Απόδοση του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο

«Μπλόκο» σε όσους δεν αποδίδουν το ΦΠΑ στήνει το υπουργείο Οικονομικών καθώς επιταχύνει τις διαδικασίες για την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμιακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της με στόχο να σταματήσει η «αιμορραγία» των εσόδων από τη συγκεκριμένη «πηγή» του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών συγκροτείται ειδική ομάδα εργασίας για τη μελέτη τη σχεδίαση την υλοποίηση και την παρακολούθηση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε πραγματικό χρόνο (Real – Time VAT Payments) από και προς τους επιτηδευματίες.

Η εν λόγω ομάδα μάλιστα θα πρέπει να παραδώσει το αρχικό πόρισμά της έως και τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το νέο σύστημα να τεθεί από τις αρχές του 2013 σε εφαρμογή καθώς οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμιακές μηχανές στις νέες τεχνικές προδιαγραφές του Taxisnet προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη εγκρίνει τη διασύνδεση των ταμιακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxisnet γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την online διασύνδεση των ταμιακών μηχανών με τα συστήματα της ΓΓΠΣ:

  • Ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.
  • Θα καταργηθούν οι περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν σήμερα κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο οι επιχειρήσεις ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν.

Με το νέο σύστημα ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στο λογαριασμό του Δημοσίου. Μικρό αναμένεται να είναι το κόστος μετατροπής των ταμιακών μηχανών για τη σύνδεση με το Taxisnet.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κόστος προσαρμογής των ταμιακών μηχανών όπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θα είναι μικρό ενώ μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα μπει «φρένο» και στην έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθούν η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.

Από την άλλη πλευρά το νέο σύστημα θα διευκολύνει το φορολογικό έλεγχο καθώς εύκολα θα μπορούν να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω εικονικών τιμολογίων ή αν δεν εκδόθηκαν αποδείξεις ενώ ταυτόχρονα οι φορολογικές αρχές έχοντας στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία των πωλήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων και να διασταυρώνουν τα στοιχεία με τα κέρδη που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις οι επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι έργο της εν λόγω επιτροπής που συγκροτείται στο υπουργείο είναι: – Η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης ως προς το επιχειρησιακό και τεχνολογικό σκέλος της απόδοσης ΦΠΑ από και προς τους επιτηδευματίες.

  • Η αποτύπωση των απαιτούμενων τεχνολογικών προδιαγραφών που επιτρέπουν την υλοποίηση απόδοσης του ΦΠΑ από και προς τους επιτηδευματίες σε πραγματικό ή προσεγγιστικά πραγματικό χρόνο.
  • Η αποτύπωση των σχετικών απαιτήσεων σε επίπεδο βέλτιστων επιχειρησιακών διαδικασιών που βελτιώνουν σημαντικά τους χρόνους ή άλλους σημαντικούς παράγοντες απόδοσης του ΦΠΑ από και προς τους επιτηδευματίες με ανάλογα οφέλη και για το δημόσιο συμφέρον.
  • Η αποτύπωση όλων των παρεμβάσεων σε επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο που θα νομιμοποιεί την υλοποίηση και την παραγωγική λειτουργία του εν λόγω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος απόδοσης ΦΠΑ πραγματικού χρόνου.
  • Η δημιουργία μιας πιλοτικής εφαρμογής του εν λόγω συστήματος που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη ροή επιχειρησιακών διαδικασιών καθώς και των σχετικών τεχνολογιών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες αυτές σε μια σαφώς ελεγχόμενη κατηγορία επιτηδευματιών.

Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη ομάδα θα πρέπει να επεξεργαστεί τυχόν ιδιαιτερότητες όπως κίνητρα προσαρμογής στις προκύπτουσες νέες επιχειρησιακές πρακτικές σειρά βημάτων υλοποίησης σε σχέση με την απόδοση του ΦΠΑ προς ή από τους επιτηδευματίες κ.λπ. οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίσουν την επιτυχία και τελικά την αποδοχή των νέων διαδικασιών τόσο τεχνολογικά (π.χ. ελεγχόμενα νέα κόστη προς επιτηδευματίες) όσο και επιχειρησιακά (χρόνοι απόδοσης ΦΠΑ ευφυείς συμψηφισμοί αποδόσεων σε σχέση με τις χρηματικές αγορών/πωλήσεων εμπορευμάτων βελτίωση των χρηματοδοτών των επιτηδευματιών χωρίς να πλήττεται το δημόσιο συμφέρον κ.λπ.).

  • Ο συντονισμός σχετικής επικοινωνιακής καμπάνιας που θα επιτρέψει καθώς και θα ενισχύσει την ένταξη και την αποδοχή του σχετικού συστήματος και των επιχειρησιακών διαδικασιών από τους επιτηδευματίες τόσο σε πιλοτικό όσο και τελικά σε πλήρως παραγωγικό επίπεδο.

Στόχος

Οπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της απόφασης του υπουργού Οικονομικών σκοπός του έργου είναι να διευκολυνθεί η ρευστότητα τόσο των επαγγελματιών όσο και του κράτους ως προς τους σχετικούς χρηματοδότες απόδοσης ΦΠΑ.

Κίνητρα για συναλλαγές με κάρτες

Μπόνους με εκπτώσεις από το εισόδημα ή από το φόρο κληρώσεις με δώρο την επιστροφή χρημάτων αλλά και πληθώρα νέων φορολογικών κινήτρων θα κρύβει το «κουτί» του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά του να πείσει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους χρεωστικές κάρτες προκειμένου να βάλει «φρένο» στη φοροδιαφυγή κυρίως από το ΦΠΑ και να εντοπίσει το «μαύρο» χρήμα που κινείται στην αγορά.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό εκτός από το ηλεκτρονικό «μπλόκο» που στήνει για το ΦΠΑ αλλά και την καθιέρωση υποχρεωτικών μέτρων όπως η διασύνδεση όλων των ταμιακών μηχανών των επιχειρήσεων με το σύστημα Taxisnet εξετάζει ακόμη και τη μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 500 ευρώ («Ν» φ. 17/9/2012).

Ετσι με το συγκεκριμένο σύστημα σε κάθε εμπορική συναλλαγή με πλαστικό χρήμα ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται απ’ αυτήν αυτομάτως στο ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος μειώθηκε σε 1.500 ευρώ το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.

Το εν λόγω μέτρο αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου με το οποίο θα καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα επιφέρει η κατάργηση του ΚΒΣ είναι μεταξύ των άλλων οι εξής:

  • Η κατάργηση όλων των πρόσθετων βιβλίων που υποχρεώνονται να τηρούν μια σειρά από επιχειρήσεις και επαγγελματίες (π.χ. βιβλίο ασθενών οι γιατροί βιβλίο οχημάτων τα συνεργεία επισκευής Ι.Χ. βιβλία αποθηκών κ.λπ.).
  • Η αυστηροποίηση των φορολογικών ποινών για τις ανωτέρω κατηγορίες φορολογούμενων.
  • Η γενίκευση της ηλεκτρονικής έκδοσης τιμολογίων και δελτίων αποστολής. Η έκδοση θα γίνεται με άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
  • Η κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων για όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
  • Η τήρηση βιβλίων απευθείας μέσω του taxisnet.
  • Η γενίκευση της χρήσης του ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις συναλλαγές.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο