Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου σχετικά με την επικείμενη κατάργηση εισφοράς Επιχειρήσεων

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ελ. Βενιζέλου 12 34 100 Χαλκίδα
Τηλ: 2221086452 2221022885 2221023510 – Fax: 2221080918

E-mail: epimevia@hol.gr info@eviachamber.gr www.eviachamber.gr

 

 

ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΜΙΧΑΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
& ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 119
10192 ΑΘΗΝΑ

Κοινοποίηση
ΚΕΕΕ Επιμελητήρια Ελλάδας.

Αρ.πρωτ. 2465
Χαλκίδα 8/2/2012

 

Κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις πιέσεις της Τρόικας για την κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια εκφράζουμε την κάθετη αντίδρασή μας στην παράλογη αυτή απαίτηση.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας διότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα Επιμελητήρια σε τέλμα δεδομένου ότι δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα Επιμελητήρια καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με τις εισφορές των επιχειρήσεων – μελών τους ( 50 ευρώ ετησίως για την πλειονότητα αυτών) για να τους προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες πολύ υψηλότερης αξίας όπως πρόσβαση σε θέματα φορολογικά ασφαλιστικά ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκθέσεων συνεργασιών κλπ. Προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν έδρα τους την Ελλάδα παράγουν και απασχολούν προσωπικό.

Ταυτόχρονα με την επιβολή αυτού του μέτρου ο ρόλος των Επιμελητηρίων θα απαξιωθεί ολοκληρωτικά και ο αναπτυξιακός αυτός θεσμός θα αφανιστεί όπως θα αφανιστεί στην συνέχεια η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση της χώρας διότι όπως γνωρίζεται τα Επιμελητήρια αποτελούν επί σειρά ετών το θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας για την προστασία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Αποτελούν τον ουσιαστικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της Πολιτείας και των παραγωγικών τάξεων. Eίναι οι Οργανισμοί που καλούνται να αφουγκραστούν τον παλμό της αγοράς και να καταγράψουν συστηματικά τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Eίναι οι Οργανισμοί που μεριμνούν για την παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το παρόν και τις πολυπαραγοντικές προκλήσεις που ενδέχεται να συναντήσουν μελλοντικά.

Επιπλέον τα Επιμελητήρια εδώ και κάποιο διάστημα ως υπηρεσίες μιας στάσης και υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ προβαίνουν στην σύσταση προσωπικών εταιρειών και τηρούν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική συγκυρία που είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων θα έπρεπε να γίνει σημαντικότερο από ποτέ το έργο που επιτελούν τα Επιμελητήρια της χώρας για την ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας την στήριξη και τόνωση της επιχειρηματικότητας του εμπορίου της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Και όμως σε αυτήν την συγκυρία που οι επιχειρήσεις μαστίζονται και εξοντώνονται από την οικονομική ύφεση και από την φορολογική επιδρομή προτείνεται η εξόντωση των Επιμελητηρίων που λειτουργούν ως αυτοχρηματοδοτούμενοι Οργανισμοί με εκλεγμένες διοικήσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Όπως γίνεται πασιφανές η κατάργηση της εισφοράς στα Επιμελητήρια μοιάζει τουλάχιστον παράλογη και αντιαναπτυξιακή αφού θα οδηγήσει σε διάλυση έναν θεσμό που στηρίζει επί σειρά ετών την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας την μικρομεσαία επιχείρηση.

Επισημαίνοντας ότι σε χώρες όπως η Γερμανία η Γαλλία η Ιταλία η Αυστρία κλπ η συνδρομή των επιχειρήσεων είναι υποχρεωτική ζητούμε να μην καταργηθεί η εισφορά των μελών προς τα Επιμελητήρια. Ζητούμε ο Επιμελητηριακός Θεσμός να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα σύγχρονα δεδομένα της κοινωνίας και την οικονομίας ως κυρίαρχος εκφραστής της επιχειρηματικότητας πέρα από παραταξιακές λογικές πέρα από διαχωριστικές γραμμές.

Ζητούμε τα Επιμελητήρια με την πλήρη αυτοδυναμία τους και μέσω του πραγματικού ρόλου τους να μπορούν να επιτελούν το σημαντικό έργο τους. Σας καλούμε να συναισθανθείτε τις ευθύνες σας και να μην επιτρέψετε την διάλυση των παραγωγικών θεσμών της χώρας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Όχι μόνο δεν πρέπει να επιτραπεί η υποβάθμιση των Επιμελητηριακού θεσμού αλλά αντίθετα είναι η ώρα μετά τις εκλογές της ΚΕΕΕ να ξεκινήσει διάλογος για την αναβάθμιση του θεσμού κατά τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα για ουσιαστικό ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΜΩΣΗΣ

8 Φεβρουαρίου, 2012|Υπομνήματα - Παρεμβάσεις|

Μοιράσου αυτό το άρθρο