Διορθώσεις του ειδικού τέλους ακίνητων – σε όσους φορολογούμενους έχει καταλογιστεί λανθασμένες

Στην εφορία προκειμένου να δώσουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ακινήτου που είναι ο υπόχρεος για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα πρέπει να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι σε περίπτωση που τους έχει καταλογιστεί λανθασμένα αλλά και για να τους διαγραφεί το ληξιπρόθεσμο χρέος.
Το υπουργείο Οικονομικών με «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιό του προς τις κατά τόπους εφορίες επιχειρεί να διορθώσει λάθη ως προς τον καταλογισμό του τέλους ακινήτων του 2011 δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για το ζήτημα.
Ειδικότερα στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσό που αφορά έκτακτο ειδικό τέλος έτους 2011 σε πρόσωπο μη υπόχρεο ακολουθείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η ακόλουθη διαδικασία:
Το πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το τέλος προσέρχεται στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του ΔΟΥ (και όχι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου ώστε το τέλος ακινήτων να βεβαιωθεί στον υπόχρεο.
Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ΔΟΥ μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη και παράλληλα ενημερώνει σχετικά τη ΓΓΠΣ για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από αυτήν.
Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του Νοεμβρίου του 2012 η ΓΓΠΣ απέστειλε ειδοποιητήρια σε 350.000 φορολογούμενους οι οποίοι δεν πλήρωσαν το τέλος του 2011 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Τους καλούσε να εξοφλήσουν τα χρέη.
Μεταξύ των 350.000 περιλαμβάνονται και αυτοί που δεν πλήρωσαν γιατί δεν ήταν κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτων.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μοιράσου αυτό το άρθρο