Δεν πληρώνεις χωρίς απόδειξη -Απο τις 12 Ιανουαρίου σε Ισχύ

Σε ισχύ θα τεθεί από τις 12 Ιανουαρίου η αγορανομική διάταξη που προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής.
Η διάταξη προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα που θα αναγράφει ότι ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει απόδειξη ή τιμολόγιο ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.
Περιθώριο
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς δήλωσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 12 Ιανουαρίου και ότι θα δοθεί περιθώριο ενός μήνα στις επιχειρήσεις προκειμένου να αναρτήσουν τις ταμπέλες. Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών με τον παραπάνω τρόπο οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ εκτός των άλλων κυρώσεων.
Αν οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραστατικά τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις καθώς συνιστά φορολογική παράβαση. Ειδικότερα η αγορανομική διάταξη προβλέπει τα εξής:
1. Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997 ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις.
2. Ολες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων αναρτούν πινακίδα σε εμφανές σημείο του καταστήματος και συγκεκριμένα πλησίον του ταμείου συναλλαγής στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη σε ελληνική και αγγλική γλώσσα ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)».
3. Αντίστοιχη πινακίδα αναρτούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η ρύθμιση περιλαμβάνει και τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.
4. Οι παραβάτες τιμωρούνται πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Ν.Δ. 136/1946 και με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ. Εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση του νόμιμου παραστατικού στοιχείου εφαρμόζεται το άρθρου 47 του ν.2065/1992 σύμφωνα με το οποίο τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μοιράσου αυτό το άρθρο