Ενιαίος φορέας για προσέλκυση επενδύσεων και τόνωση εξαγωγών

Με τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα προκύψει από την ενοποίηση του «Invest in Greece» και του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου» (ΟΠΕ) προσδοκά το υπουργείο Ανάπτυξης να προσελκύσει επενδύσεις και να τονώσει την εξωστρέφεια της χώρας.
Ο νέος αυτός φορέας που θα επονομαστεί «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» (Entesprise Greece SA) εκτιμάται ότι θα έχει συσταθεί στις αρχές του νέου έτους και θα στελεχωθεί από τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση φορέων αλλά και από 80 νέους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσληφθούν γι’ αυτόν το σκοπό.
Τις βασικές επιδιώξεις αυτού του φορέα που θα καταρτιστεί με σχέδιο νόμου παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας καθώς το νέο σχήμα θα υποστηρίζει και υφιστάμενες δομές του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη «η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα μια συγχώνευσης αλλά πρόκειται για ένα προϊόν συστηματικής δουλειάς που έγινε μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνει ένα νέο ξεκίνημα.
Για το λόγο αυτό όπως ανέφερε ζητήσαμε και λάβαμε τους προηγούμενους μήνες σημαντική τεχνική βοήθεια από τους Ολλανδούς ειδικούς και την Task Force».
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τελικώς οι Ολλανδοί ειδικοί είχαν μικρή συμμετοχή στη διαμόρφωση του σχεδίου διότι υπήρξε διαφωνία ως προς τη δομή του φορέα καθώς οι Ολλανδοί με βάση τη δική τους επιτυχημένη εμπειρία πρότειναν ο φορέας αυτός να συμπεριλαμβάνει και τους διπλωματικούς υπαλλήλους των Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΕΟΥ) που σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τελικά το αποτέλεσμα αυτής της ενοποίησης που δεν έγινε θα επιδιωχθεί να καλυφθεί από την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας των υπουργείων.
Αναφερόμενος στους στόχους του νέου φορέα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι θα επιδιωχθεί η επίτευξη του τρίπτυχου της συνεργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι συνέργειες επενδύσεων και εξαγωγών και η στόχευση σε αγορές και προϊόντα που προσφέρουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά τη βασική δομή του ο νέος φορέας θα αποτελείται από διευθύνσεις και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και τη Γενική Διεύθυνση Εξαγωγών.
Η Γενική Διεύθυνση Εξαγωγών θα απαρτίζεται από τη Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων τη Διεύθυνση Διαμεσολάβησης Επενδυτών και τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Εργων. Συνοπτικά η Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων θα φέρει την ευθύνη για την προσέλκυση και την υποστήριξη των ξένων επενδυτών κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της επένδυσής τους.
Αντίστοιχα η Γενική Διεύθυνση Εξαγωγών η οποία θα συνεπικουρείται από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων θα φέρει την ευθύνη της ενημέρωσης και υποστήριξης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για θέματα ανάπτυξης εξαγωγικής δραστηριότητας χρηματοδοτικών εργαλείων εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας business – to business marketing κοκ.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη για τη διασφάλιση της επιτυχίας του νέου φορέα απαιτείται η προέλκυση και η αξιοποίηση στελεχών με εξαιρετικά προσόντα και ικανότητες που να είναι σε θέση να συνομιλούν αποτελεσματικά με τα ανώτερα στελέχη τόσο των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και των διεθνών επενδυτών.
Θα προσληφθεί ειδικός σύμβουλος που θα αξιολογήσει τους υφιστάμενους 60 υπαλλήλους του Invest in Greece και του ΟΠΕ αλλά και να αξιολογήσει το υπό πρόσληψη νέο προσωπικό.
Ερωτηθείς για την αντίφαση της πρόσληψης νέου προσωπικού τη στιγμή που τίθεται ως μνημονιακή υποχρέωση η απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων από το Δημόσιο ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι οι προσλήψεις αυτές είναι σε γνώση της τρόικας διότι ο φορέας θα πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπους φρέσκους και δυναμικούς».
Επιστροφές ΦΠΑ
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο μείζον θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ σημείωσε ότι σύντομα θα επιτευχθεί ο στόχος να ολοκληρώνονται οι επιστροφές του εξαγωγικού ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εντός 90 ημερών.
Ηδη από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου από τις συνολικά 5.000 αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ 619 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί τα 337 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν να δοθούν ακόμη 282 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η μάχη για τη ρευστότητα και την ερχόμενη εβδομάδα έχει οριστεί νέο ραντεβού του υπουργού με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών όπου θα τεθούν ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σημείωσε ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την υπέρβαση της κρίσης.
Αναφερόμενος στο ρόλο που διαδραματίζουν τα 59 γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε 50 χώρες υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την ενίσχυσή τους καθώς από το 2007 οι υπάλληλοι ΕΟΥ έχουν μειωθεί κατά 25%.
Αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων ΕΟΥ ανέρχεται στους 150 εκ των οποίων οι 90 βρίσκονται εκτός Ελλάδας και οι 60 στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.
Τόνισε επίσης ότι στο επόμενο διάστημα θα συσταθούν γραφεία ΟΕΥ στο Κατάρ το Μεξικό και την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Οπως αναφέρθηκε χθες η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» θα λειτουργεί σε απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών με στόχο τη διασφάλιση των μέγιστων συνεργειών και την εξυπηρέτηση της εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου φορέα προβλέπεται η δυνατότητα να αποσπώνται υπάλληλοι του κλάδου ΟΕΥ ως σύνδεσμοι στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη συνέχεια να διατίθενται στο νέο φορέα.
Επίσης να αποσπάται προσωπικό του φορά στα γραφεία ΟΕΥ με συγκεκριμένη αποστολή προώθησης επιλεγμένων κλάδων ή και προϊόντων καθώς και να προσλαμβάνονται από το νέο φορέα μόνιμοι κάτοικοι των κρατών όπου εδρεύουν γραφεία ΟΕΥ.

ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ17/10/2013

Μοιράσου αυτό το άρθρο