Πυρά για τη φορολόγηση των ομαδικών ασφαλιστηρίων.

Εντονες αντιδράσεις που συνοδεύθηκαν με υπομνήματα προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη προκάλεσε στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα ομαδικά ασφαλιστήρια είτε φορολογώντας την ασφαλιστική εταιρεία για έσοδα είτε τον ασφαλισμένο για εισόδημα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες τονίζουν ότι εάν προχωρήσει η φορολόγηση αυτή θα καταστραφεί ο κλάδος Ζωής ενώ ορισμένες ξένες εταιρείες προβληματίζονται ακόμη και για τη συνέχιση της παρουσίας τους στην Ελλάδα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι με την σκοπούμενη φορολόγηση το κράτος δεν θα μπορέσει να επιτύχει φορολογικά έσοδα από έναν κλάδο που θα «παγώσει» ενώ επιπλέον θα έχει απώλειες σε θέσεις εργασίας και επενδύσεις που αποτελούν σήμερα σημαντική φορολογητέα ύλη. Αντίθετα εάν επιβληθεί φόρος σε λογικό ποσοστό επί του ασφαλίσματος που καταβάλλεται στη λήξη για το μέρος που αφορά εισφορά της εργοδότριας εταιρείας το κράτος μπορεί να προσδοκά σημαντικά φορολογικά οφέλη.

Με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Γεώργιος Κώτσαλος τονίζει ότι η φορολόγηση ετησίως των εργοδοτικών εισφορών σε ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα ως εισόδημα μισθωτού θα έχει ως άμεση συνέπεια το «κλείσιμο» του κλάδου ομαδικών ασφαλίσεων αφού ουδείς εργαζόμενος θα ήταν πρόθυμος να φορολογείται ετησίως για ασφάλισμα που δεν είναι καν βέβαιο ότι θα το εισπράξει και εάν το εισπράξει αυτό θα γίνει ύστερα από πολλά χρόνια κατά την ηλικία της συνταξιοδότησής του.

Στην επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών η συνήθης ευρωπαϊκή πρακτική προβλέπει ειδικό καθεστώς φορολόγησης αυτών των ασφαλιστηρίων αφού αποτελούν σημαντική ενίσχυση κατά τα έτη συνταξιοδότησης μισθωτών για τους οποίους ο πρώτος πυλώνας παρέχει την ελάχιστη βασική σύνταξη.

Επίσης η ΕΑΕΕ διαφωνεί για την πιθανή φορολόγηση των ασφαλιστηρίων «προστασίας» που έχουν ιατροφαρμακευτικές καλύψεις ή και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο πρόεδρος του οποίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε ότι η κατάργηση του αφορολογήτου των ασφαλίστρων που καταβάλλει ο εργοδότης για ομαδικά ασφαλιστήρια Ζωής και Σύνταξης για το υπαλληλικό προσωπικό του διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς προκαλώντας αύξηση της ανεργίας στον ασφαλιστικό κλάδο σημαντική μείωση του τζίρου των επαγγελματιών διαμεσολαβούντων απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης για τους εργαζόμενους αλλά και απώλεια του συμπληρωματικού εισοδήματος. Από τους πρώτους που είχαν αντιδράσει στο ενδεχόμενο φορολόγησης ήταν και οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίοι μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΟΑΣΕ) είχαν επισημάνει τον κίνδυνο για τον κλάδο.

Πηγή: Ημερήσια Του Ν. Σακελλαρίου

Μοιράσου αυτό το άρθρο