Φόρος και για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Με φόρο εισοδήματος 11% έως 33% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά προβλέπει ότι για τα εισοδήματα του 2014 και των επομένων ετών καταργείται το δικαίωμα που έχουν οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια και να απαλλάσσονται γι’ αυτά από τον φόρο εισοδήματος.

Ειδικότερα με το ισχύον σήμερα νομοθετικό καθεστώς το οποίο θα ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2013 που θα φορολογηθούν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν στην εφορία μια δήλωση εκχώρησης στο Δημόσιο των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα μη εισπραχθέντα ενοίκια στη φορολογική τους δήλωση και γλιτώνουν από την πληρωμή φόρων επί εισοδημάτων που δεν απέκτησαν. Με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τίθενται σε ισχύ για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί.

Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και συγκεκριμένα ότι με το νέο νομοσχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων «θα πληρώσει και η Εκάλη». Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ως προσπάθεια του υπουργού να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση για διπλή φορολόγηση όσων κατέχουν αστικά ακίνητα (κτίσματα και των εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ

 

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ3/12/2013

Μοιράσου αυτό το άρθρο