Είκοσι βίζες δόθηκαν σε επενδυτές ακίνητων

Κινέζοι Ινδοί Αιγύπτιοι Λιβανέζοι και Ρώσοι είναι οι περισσότεροι από τους ξένους επενδυτές σε ακίνητα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες.
Η ενεργοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προβλέπει την χορήγηση βίζας σε όσους αποκτήσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ή κάνουν χρήση του time sharing (χρονομεριστική μίσθωση) έχει ήδη προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών όμως δεν έχουν κλειστεί ακόμη πολλές συμφωνίες.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες σε ειδική ημερίδα του Invest in Greece για τις «Αδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών για στρατηγικές επενδύσεις και αγορά ακινήτων» μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περί τις είκοσι άδειες για τη διαμονή πολιτών εκτός Ε.Ε. στην Ελλάδα αλλά και τη μετακίνησή τους στις χώρες Σένγκεν. Πρόκειται πάντως για πενταετείς βίζες που δόθηκαν σε Ρώσους Ουκρανούς Αμερικανούς και Καναδούς που είχαν ήδη αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα.
Ωστόσο στην εκδήλωση εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν πολλά νέα αιτήματα από ξένους που θα μπορούσαν να «αναστήσουν» την αγορά ακινήτων με τις αγορές τους. Κυρίως οι Κινέζοι φαίνεται να δείχνουν πιο «ζεστοί» για επενδύσεις στην ελληνική κτηματαγορά και ήδη το Invest in Greece έχει προχωρήσει σε επαφές με δέκα κινεζικούς ομίλους οι οποίοι ωστόσο ζητούν πληροφορίες για οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών προϊόν που η Ελλάδα δεν διαθέτει.
Οπως τονίστηκε πέρυσι έγιναν 850 ερωτήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα και τα 300 από αυτά αφορούσαν τις άδειες διαμονής. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης είπε ότι το α’ εξάμηνο του 2013 καταγράφεται αύξηση 40% των αιτημάτων του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις. Ποσοστό 60% των ερωτημάτων είναι από εκπροσώπους των ενδιαφερομένων στην Ελλάδα και 40% από το εξωτερικό ενώ τον Σεπτέμβριο ήδη απορροφήθηκαν οι πόροι του ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στο νέο αναπτυξιακό. «Η Ελλάδα από red tape (κόκκινη κορδέλα γραφειοκρατίας) γίνεται red carpet (κόκκινο χαλί για επενδύσεις) τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Ο Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής η οποία θα εξυπηρετεί σε ένα σημείο τις επενδύσεις που έχουν λάβει εγκρίσεις από το Ιnvest in Greece.
Σένγκεν
Από την πλευρά του ο Αγγελος Συρίγος γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στις άδειες παραμονής (πέντε έτη για αγορά ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ και δέκα έτη για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις). Είπε ότι μαζί με τη βίζα οι επενδυτές αποκτούν το δικαίωμα να μετακινούνται στις χώρες Σένγκεν για τρεις μήνες κάθε εξάμηνο ουσιαστικά για έξι μήνες μέσα στον χρόνο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ερωτήματα που έθεσαν παράγοντες της αγοράς επισημαίνοντας τις αγκυλώσεις που έχει και αυτός ο νόμος και ζητώντας ορισμένες αλλαγές που θα διευκολύνουν τους ξένους να έρθουν. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εξέφρασαν την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο που θα έχει ωριμάσει η νομοθετική ρύθμιση και θα έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με ξένους θα είναι σε θέση να μιλήσουν για τα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ24/09/2013

Μοιράσου αυτό το άρθρο