Συνέντευξη του προέδρου του Επιμελητηρίου με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή στις 22 Μαΐου 2016 και την επίτευξη συμφωνίας στο EUROGROUP στις 25 του ίδιου μήνα

Το πρόβλημα δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη, τόνισε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό starκεντρικής Ελλάδας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κος Ιωάννης Λιονάκης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα ύστερα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή στις 22 Μαΐου 2016 και την επίτευξη συμφωνίας στο EUROGROUPστις 25 του ίδιου μήνα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατά την διάρκεια της συνέντευξης υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία στο EUROGROUPύστερα και από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή, ουσιαστικά θεσμοθέτησε με την υιοθέτηση του έκτακτου μηχανισμού περικοπών, ένα μόνιμο μνημόνιο για την Ελλάδα εφαρμόζοντας πάλι περισσότερη φορολογία και μεγαλύτερη λιτότητα, διαιωνίζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ταυτόχρονα με τη δημιουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων – το οποίο θα ΄΄ διασφαλίσει ΄΄ την εξυπηρέτηση των δανείων μέσω των εισπράξεων από τη δημόσια περιουσία – παραχώρησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους δανειστές και εγκαθίδρυσε στη χώρα ένα καθεστώς πολιτικής και οικονομικής ομηρίας δεσμεύοντας πραγματικά την ελληνική δημόσια περιουσία έως και το έτος 2115.

Ακολούθως ο κος Λιονάκης αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος τόνισε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του, που λειτουργεί τόσο καιρό ως άλλοθι διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση, μετατέθηκε – και αυτό υπό όρους – για το 2018, παράλληλα δε με την απουσία των όποιων δεδομένων κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποσοτικά την όποια διευθέτηση του και κατ΄ επέκταση την όποια ρεαλιστική ωφελιμότητα για τον τόπο.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι τα ίδια τα μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας φανερώνουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της δεν είναι το χρέος, αφού για την εξυπηρέτηση του χρειάζονται έως το 2022 σε ετησία βάση 5-6 δις.

Το πρόβλημα δεν είναι αυτά κάθε αυτά τα 5-6 δις, το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη, σε σημείο που ακόμη και αν αύριο μηδενιστεί το δημόσιο χρέος την ίδια ώρα θα πρέπει να αναζητηθούν καινούργια δανεικά, αν σκεφτούμε ότι :

Από τα 175 δις του ΑΕΠ τα 50 και πλέον αφορούν κύκλο εργασιών των ΔΕΚΟ, άρα ο ουσιαστικός φορολογητέος κύκλος εργασιών για την κυβέρνηση είναι 125 δις. Αφού τα λειτουργικά έξοδα του κράτους είναι 70 δις, απαιτείται άμεση και έμμεση φορολόγηση 70 δις στα 125. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει το κράτος χρειάζεται να φορολογηθεί οριζόντια το 56% του εισοδήματος κάθε Έλληνα, ποσοστό που αν προσαρμοστεί ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός μπορεί να φτάσει και το 80%.

Η χώρα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο με ορατή πλέον την οικονομική κατάρρευση που θα επιφέρει την πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και των όποιων κρατικών δομών. Δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση.

Χρειάζονται :

 

1. ΄΄ Φρέσκο ΄΄ χρήμα, τουλάχιστον 50 δις, όχι όμως για να πληρωθούν παλαιές υποχρεώσεις του δημοσίου αλλά για να διοχετευτούν στην ανάπτυξη, στην πραγματική οικονομία.

2. Χρηστή διαχείριση από το πολιτικό προσωπικό.

3. Εκπόνηση και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης.

Αν λείψει κάποιο από αυτά ακυρώνονται τα υπόλοιπα.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια τα οποία αγγίζουν τα 120 δις, σε σύνολο 220, υποστήριξε ότι οι εξελίξεις φαίνονται να παίρνουν ανησυχητική τροπή, αφού η πώληση τους στα όποια FUNDSθα προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλη κεφαλαιακή ζημία στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα οι μεσοσταθμικές προβλέψεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια κυμαίνονται στο 45% ενώ αναμένεται αυτά να πουληθούν περίπου στο 15% της αξίας τους. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα απολέσουν το 40% της εγγεγραμμένης αξίας αυτών στον ισολογισμό, δηλαδή τελικά αν πουληθούν όλα θα απομειωθεί κατά 48 δις η κεφαλαιακή επάρκεια τους.

Κάθε λάθος χειρισμός στο θέμα αυτό μπορεί να σημάνει τον ξαφνικό θάνατο τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Κλείνοντας ο κος Λιονάκης υπογράμμισε : Εμείς σαν Επιμελητήριο Εύβοιας, αλλά και σαν επιχειρηματική κοινότητα έχουμε επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις και καινοτόμες ιδέες για την τόνωση της ανάπτυξης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως τη θέσπιση της υπεραπόσβεσης στους ισολογισμούς των εταιρειών και επιβολή ΦΠΑ μόνο στην λιανική πώληση. Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι κωφεύουν.

Μοιράσου αυτό το άρθρο