Την άμεση θεσμοθέτηση ενός “ακατάσχετου” λογαριασμού όψεως ανά επιχείρηση ζητά το Επιμελητήριο

Την άμεση θεσμοθέτηση ενός ΄΄ ακατάσχετου ΄΄ λογαριασμού όψεως ανά επιχείρηση που θα της εξασφαλίζει έσοδα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα της και να μπορέσει να καλύψει τις υπόλοιπες πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες της, ζητά με επιστολή του προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικώνκ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, το Επιμελητήριο Εύβοιας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Λιονάκης επισημαίνει στην επιστολή του ότι, οι λογαριασμοί όψεως αποτελούν ένα καταθετικό προϊόν που διευκολύνει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών ως προς την βραχυπρόθεσμη διαχείριση ρευστότητας των επιχειρηματικών μονάδων, αφού μέσω αυτών των λογαριασμών οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διακινούν μισθοδοσίες, πληρωμή ενοικίων, πληρωμή προμηθευτών, γραμματειών ή επιταγών κλπ. Ωστόσο παρόλο την φιλοσοφία και την πρακτική που διέπει τον σκοπό των λογαριασμών όψεως οι Δ.Ο.Υ. στέλνουν τα κατασχετήρια στις τράπεζες, οι οποίες βγάζουν απευθείας χρήματα από τις καταθέσεις των οφειλετών και τα αποδίδουν στο Δημόσιο, αδιαφορώντας για τις καταστρεπτικές συνέπειες για τους προμηθευτές, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και όλους τους εμπλεκομένους στην ομαλή λειτουργία του επιχειρήν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου διερωτώμενος με ποιο τρόπο το απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα θα κρίνει αν κάποιος πολίτης έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά για να διαχειριστεί και να συντηρήσει την επιχείρηση του, αφού κάθε τραπεζικός λογαριασμός όψεως είναι ενιαίος χωρίς επιμέρους κωδικούς, ώστε να φαίνεται ποια χρήματα αφορούν την κάθε δραστηριότητα ή υποχρέωση, επισημαίνει ότι το εν λόγω μέτρο των κατασχέσεων λόγω οφειλών στο Δημόσιο και δεδομένου ότι οι συναλλαγές πάνω από τα 500 ευρώ πραγματοποιούνται μόνο μέσα από τα τραπεζικά ιδρύματα, οδηγεί σε βέβαιο κλείσιμο όλων των – ήδη εξοντωμένων φορολογικά – μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν μικρά ή μεγάλα χρέη.

Ο κ. Λιονάκης υποστηρίζοντας ότι για να αποκτήσει η χώρα μας αναπτυξιακούς ρυθμούς, χρειάζεται πέρα από λιγότερους φόρους και άμεση χρηματοπιστωτική ανάσα στον επιχειρηματικό τομέα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος με την άμεση θεσμοθέτηση ΄΄ ακατάσχετου ΄΄ λογαριασμού όψεως ανά επιχείρηση, προτείνοντας τα ακολούθα :

1. Το ποσό του τζίρου της επιχείρησης που αποτελεί προϊόν από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα να μη μπορεί να κατασχεθεί.

2. Προαπαιτούμενο : το ύψος του ακατάσχετου ποσού να μην ξεπερνά το 30% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης.

3. Προαπαιτούμενο : να υπάρχει μηνιαία ανακύκλωση τουλάχιστον 20% του συνολικού ποσού καταθέσεων σε εμπορικές συναλλαγές, πάγιες υποχρεώσεις σε Δ.Ο.Υ. Ασφαλιστικά Ταμεία, μισθοδοσίες κλπ.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο της Εύβοιας, όπως και όλα τα Επιμελητήρια της χώρας είναι αποδέκτης των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες, τα προβλήματα αλλά και τις ιδιαιτερότητές του.

Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να σας εκφράσουμε την απόγνωση των επιχειρήσεων μας διότι η κατά συρροή κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς όψεως που διατηρούν τους οδηγεί στην απόλυτη και τελειωτική εξόντωση.

Το εν λόγω μέτρο στερείται ρεαλισμού και είναι πλήρως αποκομμένο από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, διότι όπως είναι γνωστό οι λογαριασμοί όψεως αποτελούν ένα καταθετικό προϊόν που διευκολύνει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών ως προς την βραχυπρόθεσμη διαχείριση ρευστότητας των επιχειρηματικών μονάδων. Μέσω αυτών των λογαριασμών έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να διακινούν μισθοδοσίες, πληρωμή ενοικίων, πληρωμή προμηθευτών, γραμματειών ή επιταγών κλπ.
Παρόλο ωστόσο την φιλοσοφία και την πρακτική που διέπει τον σκοπό των λογαριασμών όψεως οι Δ.Ο.Υ. με ένα απλό e-mail στέλνουν τα κατασχετήρια στις τράπεζες, οι οποίες βγάζουν απευθείας χρήματα από τις καταθέσεις των οφειλετών και τα αποδίδουν στο Δημόσιο, αδιαφορώντας για τις καταστρεπτικές συνέπειες για τους προμηθευτές, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και όλους τους εμπλεκομένους στην ομαλή λειτουργία του επιχειρήν.
Πραγματικά διερωτώμεθα :
Με ποιο τρόπο το απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα θα κρίνει αν κάποιος πολίτης έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά για να διαχειριστεί και να συντηρήσει την επιχείρηση του, αφού ως γνωρίζετε κάθε τραπεζικός λογαριασμός όψεως είναι μία ενιαία ενότητα, χωρίς επιμέρους κωδικούς, ώστε να φαίνεται ποια χρήματα αφορούν την κάθε δραστηριότητα ή υποχρέωση.
Το Επιμελητήριο Ευβοίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την σοβαρότητα της κατάστασης που εν τέλη σφραγίζει την ταφόπλακα των ήδη εξοντωμένων φορολογικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά να θεσμοθετηθεί άμεσα ένας ΄΄ ακατάσχετος ΄΄ λογαριασμός όψεως ανά επιχείρηση που θα της εξασφαλίζει έσοδα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα της και να μπορέσει να καλύψει τις υπόλοιπες πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες της.

Για την εν λόγω θεσμοθέτηση στους λογαριασμούς όψεως το Επιμελητήριο Εύβοιας προτείνει τα ακολούθα :

1. Το ποσό του τζίρου της επιχείρησης που αποτελεί προϊόν από συναλλαγές με πλαστικό χρήμα να μη μπορεί να κατασχεθεί.
2. Προαπαιτούμενο : το ύψος του ακατάσχετου ποσού να μην ξεπερνά το 30% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης.
3. Προαπαιτούμενο : να υπάρχει μηνιαία ανακύκλωση τουλάχιστον 20% του συνολικού ποσού καταθέσεων σε εμπορικές συναλλαγές, πάγιες υποχρεώσεις σε Δ.Ο.Υ. Ασφαλιστικά Ταμεία, μισθοδοσίες κλπ.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, η θέση του Επιμελητηρίου μας είναι σαφής.

Για να αποκτήσει η χώρα μας αναπτυξιακούς ρυθμούς, που σήμερα στερείται λόγω της μεγάλης ύφεσης, χρειάζεται λιγότερους φόρους και χρηματοπιστωτική ανάσα στον επιχειρηματικό τομέα, ταυτόχρονα κάθε μέτρο που θεσπίζεται πρέπει να στηρίζεται και σε κοινωνικά κριτήρια, ειδάλλως θα βιώσουμε συνθήκες τραγικές και πρωτόγνωρες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα.

Το μέτρο των κατασχέσεων των χρημάτων από τις καταθέσεις των επαγγελματιών λόγω οφειλών στο Δημόσιο και δεδομένου ότι οι συναλλαγές πάνω από τα 500 ευρώ πραγματοποιούνται μόνο μέσα από τα τραπεζικά ιδρύματα, οδηγεί σε βέβαιο κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικρά ή μεγάλα χρέη.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε εκ νέου το όλο θέμα, με τον μέγιστο δυνατό ρεαλισμό.

Με Τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

1 Σεπτεμβρίου, 2016|Υπομνήματα - Παρεμβάσεις|

Μοιράσου αυτό το άρθρο