Ενδιαφέρον από τους Κινέζους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εντονο ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα διαπίστωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά την διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο. όπως τόνισε με δηλώσεις από την κινεζική πρωτεύουσα θα οφέλη από την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας των Κίνας στην Ελλάδα είναι προφανή και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επένδυση της Cosco (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 12 ).

Ο κ. Κούρκουλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κλάδους για τους οποίους υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για επιχειρήσεις και δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πιο συγκεκριμένα ανέφερε τις υποδομές ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας ενώ ειδική αναφορά έγινε και στο ενδιαφέρον που προκύπτει για τα τυχερά παιχνίδια με την συμμετοχή κινέζικης εταιρίας στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαθέτει ένα προφανές πλεονέκτημα για τις κινεζικές επιχειρήσεις αλλά συγχρόνως χάρις στη γεωγραφική θέση της έχει πολύ εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Μαύρης Θάλασσας της Ανατολικής Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και επομένως για μία νέα και δυναμική οικονομία όπως η κινεζική η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη σε πολλές αγορές.

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα μας έχει πολύ καλή εμπειρία από τη συνεργασία της με τις κινεζικές επιχειρήσεις και ότι τώρα είναι επιθυμητή η εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Κίνα στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Σε ερώτηση για το πώς η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επενδυτές ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έλαβε ριζικά μέτρα για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της «Doing Business Report» κατέταξε φέτος την Ελλάδα 22 θέσεις υψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη για το φιλικό επιχειρηματικό της περιβάλον.

Κόστος εργασίας

Αναφέρθηκε στην αγορά και το κόστος εργασίας που έχουν κάνει τη χώρα ελκυστικότερη στους επενδυτές αλλά και στην υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού όπως και στη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας μίας επιχείρησης.

Πραγματοποίησε ειδική αναφορά στο Invest in Greece οργανισμό που στόχο έχει τη στήριξη επενδυτών οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν πλέον των 2 εκατ. ευρώ στη χώρα.

Ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στη δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ή των άμεσεων επενδύσεων. Αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 26 δισ. ευρώ. Τέλος τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της χάρις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι εμφανές στην αύξηση των εξαγωγών.

Εγκατάσταση τράπεζας στην Ελλάδα διερευνά η Κίνα

Στις προθέσεις της κινεζικής ηγεσίας όπως ανέφερε ο κ. Κούρκουλας είναι και η αποστολή αντιπροσωπίας της China Development Bank στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσει την δυνατότητα εγκατάσταση κινεζικών τραπεζώνσ που θα διευκόλυναν τους Κινέζους επενδυτές. «Το επιθυμούμε και θα το κάνουμε» διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι τον Έλληνα υφυπουργό.

Ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι προσφέρονται ευκαιρίες για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και εκτός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε δε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Κινέζους επενδυτές στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες και στον τομέα του τουρισμού τον οποίο και χαρακτήρισε πολύ ανταγωνιστικό και πολλά υποσχόμενο. Συγχρόνως αναφέρθηκε σε συνολικές επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας όπως φαρμακευτικά προϊόντα και πληροφορική.

Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα λιτότητας είπε ότι αναμένεται να υπάρξει ανάπτυξη από το 2014 το αργότερο από το 2015 και ότι στα τέλη του επόμενου έτους ή στις αρχές του 2014 ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα είναι πλεονασματικός.

Της Ειρήνης Σακελλάρη
irsakel@pegasus.gr

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μοιράσου αυτό το άρθρο