Ενέργειες για την ανακούφιση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων

Πραγματοποιήθηκε εχθές 02.09.2021 συνάντηση στο Επιμελητήριο Εύβοιας με πρωτοβουλία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρ. Τριαντόπουλου με αρμοδιότητα τα θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννη Γεροντίτη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Ν. Μώρος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών κ. Α. Νταβαρίας

Ο κ. Γ. Γεροντίτης καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό, ευχήθηκε επιτυχία και αποτελεσματικότητα στα νέα του καθήκοντα. Αμέσως μετά τον ενημέρωσε συνοπτικά τόσο για τις οικονομικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας και στον όμορο δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και στη πρωτεύουσα του νομού όσο και για τις άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου για την ανακούφιση των πληγέντων επιχειρήσεων.

Ο κ. Χ. Τριαντόπουλους αναγνώρισε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή και επεσήμανε τη συμβολή του Επιμελητηρίου Εύβοιας τόσο στον ειλικρινή και γόνιμο διάλογο για την αποτύπωση και αποκατάσταση των ζημιών, όσο στην προώθηση λύσεων. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και της δυνατότητες που υπάρχουν για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων και την υλοποίηση μέτρων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Ιδιαίτερα στάθηκε στην ενεργοποίηση του πλαισίου αρωγής προς τις επιχειρήσεις, τα πρώτα μέτρα της οποίας ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Τόνισε δε ότι έχουν καταγραφεί το σύνολο των αιτημάτων του Επιμελητηρίου Εύβοιας προς την Πολιτεία και μελετώνται οι δυνατότητες ικανοποίησής τους το γρηγορότερο δυνατό. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και οι κ.κ. Ν. Μώρος και Α. Νταβαρίας έθεσαν προς συζήτηση μεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέματα:

  • ·         Της συμμετοχής του Επιμελητηρίου στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την οποία ο Υπουργός ανέφερε ότι το θέμα είναι αρμοδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη, αρκεί οι συμμετέχοντες να είναι μέλη επιστημονικού φορέα (ΟΕΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ).
  • ·         Της συνολικής καταγραφής των ζημιών των επιχειρήσεων είτε είναι δηλωμένα είτε αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία (πάγια και κυκλοφορούντα), ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα και να ληφθούν ικανοποιητικές αποφάσεις αρωγής.
  • ·         Της αναπλήρωσης του εισοδήματος των ρητινοσυλλεκτών με την ένταξή τους στις εργασίες αντιδιαβρωτικών / αντιπλημμυρικών έργων και της αρωγής προς τους μελισσοκόμους.
  • ·         Της βοήθειας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις παντός είδους, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
  • ·         Των ειδικών συνθηκών και αναγκών των πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι το 99,5% του συνόλου (δραματική μείωση τζίρου, έλλειψη ρευστότητας, αδυναμία πληρωμής παλιών προμηθειών κ.α.).
  • ·         Των σημαντικών αιτημάτων για τις απλήρωτες προηγούμενες προμήθειες των παθόντων επιχειρήσεων, για τις κυκλοφορούσες απλήρωτες επιταγές, για την παράταση των δηλώσεων Φ.Ε., για τα παλαιά πυρόπληκτα δάνεια.
  • ·         Της ανάγκης κατ’ εξαίρεση επιδοτήσεων για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και των νέων επενδύσεων.

Τα παριστάμενα μέρη στο τέλος της συζήτησης εξέφρασαν την ετοιμότητά τους και την αμοιβαία θέλησή για την έγκαιρη και αποτελεσματική ανεύρεση λύσεων για όλα τα παραπάνω θέματα. Δεσμεύτηκαν δε για την άμεση και τακτική επικοινωνία τους.

Μοιράσου αυτό το άρθρο