Erasmus+ project no: 2-15-1-EL-01-KA102-013379

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΦΟΡΕΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ: INTERCULTURAL ASSOCIATION MOBILITY FRIENDS
LEGAL REPRESENTATIVE: Mr Nuno Varajao Barbosa

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ:

Η οικονομία της χώρας στηρίζεται κυρίως στη βιομηχανία και τον τριτογενή τομέα (κυρίως στον τουρισμό).

Η βιομηχανική ανάπτυξη στην Πορτογαλία τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι ιδιαίτερα αξιόλογη. Τρεις είναι οι κυριότεροι βιομηχανικοί κλάδοι: οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών ( Το «Wines of Portugal» έχει δημιουργηθεί από τα οινοποιεία της Πορτογαλίας με την στήριξη του κράτους, για την κοινή προβολή του περίφημου πορτογαλικού κρασιού), υφασμάτων και υποδημάτων και μετάλλων. Τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα είναι συγκεντρωμένα στις περιοχές της Λισσαβώνας και του Πόρτο. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και η βαριά βιομηχανία, ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας της Πορτογαλίας. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και για τα νησιωτικά συγκροτήματα Μαδέρα και Αζόρες. 800 Εθνικά Μνημεία, 15 μνημεία προστατευμένα από την Unesco, μεσογειακό κλίμα, φτηνός προορισμός, καλή σχέση ποιότητας τιμής. Υπάρχει πρόσβαση με ειδικά μηχανήματα σε 203 παραλίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πάρα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Αύξηση παρατηρείται επίσης στον Συενδριακό Τουρισμό και τον Ναυτικό Τουρισμό. Τα τεράστια κύματα στην Ναζαρε αποτελούν πόλο έλξης για του σέρφερ. κ.λ.π

Επίσης έχει αναπτυχτεί σε μεγάλο βαθμό η γεωργία, η αλιεία και η εκμετάλλευση των δασών. Τα δάση καλύπτουν το 1/3 του πορτογαλικού εδάφους και αποδίδουν μεγάλες ποσότητες ξυλείας και φελλού (η χώρα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή φελλού). Μεγάλη έκταση επίσης κατέχει η ελαιοκαλλιέργεια και το λάδι εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες. Καλλιεργούνται επίσης διάφορα οπωροφόρα (εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, σύκα).

Τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα είναι: ο φελλός, το κρασί, το λάδι, τα κονσερβοποιημένα ψάρια, τα αμύγδαλα, τα βαμβακερά υφάσματα, το ρετσίνι κ.ά. Διαθέτει αξιόλογες μονάδες μεταλλουργίας, χημικών προϊόντων, τροφίμων κ.ά.

Ι) 10/5/2015 – 13/5/2016. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στο Κέντρο της Πόλης και στα αξιοθέατά της, στο ΚΑΣΚΑΙΣ, στο ΕΣΤΟΡΙΛ, στο Ακρωτήρι Κάμπο Ντα Ρόκα και στη Σίντρα

ΚΥΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ:

Επίσκεψη στον Οργανισμό Τουρισμού της Πορτογαλίας. Μας υποδέχτηκε η κα Maria Jose Coelho, Υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού. Ο Οργανισμός Τουρισμού της Πορτογαλίας είναι κρατικός Οργανισμός. Αναλαμβάνει την συνολική προβολή και διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της Πορτογαλίας κυρίως στο Εξωτερικό. Η Οργάνωση της προβολής γίνεται σε εθνικό και τοπικό πλάνο. Ο Εθνικός οργανισμός αποτελείται από 5 τοπικούς οργανισμούς οι οποίοι αποτελούνται από Δήμους και Ιδιωτικές Εταιρείες οι οποίοι συνεργάζονται με τον Εθνικό Οργανισμό για την εσωτερική προβολή του τουριστικού προϊόντος. Το 2015 βραβεύτηκε ως ο σημαντικότερος Οργανισμός Τουρισμού της Ευρώπης. Το 2015 επισκέφτηκαν την Πορτογαλία 18 εκ – 22 εκατ. Τουρίστες. Παρατηρείται αύξηση των τουριστών λόγω των προβλημάτων στις Αραβικές Χώρες. Επίσης το σύστημα υγείας είναι καλό για όσους επιλέξουν να μείνουν για πάντα στην Πορτογαλία.

Επίσκεψη στην Mercado du Ribeira. Πρόκειται για την παλαιά λαχαναγορά της Λισσαβώνας η οποία αξιοποιήθηκε και συνδυάζει το παλαιό με το νέο στοιχείο δηλ. ένα μέρος έμεινε όπως ήταν δηλ λαχαναγορά ενώ ένας μεγαλύτερος χώρος φιλοξενεί γνωστές εταιρείες εστίασης με τους δικούς τους σεφ/ καφέ που σερβίρουν τα εδέσματά τους σε ένα φιλόξενο και άρτια οργανωμένο χώρο.

ΙΙ) ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΓΙΑ ΦΑΤΙΜΑ ΑΒΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΠΡΑΓΚΑ. 14-23/5/2016

Σημαντικότερα Αξιοθέατα κατά την διαδρομή(Λισσαβώνα Μπράκγα) και διαμονή στην Μπράγκα.

Φατίμα: Μεγάλο κέντρο του Καθολικισμού. Αναδείχτηκε ως η τοποθεσία με την μεγαλύτερη προσέλευση προσκυνήματος παγκοσμίως μετά την εμφάνιση της Παναγίας το 1917 σε τρια παιδιά αγροτών.

ΒΟΜ JESUS DO MONTE. Εκκλησία που χρονολογείται από το 1373 προς τιμήν του Τιμίου Σταυρού.

ΓΚΙΜΑΡΑΕΣ Το λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους και η πρώτη Πρωτεύουσα της Πορτογαλίας στην οποία γεννήθηκε ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας ΑΛΦΟΝΣΟ ΕΝΡΙΚΕΣ . Το 2012 ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΜΠΡΑΓΚΑ: Η πόλη με τον πολυάριθμες εκκλησίες/αξιοθέατα αποτελεί τον μεγαλύτερο θρησκευτικό προορισμό της Πορτογαλίας.

ΠΟΡΤΟ: είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε βιομηχανική πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με ένα παλαιό πορτογαλικό γνωμικό: «Η Λισαββώνα διασκεδάζει, η Κοϊμπρα(έδρα ενός από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης) τραγουδάει, η Μπράγα προσεύχεται και το Πόρτο δουλεύει»

Τοποθετημένη κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Ντούρο (Douro), στα βόρεια της χώρας, είναι ένα από τα παλαιότερα Ευρωπαϊκά κέντρα και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1996. Το κρασί Βίνιο ντο Πόρτο (Vinho do Porto, κρασί του Πόρτο) οφείλει το όνομά του στην πόλη του Πόρτο. Είναι μια από τις βιομηχανοποιημένες περιοχές στην Πορτογαλία. Επισκεφτήκαμε τον σιδηροδρομικό σταθμό του Sao Bento, πραγματικό κόσμημα της πόλης και ιδιαίτερο αξιοθέατο για τους ταξιδιώτες. Το παλάτι Palacio da Bolsa όπου στεγάζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο του Πόρτο.

BARCELOS: Βιομηχανική πόλη και έδρα του φορέα υποδοχής μας «Intercultural Association Mobility Friends». Υπάρχει και σχολή σχετικά με σπουδές πάνω στο βιομηχανικό κλάδο. Υπάρχουν πολλές βιοτεχνίες ρούχων γνωστών οίκων.

PONTE DE LIMA, VIANA DO CASTELO, Εθνικό Πάρκο Renada do Geres και το Μοναστήρι de SAO Bento Da Porta Aberta.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΓΚΑ:

Σχολή Τουρισμού του Πόρτο, μία από τις δέκα σχολές, η οποία υπάγεται στον Οργανισμό Τουρισμού της Πορτογαλίας. Μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε σε όλους του χώρους η κα Lilia Trindacle. Η σχολή αποτελεί γέφυρα επαφής μεταξύ των σπουδαστών και των ξενοδοχειακών μονάδων. Τα μαθήματα διαρκούν 18 μήνες. Τρεις(3) φορές την εβδομάδα οι σπουδαστές κάνουν πρακτική άσκηση στο ξενοδοχείο που βρίσκεται εντός της σχολής και φιλοξενεί τουρίστες. Στη σχολή σπουδάζουν σπουδαστές οι οποίοι φορούν συγκεκριμένη στολή. Για να εισαχθούν θα πρέπει να έχουν τελειώσει το Λύκειο, κάνουν εγγραφή μέσω διαδικτύου και δίνουν εξετάσεις στα εξής μαθήματα: πορτογαλικά, αγγλικά, μαθηματικά και συνέντευξη/ομιλία προκειμένου να εισαχθούν. Τα δίδακτρα είναι 1500 ευρώ εκτός από την σχολή μαγειρικής που είναι 1800 ευρώ. Τα μαθήματα και οι εξετάσεις είναι στα Αγγλικά. Το Ωράριο των μαθημάτων είναι 8:00-18:30. Η σχολή λειτουργεί από το 1970.

Οργανισμός Τουρισμού της Μπράγκας/ Porto e norte Turismo do Porto Norte de Portugal. Μας υποδέχτηκε και μας ενημέρωσε ο κος Marco Sousa, υπεύθυνος στο τμήμα τουρισμού της Μπράγκας για τον θρησκευτικό τουρισμό. Συνεργάζεται με τους δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις για το καλύτερη προβολή της ευρύτερης περιοχής. Έχει την ευθύνη της οργάνωσης και προβολής της περιοχής της βόρειας Πορτογαλίας. Ετοιμάζουν διαφημιστικές καμπάνιες στο διαδίκτυο. Επικεντρώνουν κυρίως στο θρησκευτικό Τουρισμό δεδομένου ότι η μία από τις τρεις αρχιεπισκοπές βρίσκεται στην Μπράγκα. Οργανώνουν ολοκληρωμένα τουριστικά πακέτα (ξενοδοχεία, γαστρονομία, θρησκευτικοί προορισμοί) και τα προωθούν σε άλλες χώρες. Παίρνουν μέρος σε τουριστικές εκθέσεις.

Πανσιόν DORA **** στην Μπράγκα

Ξενοδοχείο Augusta**** στην Μπράγκα

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ:Καθ’ όλη την διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και γευστικές δοκιμές σε οινοποιεία που βρίσκονται σε περιοχές Π.Ο.Π. της Πορτογαλίας. Βρεθήκαμε στο «Δίκτυο του Δρόμου του κρασιού Alvarinho», των λεγόμενων πράσινων κρασιών (Vinho Verde). Συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε τα οινοποιεία:
Οινοποιείο FERREIRA στο Πόρτο: Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις ενός από τα παλαιότερα οινοποιεία της Πορτογαλίας και γευτήκαμε το γλυκό κρασί πόρτο.
Οινοποιείο QUINTA DA AVELEDA Επισκεφτήκαμε το οινοποιείο που παράγει πράσινο κρασί και το οποίο λειτουργεί εδώ και 300 χρόνια, ξεναγηθήκαμε και γευτήκαμε πράσινο κρασί.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ το οποίο στεγάζεται στο Palacio da Bolsa. Μας υποδέχτηκε ο Mr Sergio Ferreira. Μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας του Επιμελητηρίου, τα μέλη του που είναι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του Πόρτο οι οποίοι για να γίνουν μέλη πρέπει να τους απευθυνθεί πρόσκληση πρώτα. Απασχολούνται περίπου 30 υπάλληλοι με τους εξωτερικούς συνεργάτες. Η συντήρηση του ιστορικού κτιρίου γίνεται από δικά τους έσοδα. Νοικιάζουν την αίθουσα σε επίσημες εκδηλώσεις με αντίτιμο 8000€ την ημέρα
BARCELOS: Έδρα του φορέα υποδοχής μας «Intercultural Association Mobility Friends». Μας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Φορέα, ο Mr. Nuno Varajao Barbosa και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις τους όπου γίνονται αρκετά έργα κατασκευής οργανωμένων χώρων υποδοχής εκπαιδευμένων μέσω των προγραμμάτων Erasmus + περιλαμβανομένων χώρους διαμονής και σίτισης. Εκεί διοργανώθηκε τελετή απονομής πιστοποιητικών παρακολούθησης του προγράμματος των συμμετεχόντων.

Εν κατακλείδι τα μέλη που συμμετείχαν στο ανωτέρω πρόγραμμα γνώρισαν καλύτερα τον πολιτισμό της Πορτογαλίας απέσπασαν εμπειρίες, τεχνογνωσία αλλά και πολύτιμες ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους
Με τέσσερις σειρές τα κύρια χαρακτηριστικά της Πορτογαλίας
Καλό οδικό Δίκτυο, Μεσογειακό Κλίμα, Υπέροχο Κρασί Porto, Καθαρή Χώρα – ανακύκλωση παντού, Ιδανική για τουρισμό (θρησκευτικό, γαστρονομικό, Serfing, πολιτιστικό)-περιοχές προστατευμένες από UNESCO, Καλή σχέση ποιότητας- τιμής, Καινοτόμος βιομηχανία (πχ επεξεργασία Φελλού). Το παραδοσιακό τους φαγητό: Μπακαλιάρος και σαρδέλα, Αγαπημένη μουσική Φάτος (Dolce Pontes), Πορτογάλοι ευχάριστοι και φιλικοί. Οργανωμένη Τουριστικά.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΣΠΑΝΙΑ

ERASMUS ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 2016
Εκπαιδευτικός Φορέας Ισπανίας MOVEU
15-28/05/2016

Κατά τη διάρκεια της αποστολής οι δικαιούχοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ALIMARA

• Συνεργασίες του ξενοδοχείου με την ανώτατη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και απορρόφηση φοιτητών στο ξενοδοχείο στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, μέρος αυτών προσλαμβάνονται από την ξενοδοχειακή μονάδα μετά το πέρας της πρακτικής
• Έμφαση στα περιβαλλοντικά πρότυπα (εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων) και στον κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης (συνεργασία με φορείς ευάλωτων κοινωνικά ομάδων για την διεκπεραίωση συγκεκριμένων εργασιών )

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ TORRES
• Επισκέψιμοι χώροι οινοποιείου (πώς ένα οινοποιείο μπορεί να γίνει επισκέψιμο και παράλληλα να φιλοξενεί κόσμο)
• Νέοι τρόποι προβολής και διαφήμισης – πώς μπορεί μια τουριστική επιχείρηση να προβληθεί μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PARADORES (cardona)

• Τρόποι προβολής και διαφήμισης ξενοδοχειακών μονάδων.
• Τρόπος εκμετάλλευσης παλιού κτιρίου, μέσω αναπαλαίωσης, για τουριστικούς λόγους./
• Σύνδεση των τοπικών προϊόντων και της κατανάλωσης στην ξενοδοχειακή μονάδα. Προβολή και παρουσίαση των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό.

ΕΤΑΙΡΙΑ VISION

• Yπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε νέες τεχνολογικές λύσεις και design.
• Μέθοδοι προώθησης τουριστικών και όχι μόνο προϊόντων με τη ματιά στο αύριο.

 

Το σχέδιο είχε ως στόχο την:
1. Εφαρμογή προτύπων και συστημάτων ποιότητας στις επιχειρήσεις τους,
2. Εφαρμογή πράσινων πρακτικών για μείωση οικολογικού αποτυπώματος (eco- innovation).
3. Συμμετοχή σε συνεργατικούς σχηματισμούς (δίκτυα) και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και των τοπικών πόρων της Εύβοιας.
4. Προβολή και προώθηση με στοχευμένες ενέργειες μάρκετινγκ όπως η αξιοποίηση των social media, με στόχο την διαφορετικότητα που τους χαρακτηρίζει.
5. Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος- με κεντρικό πυλώνα την ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας- με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τη διεύρυνση αλυσίδων αξίας που συνδέονται κυρίως με το σύμπλεγμα του τουρισμού με τον πολιτισμό, την αγροδιατροφή και το περιβάλλον όπου η Εύβοια έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
6. Ανάδειξη νέων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων τουριστικής εμπειρίας και διεύρυνση της αλυσίδας αξίας του τουρισμού.

4 Ιουνίου, 2016|Erasmus|

Μοιράσου αυτό το άρθρο