Αυτεπαγγέλτως η μείωση των δόσεων στη ρύθμιση για τις οφειλές προς το ΙΚΑ

Σε λιγότερες δόσεις από τις 100 θα καλούνται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν οικονομική δυνατότητα, ενώ για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις θα επιβάλλεται από την 1η Νοεμβρίου αυξημένο επιτόκιο 5,05% ετησίως.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ σε εφαρμογή του νόμου 4336/15, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι και αφορά 1.100.000 πολίτες που μπήκαν σε ρύθμιση των οφειλών τους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αλλαγές από την 1η Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η μείωση των δόσεων θα μπορεί να γίνει αυτεπαγγέλτως με βάση τα κριτήρια που θα καθορίσει υπουργική απόφαση. Η μείωση των δόσεων θα γίνεται «εάν μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες».

Το επιτόκιο προσαύξησης για τις υπολειπόμενες ανεξόφλητες δόσεις των ενεργών ρυθμίσεων ορίζεται, αυτόματα, σε 5,05% ετησίως (0,421% μηνιαίως).

Για ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 ευρώ, ωστόσο, δεν θα επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση στη ρυθμισμένη οφειλή, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και προσκομίσει έως τις 14 Οκτωβρίου στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι το ποσό κύριας οφειλής που υπάγεται στις διατάξεις ρύθμισης του Ν.4321/2015 υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου ατομικού εισοδήματος και η ακίνητη περιουσία του, όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9, δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Μοιράσου αυτό το άρθρο