σπήλαια, φαράγγια, ποταμοί, πηγές, λίμνη, όρμοι, μικρά νησάκια, υγροβιότοποι).
- Την ποικιλία που χαρακτηρίζει την ύπαρξη πολιτιστικών πόρων, μνημείων, αρχαιολογικών, μονών και εκκλησιών και η διασπορά τους σε όλη την έκταση.
- Την ύπαρξη τοπικών ηθών και εθίμων, παραδοσιακών εκδηλώσεων που συγκροτούν την εικόνα του τοπικού στοιχείου και μπορούν να λειτουργήσουν σαν πόλος έλξης.
- Την γειτνίαση του νομού με την Αθήνα αλλά και τον εθνικό οδικό άξονα, όπως και η μικρή σχετικά απόσταση (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του νομού) από κεντρικό αερολιμένα και λιμάνια από την Αττική.
Όπως καταλαβαίνετε, ο νομός Εύβοιας συγκαταλέγεται στις λίγες περιοχές της χώρας, που διαθέτουν τόσο πλούσια προσφορά και ολική δυνατότητα συνδυασμού θαλάσσιου, ορεινού, ιαματικού και άλλων μορφών τουρισμού και με εξαιρετικές προοπτικές για περαιτέρω και αλματώδη ανάπτυξη καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, (πάντοτε στη διάθεση σας σχετική έρευνα που εκπόνησε ομάδα φοιτητών και καθηγητών του γαλλικού πανεπιστημίου του PAU, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου και πιστοποιεί τα ανωτέρω).
Συν τις άλλοις, η εν λόγω πολυμορφική τουριστική ανάπτυξη αποτελεί για την τοπική κοινωνία και την τοπική επιχειρηματικότητα, ώριμο αίτημα και ζητούμενο ως ίσως, η σημαντικότατη αναπτυξιακή κατεύθυνση για την πρόοδο του τόπου.
Εκφράζοντας έτσι και σε αυτό το πλαίσιο την τοποθέτησή μας αλλά και το κοινό αίσθημα, αιτούμαστε :
Η όποια υλοποίηση πρωτοβουλιών προς την πραγμάτωση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Εύβοια να μην θίξει σε καμμιά των περιπτώσεων το φυσικό της περιβάλλον, απαραίτητα δε, να μην αλλοιώσει τα όποια ιδιαίτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για την τουριστική της ανάπτυξη και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Σε κάθε περίπτωση βεβαίωση να εφαρμοστεί πλήρως και συμπλεκτικά το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας (χωροταξικής, περιβαλλοντικής κλπ.).
Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων προϋπόθεση πρέπει να αποτελεί και η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί έντονα την τοπική μας κοινωνία, έχοντας επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και ταυτόχρονα τεράστια αγωνία, ζητούμε την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, αδειοδοτημένων, ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο.
Για το λόγο αυτό είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία, η οποία θα συμβάλει στην ορθή και αποτελεσματική τήρηση των κανόνων χωροταξίας και περιβάλλοντος.
Με Εκτίμηση,
Ιωάννης Γεροντίτης