Διοικητικός Απολογισμός του Επιμελητηρίου για το έτος 2008.

Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου που έγινε στις 17 Ιουνίου 2009 μεταξύ των θεμάτων Ημερήσιας ήταν και αυτό του Διοικητικού Απολογισμού του Επιμελητηρίου για το έτος 2008.

Ο εν λόγω απολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για ενημέρωση των Μελών παραθέτουμε όλο τον Διοικητικό Απολογισμό όπως αυτός κατατέθηκε για τα πρακτικά από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Σίμωση.

<< H ανασκόπηση της δράσης του Επιμελητηρίου κατά το 2008 έχει ως εξής:

1. Σαν Διοικητική Επιτροπή συνεδριάσαμε κατά το 2008 34 φορές ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε 6 φορές.

2. Συνεχίσαμε τα καθιερωμένα και κόψαμε την πίττα μας κατά την διάρκεια της οποίας έγινε βράβευση του αειμνήστου κ. Αθανασίου Νιάνιου της κ. Ευδοξίας Τζοβλά και της τότε προϊσταμένης του Γ.Λ.Κ. κ. Παπαϊωάννου.

3. Οργανώσαμε για πρώτη φορά Κοινωνική Εκδήλωση και τα έσοδα περίπου 30.000 € διατέθηκαν υπέρ του Συλλόγου Άνθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν και ορισμένες βραβεύσεις.
Ειδικότερα βραβεύσαμε:

τις επιχειρήσεις Galenica Κεντρής Παλαιολόγου Σάμπο Αρμόνης.
τον Επιμελητηριακό Κ. Ζηνέλη και τον συνδικαλιστή Φ. Κούρνη.
4. Οργανώσαμε και φιλοξενήσαμε στις 12.12.08 την Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ στην Χαλκίδα με παρουσία το σύνολο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων και όχι μόνο

5. Σεμινάρια – Ημερίδες:

Σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ οργανώσαμε 7 συνολικά επιδοτούμενα σεμινάρια σε Χαλκίδα Αλιβέρι Αμάρυνθος Κύμη Κάρυστος Ιστιαία.
Επίσης σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ ξεκινήσαμε στις 6.6.08 για πρώτη φορά στην Χαλκίδα την διενέργεια ενός Μεταπτυχιακού διαρκείας 400 ωρών. Αυτό το τμήμα που διεξάγεται 4 ημέρες το μήνα συνεχίζει ακόμα και το παρακολουθούν 13 -14 άτομα τα οποία και είναι πολύ ευχαριστημένα από αυτή τη κίνηση του Επιμελητηρίου.
Επίσης σε συνεργασία με δύο ΚΕΚ πραγματοποιήσαμε 5 σεμινάρια ΛΑΕΚ για στελέχη επιχειρήσεων.
Οργανώσαμε ημερίδα για το πρόγραμμα e-services.
Συμμετήχαμε σε ημερίδα για Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε συνεργασία με την ΕΠΑΣ Χαλκίδας και όπου κατέθεσαν τις εμπειρίες τους πολλοί συνάδελφοί μας σαν εισηγητές.
Οργανώσαμε ημερίδα για τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.
Συνδιοργανώσαμε ημερίδα για τα Ελαιοτριβεία και την προστασία του Περιβάλλοντος.
Καλέσαμε ειδικούς και σε σχετική ημερίδα έγινε η παρουσίαση του ΕΠΑΝ.
Προγραμματίσαμε ημερίδα για την Ασφάλεια Εξαγωγικών Πιστώσεων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2009.
6. Προώθηση Προϊόντων – Συμμετοχή σε Εκθέσεις :
Το Επιμελητήριό μας συμμετείχε στις εξής εκθέσεις

Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Ποτών στο Expo Athens με 8 εκθέτες που όμως υπολειτούργησε λόγω κακοκαιρίας.
Sial 2008 στο Παρίσι την περίοδο 19-23.10.8 με παρουσία μελών διοίκησης και υπηρεσιακού παράγοντα.
Έκθεση Κρασιών-Ποτών στο Λονδίνο με 6 εκθέτες και με παρουσία υπηρεσιακού παράγοντα.
Εκθέσεις Τουρισμού στο Παρίσι και Μόσχα δεν είχαμε περίπτερο δικό μας αλλά στείλαμε εκπρόσωπο που ήταν στο περίπτερο της Νομαρχίας.
Οργανώσαμε Εκδήλωση για τους Συνεταιρισμούς με προβολή προϊόντων από 4 Συνεταιρισμούς. Παράλληλα προβλήθηκαν σε Video Wall και αεροφωτογραφίες ενώ χορευτικά συγκροτήματα διασκέδασαν το κοινό.
Συμμετείχαμε με δείγματα προϊόντων επιχειρήσεων της περιοχής στο Φεστιβάλ Λαδιού που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Παράλληλα επιχορηγήσαμε επιχειρήσεις που συμμετείχαν από μόνες τους σε διεθνείς εκθέσεις ( Πέτρα και Κτίριο Ευβοϊκή Ζύμη Λαλανίτης …)
7. Αποστολές :

20-251.2008 : Αποστολή 20 Χωματουργών στην Γερμανία.
20-24.5.2008: 1η Αποστολή Mobility στην Ιταλία 17 άτομα με συνοδεία μέλους Διοίκησης και υπηρεσιακού παράγοντα.
21-27.9.2008: 2η Αποστολή Mobility στην Ιταλία 23 άτομα με συνοδεία μέλους Διοίκησης και υπηρεσιακού παράγοντα.
Συμμετείχαμε σε αποστολή του ΕΕΣΥΜ στην Ιταλία.
8. Παραρτήματα.
Το Επιμελητήριο νοίκιασε γραφεία στο Αλιβέρι Κάρυστο και Μαντούδι ενώ επισκεύασε το γραφείο στην Ιστιαία. Παράλληλα έγινε και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Δεν έχει γίνει προμήθεια μόνο επίπλων για το Μαντούδι. Έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες τηλεφωνικές συνδέσεις σε όλα τα γραφεία και ήδη τα 2 λειτουργού αφού στελεχώθηκαν με προσωπικό stage.

9. Συμμετοχή σε Συνελεύσεις
Το Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε στο σύνολο των συνελεύσεων που είχε υποχρέωση όπως:

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Καβάλα Θεσσαλονίκη Κέρκυρα).
ΕΟΑΕΝ ( Λευκάδα Πειραιά Ικαρία).
ΕΕΣΥΜ : (Κόρινθος Πειραιάς ).
Δίκτυο Γυναικών ( Γύθειο – Πειραιάς Πρέβεζα).
Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων – Μάλτα.
Ομάδες Εργασίας ΕΕΣΥΜ.
Περιφερειακή Συνάντηση Επιμελητηρίων στην Τρίπολη.
10. Συσκέψεις
Έγιναν Συσκέψεις για:
• Την τόνωση της Αγοράς
• Την αντιμετώπιση της κρίσης
• Τα προβλήματα των Χοιροτρόφων
• Τους Ιχθυοκαλλιεργητές και τον Φορέα διαχείρισης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών στον οποίο φορέα και πήραμε απόφαση να συμμετάσχουμε στο εταιρικό κεφάλαιο.

11. Μελέτες
Αναθέσαμε στην ICAP και έκανε μία επικαιροποίηση της κλαδικής μελέτης που μας είχε κάνει
Αναθέσαμε και συντάχθηκε μία μικρή μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη
Προγραμματίστηκαν 3 μελέτες και έγινε διαγωνισμός αλλά τελικά ακυρώθηκε επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την διενέργεια του συνεδρίου για το οποίο και προοριζόντουσαν.

12. Χωροταξικό:
Ήταν ένα θέμα που πρωτοστάτησε το Επιμελητήριο και παρέσυρε και άλλους φορείς να υιοθετήσουν τις απόψεις του και κάποιες από αυτές υιοθετήθηκαν και από το Υπουργείο και εντάχθηκαν στο χωροταξικό

13. Πρόγραμμα STAGE:
Εγκρίθηκαν σχετικές αιτήσεις και ανέλαβαν υπηρεσία 10 παιδιά μέσω αυτού του προγράμματος εκ των οποίων 2 στο Αλιβέρι 1 στην Κάρυστο 2 στο γραφείο προέδρου και 5 στην κύρια υπηρεσία.

14. Προμήθεια Εξοπλισμών
Προμηθευτήκαμε :

10 Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές για μαθήματα πληροφορικής όπου και κάναμε σεμινάρια.
Νέες μονάδες αιρκοντίσιον για το 2ο όροφο.
Μέσω προγράμματος του ΚΕΤΑ εξοπλισμό για τηλεδιασκέψεις κάτι που σε μερικές μέρες θα λειτουργήσει.
Εξοπλισμό για τα παραρτήματα.
Τέλος δημιουργήσαμε στον 4ο όροφο ειδικό δωμάτιο όπου τοποθετήσαμε όλους τους server.

15. Για την τόνωση της αγοράς φτιάξαμε διαφημιστικό spot το οποίο και μεταδόθηκε από 10 ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Εύβοια επί 18 ημέρες και με 5 μηνύματα ημερησίως.
Παράλληλα τις παραμονές των Χριστουγέννων οργανώσαμε για πρώτη φορά μία εκδήλωση στην διασταύρωση των Κριεζώτου και Ερμού όπου με κλόουν και μουσική δόθηκε μία διαφορετική νότα.
Επίσης κάναμε άλλα spots σχετικά με την προτίμηση των ντόπιων καταστημάτων την τουριστική προβολή και την δασοπροστασία. Αυτά τα spots μεταδόθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο.

16. Μέσα στο 2008 έκλεισε διαχειριστικά και το πρόγραμμα Δικτυωθείτε και λάβαμε και την τελευταία επιδότηση όπως επίσης παραλήφθηκε και το portal

17. Συνεχίσαμε την έκδοση της εφημερίδας και μάλιστα μετά από διαγωνισμό πετύχαμε και καλύτερη τιμή. Τυπώνονται κάθε μήνα 20.000 φύλλα εκ των οποίων περίπου τα 16.000 αποστέλλονται ταχυδρομικά στα Μέλη και τα υπόλοιπα διανέμοντα σε Φορείς και Υπηρεσίες

18. Κάλεσμα – Υποδοχή Επισήμων
Καλέσαμε και ήρθαν μέσα στο 2008 σε συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου :

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτης.
Ο πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος.
Ο τότε Διοικητής του ΙΚΑ κ. Μέργος.
ενώ υποδεχτήκαμε την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας κ. Κατσέλη.
Είχαμε μαζί τους συνεργασία και ανταλλάξαμε απόψεις και θέσεις πάνω σε τρέχοντα θέματα όπως θέσεις για την έξοδο από την κρίση τις οποίες θέσεις και προωθήσαμε.
19. Ένα θέμα που μας απασχόλησε πολύ ήταν αυτό του Δημοκρίτου που όμως για άλλους λόγους δεν έχουμε μέχρι στιγμής αποτέλεσμα και είμαστε σε μία αναμονή.

20. Ένα επίσης θέμα σοβαρό ήταν το Νέο Σχέδιο του Οργανισμού του Επιμελητηρίου μας που προωθήσαμε καθώς και οι προτάσεις μας για τροποποιήσεις στην σχετική νομοθεσία για να μπορούν να γίνουν εκλογές και στα παραρτήματα. Και για τα δύο αυτά θέματα είμαστε σε αναμονή.

21. Μετά από διαδικασίες-έγκριση ΑΣΕΠ έγινε η πρόσληψη 2 συμβούλων οι οποίοι και άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες. Ενημερωτικά σας γνωρίζω ότι ο ένας εκ των δύο για προσωπικούς λόγους αποχώρησε και έτσι σήμερα υπηρετεί μόνο ένας από τον οποίο και είμαστε ευχαριστημένοι.

22. Πολλές ενέργειες και παραστάσεις έγιναν όσον αφορά την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

23. Σαν Επιμελητήριο υποδείξαμε εκπροσώπους για όποια επιτροπή μας ζητήθηκε και σε όλες που είμαστε έχουμε παρουσία και εκφράζουμε απόψεις.

24. Συνεχίσαμε την συνεργασία με όλες τις επαγγελματικές οργανώσεις του Νομού και στηρίξαμε τις θέσεις τους πάνω σε διάφορα θέματα τις οποίες θέσεις και προωθήσαμε κατά το δυνατόν. Σαν τέτοια θέματα αναφέρω τις Λαϊκές τα Κυριακάτικα Παζάρια τα προβλήματα με τις τέντες των παραλιακών καταστημάτων την λειτουργία ΙΕΚ στην Κάρυστο τις διαφημιστικές πινακίδες κ.λ.π.

25. Όσες οργανώσεις είχαν μεγάλη ανάγκη τις ενισχύσαμε οικονομικά κατά πολύ παρά πάνω από αυτό που είχαμε υποχρέωση.

26. Σαν Επιμελητήριο και αυτή τη χρονιά σταθήκαμε δίπλα στον επαγγελματία και εξετάσαμε με πολύ προσοχή θέματα που μας ανάφεραν και με υπομνήματα ή παραστάσεις προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις.

27. Με προσωπικές επιστολές μέσω ταχυδρομείου ή με fax ή με e-mail με Δελτία Τύπου προς τις εφημερίδες και τα τοπικά ραδιόφωνα καθώς και με την εφημερίδα αλλά και το portal προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας πάνω σε διάφορα θέματα που υπήρχαν και έπρεπε τα μέλη να ενημερωθούν.

28. Σαν Επιμελητήριο παρακολουθούσαμε μέσω Internet όσο μπορούσαμε τα διάφορα προγράμματα και κρατούσαμε όσα ενδιέφεραν αυτό τούτο το επιμελητήριο ή τα μέλη και κάναμε ανάλογες κινήσεις. Πολλά είναι τα φυλλάδια που τυπώσαμε ή που κάναμε αναπαραγωγή και εκατοντάδες μέλη πήραν ενημέρωση προφορική και έγγραφη πάνω σε διάφορα προγράμματα

29. Εστάλησαν χιλιάδες επιστολές στα μέλη με ενημερωτικό υλικό και δεκάδες υπομνήματα προς Υπουργεία Αρχές του Νομού Φορείς κ.λ.π. με στόχο την προώθηση διαφόρων θεμάτων.

30. Άφησα τελευταίο το ότι μέσα στη χρονιά οργανώσαμε δύο φορές Αιμοδοσία και ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία μικρή τράπεζα αίματος και συντάσσουμε κανονισμό διαχείρισης. Ειδικά αυτή η προσπάθεια για ευνόητους λόγους θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να αγκαλιστεί από όλους του συναδέλφους με πρώτους όλους εμάς ώστε να κάνουμε μία τράπεζα με μεγάλο αριθμό φιαλών για να μπορούμε να ικανοποιούμε και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Τα ανωτέρω είναι ορισμένα στοιχεία από αυτά που θα μπορούσα να αναφέρω ώστε να σχηματιστεί μία εικόνα από όλους σας για την δράση του Επιμελητηρίου.

Σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που δεν αναφέρθηκαν είτε από παράληψη είτε γιατί θεωρήθηκε δευτερεύον θέμα και δεν ήθελα να κουράσω.

Πιστεύω ότι κάτω από τις συγκυρίες που για το 2008 λειτουργήσαμε σαν Διοικητική Επιτροπή:

– λειτουργήσαμε σωστά
– διαχειριστήκαμε συνετά τα οικονομικά του Επιμελητηρίου.
– ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις έναντι των μελών και του θεσμού γενικότερα
και για το λόγο αυτό σας καλώ να εγκρίνετε τον Διοικητικό Απολογισμό του έτους 2008 >>.

Όπως προαναφέρθηκε ο ανωτέρω Διοικητικός Απολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.

Μοιράσου αυτό το άρθρο