Αδειες – εξπρές για τα τουριστικά έργα
Απλοποιούνται πλήρως οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων στον τουριστικό τομέα και μειώνεται η γραφειοκρατία μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγ. Λιβιεράτο. Για τα έργα στον τουριστικό τομέα δεν θα απαιτείται πλέον υποβολή και αξιολόγηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά θα γίνεται αυτοδίκαιη υπαγωγή στους πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους που θα ισχύουν για όλους και οι ενδιαφερόμενοι θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρηση των προβλεπομένων. Οι περιβαλλοντικοί όροι θα χορηγούνται στους ενδιαφερομένους μαζί με την έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου ή την έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης ή το ειδικό σήμα λειτουργίας ή άλλη σχετική αδεια.
Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται πλέον καμία μελέτη για το 85% των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όσον αφορά στο υπόλοιπο 15% που θα απαιτείται να κάνουν μελέτες ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων είναι από 6 έως 8 μήνες. Σήμερα ο μέσος όρος έγκρισης μελετών είναι τουλάχιστον οι 20 μήνες ενώ παρατηρούνται περιπτώσεις όπου αυτό το διάστημα ξεπερνά και τα 5 έτη. Η ΚΥΑ αφορά τις μονάδες που υπάγονται στην κατηγορία Β του νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δηλαδή για έργα που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις. Δεν αφορά σε σύνθετες τουριστικές μονάδες σε χιονοδρομικά κέντρα εγκαταστάσεις γκολφ spa. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος βασικός στόχος είναι αφενός να μην υπάρξουν εκπτώσεις στο ουσιαστικό κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας και αφετέρου να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να προσεγγίσει η χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απαιτούμενο χρόνο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Εκθεση Philoxenia Κινητήρια δύναμη για την αναστροφή του κλίματος στην οικονομία μπορεί να γίνει ο τουριστικός τομέας αλλά για να το επιτύχει είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό να οργανωθεί μέσα από ένα νέο σχεδιασμό στρατηγικής τουριστικής πολιτικής ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να στραφεί η χώρα τόσο προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όσο και στη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την πρωτογενή παραγωγή.
Σχέδιο «Πρέπει να κινηθούμε βάσει συγκροτημένου σχεδίου. Να στηριχθούμε στις τέσσερις βασικές αρχές που θα οδηγήσουν τον τουρισμό σε νέα τροχιά» είπε η υπουργός κατά τα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού Philoxenia που άνοιξε χθες τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξύ χωρίς τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο αλλά με ζωηρό το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα που ίσως ξεπεράσει το αρχικό πλάνο για τη συγκέντρωση ποσού 12 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2013 η υπό σύσταση εταιρεία «Marketing Greece A.E.». «Το business plan θα είναι έτοιμο στα μέσα του Δεκέμβρη και θα ακολουθήσει ένα roadshow σε διάφορες πόλεις με σκοπό να παρουσιαστεί και να συγκεντρωθούν τα χρήματα για το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. Με δηλώσεις του στην «Η» ο κ. Ανδρεάδης εξήγησε ότι αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε συμμετοχή και του Δημοσίου στο κεφάλαιο της εταιρείας κρίθηκε τελικώς σκόπιμο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.
του Κασσιανού Τζέλη και του Λεωνίδα Λιάμη
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ