Έρευνα σε Ευβοϊκές Επιχειρήσεις.

Με στόχο και σκοπό να καταγραφούν τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη η οικονομική κατάσταση και οι εκτιμήσεις των μελών το Επιμελητήριο ανέθεσε στην εταιρία MARC την διεξαγωγή σχετική έρευνας.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 30.11 – 2.12.2009 σε δείγμα 441 μικρών επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου Ευβοίας αντιπροσωπευτικής επιλογής.

Η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία πολυσταδιακή δειγματοληψία και χρήση quota ως προς τον τομέα δραστηριοποίησης από λίστες του Επιμελητηρίου.

Για την συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

441 Ευβοϊκές Επιχειρήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με το πώς αισθάνονται τις επιπτώσεις της κρίσης τι προοπτικές προβλέπουν και πως αξιολογούν τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.

Στόχος της έρευνας ήταν η αποτύπωση του κλίματος στην αγορά η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού αυτήν την περίοδο καθώς και ο βαθμός ενημέρωσης για τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου.

Τα στοιχεία της έρευνας φανερώνουν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του νομού και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της υλοποίησης άμεσων μέτρων στήριξης της αγοράς.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

Α. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του νομού έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό από την οικονομική κρίση. Οι 8 στις 10 (778%) δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί σημαντικά το 18% αναφέρουν ότι έχουν επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό και μόνο το 4% των επιχειρήσεων αναφέρει πως δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την οικονομική κρίση.

Η μείωση τζίρου η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτήν την περίοδο. Αδυναμία στην κάλυψη ταμειακών υποχρεώσεων αναφέρει το 45% των επιχειρήσεων ενώ ζημιές καταγράφει το 42%. Το 22% αντιμετωπίζει προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες. Το 10% (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.500 επιχειρήσεις –μέλη του Επιμελητηρίου) αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό που απειλείται με χρεωκοπία.
Η μέση μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων του νομού Εύβοιας το 2009 σε σχέση με το τζίρο του 2008 είναι της τάξης του 32%. Η μείωση στους τζίρους οφείλεται τόσο στην μείωση των πελατών όσο και στην μείωση των ποσοτήτων που αγοράζουν οι πελάτες.

Τα παραπάνω προβλήματα εμφανίζονται σε όλους τους κλάδους σχετικά περισσότερο στην μεταποίηση και το εμπόριο.

Απώλεια θέσεων εργασίας

Το 12% των επιχειρήσεων δηλώνουν πως αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους μέσα στο 2009 ενώ πρόσληψη προσωπικού ανέφερε μόλις το 25%. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων/μελών του επιμελητηρίου ανέρχεται στις 14.850 συμπεραίνεται ότι το 2009 χάθηκαν στον νομό πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας.

Ανησυχία για το μέλλον

Εξαιρετικά χαμηλός καταγράφεται ο βαθμός αισιοδοξίας των μελών του επιμελητηρίου τόσο ως προς την διάρκεια της κρίσης όσο και για την επιχειρηματική τους πορεία.
Μόνο η μία στις 4 επιχειρήσεις πιστεύει ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας θα εμφανιστούν εντός του 2010. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η κρίση θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Το 27% των ερωτωμένων θεωρούν ότι το 2010 θα είναι -για την πορεία της επιχείρησής τους- μια χρονιά περίπου ίδια με φέτος. Το 47% πιστεύει ότι το 2010 θα είναι μια ακόμα χειρότερη χρονιά ενώ μόνο το 15% αναμένει βελτίωση στην πορεία της επιχείρησης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι 8 στους 10 ερωτώμενους προβλέπουν ότι το 2010 θα έχουν περαιτέρω μείωση του τζίρου τους σε σχέση με τον αντίστοιχο τζίρο του 2009.

Κίνδυνος αύξησης της ανεργίας μέσα στο 2010

Το 84% περίπου των επιχειρήσεων δεν προβλέπουν αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων τους τον επόμενο χρόνο. Μείωση του προσωπικού -αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα- πιθανολογεί το 12% των επιχειρήσεων και αύξηση προσωπικού σχεδιάζει το 4%.

Το αρνητικό ισοζύγιο που προκύπτει από την πρόθεση αυξομείωσης των εργαζομένων τους επόμενους μήνες επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στους επόμενους μήνες άλλες 1.500 θέσεις εργασίας.

Άλλοι αρνητικοί παράγοντες για τις επιχειρήσεις της Εύβοιας
Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ έντονα την πραγματική οικονομία του νομού και την ψυχολογία της αγοράς.

Εκτός από την οικονομική κρίση η επιχειρηματική δραστηριότητα στον νομό επηρεάζεται δυσμενώς και από άλλους παράγοντες τοπικής ιδιαιτερότητας.

  • Το 56% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι επηρεάζεται αρνητικά από επίπεδο των υποδομών και μεταφορών.
  • Το 45% επηρεάζεται αρνητικά από την έλλειψη οργανωμένων επιχειρηματικών ζωνών στον νομό.
  • Το 435% δηλώνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επηρεάζεται αρνητικά από το επίπεδο των υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων από φορείς όπως ΙΚΑ ΔΟΥ ΟΑΕΕ Νομαρχία Δήμοι Ελεγκτικό Συνέδριο Τελωνείο κλπ.

Οι επιχειρήσεις στην περιοχή της Χαλκίδας επηρεάζονται σχετικά περισσότερο αρνητικά από το επίπεδο των δημοσίων υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων ενώ οι επιχειρήσεις των άλλων περιοχών επηρεάζονται σχετικά περισσότερο από το επίπεδο των υποδομών και μεταφορών.

Γνώμη για τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης

Αξιολογώντας τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης το 34% τα θεωρεί στην σωστή κατεύθυνση το 21% σε λάθος κατεύθυνση ενώ το 46% δηλώνει ότι είναι ακόμη νωρίς για να κρίνει.

Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ /1

Το ένα στα δύο μέλη του επιμελητηρίου (52%) δηλώνει πολύ ή αρκετά ενημερωμένο για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Επιμελητήριο και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει. Το 21% δηλώνει ελάχιστα ενημερωμένο και το 22% καθόλου.

Τα 7 στα 10 μέλη γνωρίζουν ότι το Επιμελητήριο παρέχει πληροφορίες για τα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το 43% δηλώνει μάλιστα ότι έχει ενημερωθεί από το Επιμελητήριο για κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αξιολογεί το επίπεδο ενημέρωσης αρκετά ικανοποιητικό.

Η εφημερίδα του Επιμελητηρίου αποτελεί την σημαντικότερη πηγή ενημέρωσης για τα μέλη. Το 90% είναι τακτικός αποδέκτης και αναγνώστης της εφημερίδας «Επιμελητηριακά Νέα». Ο βαθμός ικανοποίησης από την εφημερίδα του Επιμελητηρίου κρίνεται εξαιρετικά υψηλός. Το 78% των μελών δηλώνουν ευχαριστημένοι από την συγκεκριμένη έκδοση

Αξιολογώντας συνολικά την ποιότητα των υπηρεσιών και τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου το 59% εκφράζει υψηλό βαθμό ικανοποίησης το 22% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο και το13% καθόλου ικανοποιημένο.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την ποιότητα των υπηρεσιών και τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου εμφανίζει ισχυρή εξάρτηση με τον βαθμό ενημέρωσης των ερωτωμένων.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι όσοι είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου δήλωσαν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 802% ενώ οι μη επαρκώς ενημερωμένοι δήλωσαν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 355% .

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο