Απλοποίηση εξαγωγών σε δύο χρόνια.

Δύο ολόκληρα χρόνια θα διαρκέσει η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στις εξαγωγές. Τότε το 2014 θα απαιτούνται δέκα από δεκαεννέα μέρες για να φύγει ένα ελληνικό προϊόν σε ξένες αγορές και το κόστος θα έχει πέσει στα 892 δολάρια από 1.115 που είναι σήμερα.

Τα πρώτα σημάδια θα φανούν από το 2013 με το χρόνο εξαγωγής να υποχωρεί στις δεκαπέντε μέρες όταν ο μέσος κοινοτικός όρος σήμερα είναι δέκα μέρες και το αντίστοιχο κόστος στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 1.009 δολ.

Τα παραπάνω υποσχέθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης οι οποίοι παρουσίασαν 25 δράσεις (Οδικός Χάρτης) για τη διευκόλυνση των εξαγωγών. Το σχέδιο εκπονήθηκε σε συνεργασία με την τρόικα την Task Force του ΟΗΕ και εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ολλανδία και της Σουηδίας.

Ο σκοπός
Τελικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η δημιουργία one stop shop ή single window για τις εξαγωγές μέχρι το 2014 και φυσικά οι εξαγωγές τότε από το 103% του ΑΕΠ να ανέλθουν στο 16% με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 80.000 νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθεία κατά 17% το ΑΕΠ. Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία διυπουργικού συντονιστικού συμβουλίου για τις εξαγωγές και επικεφαλής σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα είναι ο κ. Μηταράκης. Ο υπουργός είπε επίσης πως για τις διαρθρωτικές αλλαγές θα χρειαστούν κοινοτικά κονδύλια 15 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης περιέγραψε τις επτά ενότητες των δράσεων:

1. Συγκεντρώνεται και κωδικοποιείται η νομοθεσία για τις εξαγωγές ανά προϊόν και ανά χώρα προορισμού. Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί.

2. Καταγράφονται και αναλύονται οι επιχειρησιακές διαδικασίες έτσι ώστε να εντοπιστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ξεκίνησαν πιλοτικά για τη φέτα τα ροδάκινα και ακτινίδια. Μέσα στο 2013 θα ακολουθήσουν για άλλα πέντε προϊόντα και άλλα τόσα για το 2014.

3. Αξιολογούνται τα τέλη για τις διαδικασίες των εξαγωγών ώστε κάποια να μειωθούν και άλλα να καταργηθούν. Στο τέλος του 2013 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

4. Ο εκσυγχρονισμός των προτελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών. Προχωρούν οι διαδικασίες διεύρυνσης των εσωτερικών διαδικασιών. Μέσα στο 2013 θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα για το τελωνείο του Πειραιά και το 2014 θα μπουν και άλλα τελωνεία. Επίσης θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συμμετοχή σε απλοποιημένων διαδικασιών περισσότερων πιστοποιημένων σχετικώς επιχειρήσεων. Σήμερα είναι μόλις τρεις το 2013 θα αυξηθούν σε 50 και το 2014 σε 100.

5. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εργαλείων εκτίμησης και ανάλυσης κινδύνου ώστε αυτές που είναι χαμηλού ρίσκου να μπαίνουν σε απλοποιημένες διαδικασίες.

6. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων πιστοποιητικων και δικαιολογητικών. Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 και οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το τέλος του 2014.

7. Στο 2015 θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί το single window.

Πηγή: Ημερήσια του Χρήστου Κολωνα

Μοιράσου αυτό το άρθρο