Εκπροσώπηση του Επιμελητηρίου στο 15ο ετήσιο forum του Insuleur με θέμα “¨Έξυπνες πολιτικές για έξυπνα νησιά”

Στο 15ο ετήσιο forumτου Insuleurεκπροσώπησαν το Επιμελητήριο Εύβοιας ο κ. Σταθόπουλος Ιωάννης (Β΄ Αντιπρόεδρος) και ο κ. Γεροντίτης Ιωάννης (Μέλος ΔΣ). Το forumπραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2015 στην πόλη Μαλίνσκα στο νησί Κρκ της Κροατίας, με θέμα “¨Έξυπνες πολιτικές για έξυπνα νησιά” («SmartPoliciesforsmartislands»). Συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχεδιασμού καθώς και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων Κροατίας, Μαγιόρκας, Μάλτας, Κορσικής, Γαλλίας, Γουαδελούπης και Ελλάδας.

Βασικές επιδιώξεις του Insuleurείναι η επισήμανση των ιδιαιτεροτήτων των νησιωτικών περιοχών προς τις αρχές της Ε.Ε, το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων. Στόχος του αποτελεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των κατοίκων των νήσων όπως επίσης και η τόνωση της θέσης των νησιών “Πολιτικής Συνοχής ” της Ε.Ε.

Κατά το 15ο forumoι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκαν οι εργασίες ήταν ο πρωτογενής τομέας με έμφαση στη γεωργία, η φορολογία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι συγκοινωνίες, η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και η ενδεχόμενη αυτάρκεια των νήσων. Επίσης συζητήθηκαν θέματα περί επιχειρηματικότητας, εμπορίου και υπηρεσιών καθώς και ανάπτυξης του υγιή ανταγωνισμού. Έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις αυτού, καθώς και σε εξειδικευμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα νησιά.

Τα κυριότερα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι σύνεδροι έχουν ως εξής: Ενεργειακή ανεξαρτησία των νήσων. Μετάβαση από τις συμβατικές πηγές ενέργειας σε νέο υβριδικό μοντέλο, με στόχο την αυτάρκεια αυτών. Στήριξη του πρωτογενούς τομέα ώστε η νησιωτική επιχειρηματικότητα να μην είναι μονοδιάστατα τουριστική. Φοροελαφρύνσεις, όπως εξασφάλιση χαμηλού ΦΠΑ για τα νησιωτικά προϊόντα. Επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία. Κατασκευή κέντρων καινοτομίας και εξειδίκευσης ως βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Επένδυση στις συγκοινωνίες, με χρήση οικολογικών μέσων συγκοινωνίας και συγχρηματοδότηση στο κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών για τους κατοίκους των νήσων. Αύξηση των δημοσίων πόρων για την πρόληψη της υγείας και εν γένει για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των νήσων.

12 Νοεμβρίου, 2015|Εκδηλώσεις - Ημερίδες|

Μοιράσου αυτό το άρθρο