Αίτημα Παράτασης της Εφαρμογής του ΟΠΣ-ΑΔΕ / Open Business
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Περιφερειακό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας, εκπροσωπώντας την επιχειρηματική κοινότητα της Περιφέρειάς μας, επιθυμεί να θέσει υπόψη σας την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας πλήρους εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) – OpenBusiness τουλάχιστον έως την 30η Ιουνίου 2026.
Η παράταση αυτή κρίνεται αναγκαία για τους ακόλουθους λόγους:
- Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης, πολλές επιχειρήσεις – ιδίως μικρού και μεσαίου μεγέθους – δεν έχουν ακόμη κατανοήσει επαρκώς το νέο πλαίσιο λειτουργίας, ενώ υπάρχει έλλειψη στοχευμένων οδηγιών και παραδειγμάτων εφαρμογής.
- Το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο τεχνικής προσαρμογής, με εμφανείς δυσλειτουργίες και ζητήματα διαλειτουργικότητας με άλλες δημόσιες πλατφόρμες. Πριν την καθολική εφαρμογή, απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα πιλοτικής λειτουργίας.
- Η ανάγκη εκπαίδευσης των χρηστών – τόσο των επιχειρηματιών όσο και των συμβούλων τους – είναι επιτακτική, ώστε να εξοικειωθούν με το νέο περιβάλλον και τις διαδικασίες υποβολής.
- Παλαιές αδειοδοτήσεις, οι οποίες στηρίζονται σε διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, απαιτούν σημαντική προετοιμασία και χρόνο για την αναζήτηση, συλλογή και ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών που απαιτεί το σύστημα.
- Διασφάλιση της ομαλής μετάβασης των επιχειρήσεων στο νέο πληροφοριακό περιβάλλον, δίνοντάς τους επαρκή χρόνο να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων για καθυστερημένη συμμόρφωση.
Τα Επιμελητήρια της Στερεάς παραμένουν πρόθυμα να συνδράμουν ενεργά στο έργο του Υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και εκπαίδευση του επιχειρηματικού κόσμου της Στερεάς Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκπαιδευτικών δράσεων, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, με στόχο την ομαλή και αποτελεσματική προσαρμογή όλων των επιχειρήσεων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον του ΟΠΣ-ΑΔΕ / OpenBusiness.
Είμαστε βέβαιοι ότι με την απαιτούμενη παράταση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η μετάβαση στο νέο σύστημα θα πραγματοποιηθεί ομαλά, προς όφελος των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης.












