Ρεκόρ στη διεθνή παραγωγή δημητριακών

Σε επίπεδα-ρεκόρ εκτιμά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO ότι θα ανέλθει την περίοδο 2013/14 η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των αποθεμάτων ενώ γεννά προσδοκίες στις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές και ιδιαίτερα στις φτωχότερες οικονομίες του πλανήτη για πτώση των τιμών.
Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο FAO η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα αυξηθεί τη συγκεκριμένη περίοδο κατά 72% στα 2479 δισ. τόνους τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι αρχικών εκτιμήσεων για μικρότερη άνοδό της στα 246 δισ. τόνους.
Ιδιαίτερα θετικές είναι όπως επισημαίνεται οι προοπτικές της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ σημαντική ανάκαμψη προβλέπεται στις παραγωγούς χώρες της Μαύρης Θάλασσας οι οποίες πέρυσι είχαν πληγεί από ξηρασία αλλά και στις ΗΠΑ.
Οπως υπολογίζουν οι ειδικοί του Οργανισμού η παγκόσμια παραγωγή σίτου θα ανέλθει στα 704 εκατ. τόνους καταγράφοντας αύξηση 68% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 19% στα 500 εκατ. τόνους ενώ η παγκόσμια παραγωγή δευτερευόντων σιτηρών αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 97% στα 1275 εκατ. τόνους.
Υπό τις συνθήκες αυτές ο FAO εκτιμά ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στα τέλη της περιόδου 2013/14 θα διαμορφώνονται κοντά στα 5675 εκατ. τόνους ενισχυμένα κατά 115%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη περίοδο οι εισαγωγές δημητριακών από χώρες χαμηλού εισοδήματος αλλά και «φτωχές» σε παραγωγή προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 5%.
Μεγάλες ποσότητες αναμένεται να εισάγουν η Αίγυπτος η Ινδονησία και η Νιγηρία.
Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς τιμές σίτου και άλλων σιτηρών υποχώρησαν ελαφρά τον Ιούνιο χάρη στις ενδείξεις για αύξηση της προσφοράς από το Βόρειο Ημισφαίριο. Αντιθέτως οι τιμές του αραβοσίτου σημείωσαν άνοδο εν μέσω φόβων για στενότητα προσφοράς ενώ σταθερές παρέμειναν εν πολλοίς οι τιμές του ρυζιού.
Επισιτιστική επάρκεια
Η νέα έκθεση του FAO δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την επισιτιστική επάρκεια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται εκ νέου σε αναβρασμό.
Στη Συρία που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο η παραγωγή σίτου έχει υποχωρήσει φέτος σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας.
Υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστικό πρόβλημα στη χώρα.
Η κοινωνική αναταραχή και η μείωση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την επισιτιστική επάρκεια και στην Αίγυπτο.
Οι ανάγκες για εισαγωγές δημητριακών για την περίοδο 2013-2014 στη χώρα η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σίτου παραμένουν αυξημένες παρά τις καλές προοπτικές για τη δική της συγκομιδή όπως ανέφερε ο Οργανισμός επισημαίνοντας την αύξηση του πληθυσμού.
Ανησυχητική είναι η εικόνα και στην Κεντρική Αφρική όπου υπολογίζεται ότι περίπου 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις κλιμακούμενες διαμάχες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό.
ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ22/07/2013

Μοιράσου αυτό το άρθρο