Ενίσχυση της προστασίας των παραδοσιακών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από τα γεωργικά προϊόντα και να περιλάβει τοπικά αγαθά και προϊόντα χειροτεχνίας βασισμένα στην παραδοσιακή τεχνογνωσία. Αυτό ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τρίτη. Μία τέτοια νομοθεσία θα στηρίξει την τοπική οικονομική ανάπτυξη, θα τονώσει τον τουρισμό, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παραδοσιακής τεχνογνωσίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 608 ψήφους υπέρ, 43 κατά και 43 αποχές.

Το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να καταθέσει άμεσα νομοθετική πρόταση για την πανευρωπαϊκή προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ώστε να συμπεριλάβει τα τοπικά αγαθά και τα προϊόντα χειροτεχνίας, όπως τα Λευκαρίτικα Κεντήματα στην περίπτωση της Κύπρου, το γυαλί Βοημίας, το σκωτσέζικο ταρτάν και το μάρμαρο Carrara. Ο δεσμός με τον τόπο παραγωγής είναι κομβικής σημασίας για να είναι δυνατή η ταυτοποίηση μιας τεχνογνωσίας και η αναγνώριση της ποιότητας, της αυθεντικότητας και των χαρακτηριστικών του προϊόντος, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παραδοσιακής τεχνογνωσίας, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στις περιφέρειες της ΕΕ. Θα επιτρέψει επίσης στα κράτη της ΕΕ να απολαμβάνουν την ίδια προστασία για τα προϊόντα αυτά και εκτός της ΕΕ στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Το σύστημα αυτό θα δώσει στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής των αγαθών και θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες επιλογές εξαλείφοντας τη σύγχυση που προκαλείται από παραπλανητικές ονομασίες ή περιγραφές. Θα βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση της παραποίησης, της απατηλής χρήσης των ονομασιών γεωγραφικής προέλευσης και άλλων αθέμιτων πρακτικών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει οι παραγωγοί, οι ενώσεις τους και τα εμπορικά επιμελητήρια να είναι οι φορείς στους οποίους θα επιτραπεί κατ’ αρχήν να ζητούν την καταχώριση μιας γεωγραφικής ένδειξης μη γεωργικών προϊόντων. Ζητεί ακόμη από την Επιτροπή να προτείνει τον πλέον αποτελεσματικό, απλό, χρήσιμο και προσιτό μηχανισμό για την καταχώριση των προϊόντων και υποστηρίζει ότι το σύστημα αυτό θα πρέπει να περιορίσει το κόστος και την διοικητική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.

Μοιράσου αυτό το άρθρο