Δώδεκα απαντήσεις για τις εισπρακτικές εταιρείες

Δεν επιτρέπεται στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών (εισπρακτικές) να σας ενοχλούν αν προηγουμένως η τράπεζα δεν σας έχει γνωστοποιήσει τη μεταβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών σας στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Eπίσης οι εταιρείες αυτές μπορούν να σας ενοχλούν 10 μέρες μετά την ημερομηνία λήξης της καταβολής του οφειλόμενου ποσού σας στις εργάσιμες ώρες της ημέρας και μία φορά ανά δεύτερη μέρα.
Αυτά και τα υπόλοιπα δικαιώματά σας όπως και πού μπορείτε να κάνετε καταγγελίες σας τα παρουσιάζει η «ΗτΣ» με τη συνδρομή της γενικής γραμματείας Καταναλωτή μέσα από 12 ερωτήσεις και απαντήσεις:
Έχει δικαίωμα ο δανειστής να μεταβιβάσει τα προσωπικά μου δεδομένα σε εταιρεία ενημέρωσης προκειμένου να με καλέσει για ληξιπρόθεσμη οφειλή μου;
Πριν από κάθε ενέργεια ενημέρωσής σας για ληξιπρόθεσμη οφειλή ο δανειστής υποχρεούται να σας επιβεβαιώσει τις οφειλές σας με κάθε διαθέσιμο τρόπο να ταυτοποιήσει τα στοιχεία σας και να σας ενημερώσει για τη διαβίβαση των δεδομένων σας σε εταιρεία ενημέρωσης.
Επιτρέπεται να με καλούν οι Εταιρείες Ενημέρωσης από απόρρητο αριθμό τηλεφώνου;
Οι Εταιρείες Ενημέρωσης οφείλουν να έχουν εμφανή τον αριθμό προέλευσης κλήσης και οι υπάλληλοί τους να ενημερώνουν τόσο για την ιδιότητ΄ς τους και το ονοματεπώνυμό τους όσο και για τον αριθμό μητρώου της εταιρείας.
Ποια είναι η σύμφωνη με τον νόμο διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από την Εταιρεία Ενημέρωσης και πότε θεωρείται ολοκληρωμένη η επικοινωνία;
Οι υπάλληλοι των εταιρειών ενημέρωσης οφείλουν να κάνουν ταυτοποίηση των στοιχείων του οφειλέτη να ενημερώνουν για την ιδιότητά τους το ονοματεπώνυμό τους τον αριθμό μητρώου της εταιρείας την καταγραφή των συνομιλιών και τη διατήρησή τους για δώδεκα μήνες στα αρχεία της εταιρείας. Στη συνέχεια μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με την οφειλή.
Πόσο συχνά μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου οι Εταιρείες Ενημέρωσης;
Οι Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών αλλά και οι ίδιοι οι δανειστές επιτρέπεται να επικοινωνούν μαζί σας μόνο εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 20:00 και με συχνότητα μία φορά ανά δεύτερη ημέρα. Η ενημέρωση μπορεί να αρχίσει δέκα μέρες (10) αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή και όχι νωρίτερα.
Επιτρέπεται οι εταιρείες ενημέρωσης να συνομιλούν με τρίτα πρόσωπα σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές μου;
Δεν επιτρέπεται στις Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών να ενημερώνουν τους οικείους σας ή τρίτους σχετικά με τις οφειλές σας εκτός εάν είναι συνοφειλέτες ή εγγυητές.
Μπορούν οι εταιρείες ενημέρωσης να με καλούν στον εργασιακό μου χώρο;
Μόνο σε περίπτωση που έχετε δηλώσει το τηλέφωνο εργασίας ως το μοναδικό αριθμό επικοινωνίας.
Μπορούν οι Εταιρείες Ενημέρωσης να με καλούν σε αριθμούς τηλεφώνου που δεν έχω δηλώσει στον δανειστή;
Επιτρέπεται να σας καλούν μόνο στους τηλεφωνικούς αριθμούς που έχετε ο ίδιος δηλώσει στον δανειστή.
Υποχρεούνται οι Εταιρείες Ενημέρωσης να μου χορηγήσουν αναλυτική βεβαίωση των οφειλών μου ή και το περιεχόμενο των καταγεγραμμένων συνομιλιών σε περίπτωση που το ζητήσω από αυτές;
Είναι υποχρεωμένες να σας χορηγήσουν αναλυτική βεβαίωση των οφειλών σας ή και το περιεχόμενο των καταγεγραμμένων συνομιλιών σας κατόπιν σχετικής αίτησής σας.
Στην περίπτωση που υπάγομαι στο ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έχει οριστεί δικάσιμος έχει το δικαίωμα η εταιρεία ενημέρωσης να επικοινωνεί μαζί μου και να με ενημερώνει για την οφειλή μου;
Απαγορεύεται στις Εταιρείες Ενημέρωσης να σας καλούν εφόσον έχετε προβεί σε δικαστικές ενέργειες.
Δεν έχω καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή και με ενοχλούν Εταιρείες Ενημέρωσης για οφειλή κάποιου άλλου προσώπου. Τι μπορώ να κάνω γι΄ αυτό;
Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ποιος είναι ο νόμος που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των Εταιρειών Ενημέρωσης;
Ο νόμος 3758/2009 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του ν. 4038/2012.
Σε περίπτωση που θέλω να καταγγείλω μία Εταιρεία Ενημέρωσης Οφειλετών για παραβίαση των διατάξεων του νόμου πού μπορώ να απευθυνθώ;
Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καλώντας στη γραμμή καταναλωτή 1520 ή μέσω της ιστοσελίδας www.efpolis.gr.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ02/032013

Μοιράσου αυτό το άρθρο