Εξόφληση φόρου σε 7 δόσεις.

Οι φορολογούμενοι των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά έως τον Φεβρουάριο του 2013. Το μέτρο δεν ισχύει για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες χωρίς ελάχιστο ποσό για την καθεμία.

Σε επτά δόσεις το ανώτερο αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου και πάντως μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 θα μπορούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ σύμφωνα με τη ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις της τρόικας για λιγότερες δόσεις και χαμηλότερο εισοδηματικό πλαφόν.

Εκτός της ρύθμισης που αποκάλυψε χθες το «Εθνος» μένουν όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση καθώς και εκείνοι που το ύψος του οφειλόμενου φόρου είναι κάτω από 300 ευρώ. Επίσης στην τμηματική καταβολή του φόρου δεν υπάγονται τα χρέη στην εφορία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες χωρίς ελάχιστο ποσό για την κάθε μία και ο αριθμός τους θα ξεκινά από 7 και θα βαίνει μειούμενος ανάλογα με τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Το χθεσινό «Εθνος» με το ρεπορτάζ για τη ρύθμιση Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να πάνε στην εφορία ούτε να υποβάλουν αίτηση διακανονισμού αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

•Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012. Η τελευταία δόση για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
•Οσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.
•Οσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012
•Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013
•Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά τον μήνα βεβαίωσης (π.χ. για βεβαίωση 17 Ιουλίου 2012 η οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και 30/09/2012).
Αν ο φόρος υπερβαίνει τα 300 ευρώ τότε η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε όσες δόσεις προβλέπει η ρύθμιση (π.χ. η οφειλή 350 ευρώ με ημερομηνία βεβαίωσης 17 Ιουλίου 2012 μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις των 50 ευρώ από 31/08/2012 έως 28/02/2013).

•Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες
•Στο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012
•Οσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.
•Οσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 15% ενώ όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.
Η αναθεώρηση της αρχικής κυβερνητικής ρύθμισης (καταβολή του φόρου μέχρι σε 10 δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 100.000 ευρώ) επί το σκληρότερο ήταν αποτέλεσμα της απόρριψής της από την τρόικα με το επιχείρημα ότι θα «άνοιγε νέα τρύπα» στα δημόσια ταμεία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

1 Φορολογούμενος έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα με συνολικό πρόσθετο φόρο 2.000 ευρώ και κατέβαλε στις 31 Ιουνίου την πρώτη δόση από τις τρεις που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς δηλαδή 6666 ευρώ. Ο συγκεκριμένος με τη νέα ρύθμιση θα καταβάλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου δηλαδή 1.3334 ευρώ σε επτά ισόποσες δόσεις δηλαδή 1904 ευρώ στο τέλος κάθε μήνα αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου και έτσι στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό. Με την παλαιά ρύθμιση ο συγκεκριμένος θα έπρεπε να πληρώσει 6666 ευρώ στις 31 Αυγούστου και άλλα 6666 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

2 Φορολογούμενος με το ίδιο ποσό συνολικού φόρου (2.000 ευρώ) που κατέβαλε την πρώτη δόση των 6666 ευρώ στις 31 Ιουλίου θα μπορεί να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου (1.3334 ευρώ) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 δηλαδή σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση η κάθε δόση θα ανέρχεται σε 2222 ευρώ. Με την παλαιά ρύθμιση θα πλήρωνε 6666 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και άλλα 6666 ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

3 Φορολογούμενος που με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα η βεβαίωση φόρου έγινε τον Ιούλιο και θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Αυγούστου θα μπορεί να εξοφλήσει τον φόρο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της δόσης του Αυγούστου σε 7 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Για παράδειγμα αν ο συνολικός φόρος είναι 3.000 ευρώ και την πρώτη δόση με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα πρέπει να την καταβάλει στις 31 Αυγούστου τότε ο φόρος θα εξοφληθεί συνολικά σε επτά δόσεις από τις οποίες η καθεμία θα ανέρχεται σε 4295 ευρώ. Με την παλαιά ρύθμιση θα πλήρωνε 1.000 ευρώ στο τέλος Αυγούστου. 1.000 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου και άλλα 1.000 ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

4 Αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο οι δόσεις περιορίζονται σε πέντε. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες τέσσερις στο τέλος Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με το παλαιό καθεστώς ο φόρος θα έπρεπε να καταβληθεί σε δύο δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.

5 Αν ο φόρος -περίπτωση σπάνια- βεβαιωθεί τον Οκτώβριο τότε οι δόσεις περιορίζονται σε τέσσερις (Νοέμβριο Δεκέμβριο Ιανουάριο Φεβρουάριο) ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα πληρώνονταν σε μία δόση.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ.gr-ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Μοιράσου αυτό το άρθρο