ΓΣΕΕ: Σε θετική κατεύθυνση το ν/σ για τα εργασιακά
Επιστολή στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη απέστειλε η ΓΣΕΕ, στην οποία περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις της Συνομοσπονδίας σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ κινείται σε θετική κατεύθυνση, το πεδίο κρίσης όμως για τη Συνομοσπονδία είναι η νομοθέτηση και η υλοποίηση των ρυθμίσεων.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, με το σχέδιο νόμου ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων, για την αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος και δεσμευτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ως προς όλους τους όρους της, μισθολογικούς και μη.
Επιπλέον, τονίζει ότι η ΕΓΣΣΕ διαμορφώνει μία βάση ασφαλείας για χιλιάδες εργαζόμενους με τα ελάχιστα όρια γενικής οικονομικής και κοινωνικής προστασίας που ορίζει, καθώς τα λοιπά είδη συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κλαδικές, επιχειρησιακές, ομοιοεπαγγελματικές) δεν μπορούν να περιέχουν ρυθμίσεις δυσμενέστερες από αυτές της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.Ωστόσο, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί νομοθετική μέριμνα για την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και στο χώρο των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
Επιπλέον, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι με το σχέδιο νόμου μένουν εκτός νομοθετικής ρύθμισης οι τριετίες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί διαχρονικά μέσω των ΕΓΣΣΕ μέχρι τη νομοθετική επέμβαση που έγινε με την ΠΥΣ 6/2012, με αποτέλεσμα να αφήνονται να ρυθμιστούν από τα μέρη, από μηδενική βάση.
Σε ότι αφορά τον χρόνο ισχύος της ΣΣΕ, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο ορίζει πως «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Η διάρκεια της ισχύος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος», σε αντίθεση με την αντικαθιστώμενη διάταξη, όπως ίσχυε πριν την κατάργησή της με το άρθρο 2 παρ. 5 της ΠΥΣ 6/2012, η οποία όριζε, επιπλέον, ότι «κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας, που προβλέπει διάρκεια ισχύος πέρα από ένα έτος, θεωρείται ότι έχει αόριστη διάρκεια».
Αυτό, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, είχε ως συνέπεια ότι μετά την πάροδο έτους η ΣΣΕ μπορούσε, ως αορίστου χρόνου, να καταγγελθεί με τακτική καταγγελία, χωρίς δηλαδή την επίκληση σημαντικής μεταβολής των συνθηκών που υπήρχαν κατά την κατάρτισή της. Η πρακτική συνέπεια της προωθούμενης ρύθμισης είναι ότι με τη δυνατότητα κατάρτισης της ΣΣΕ ως ορισμένου χρόνου (π.χ. ενός, δύο, τριών ετών κ.λπ.) η καταγγελία της πριν από την συμφωνημένη λήξη της είναι δυνατή μόνο με έκτακτη καταγγελία, δηλαδή με επίκληση σημαντικής μεταβολής των συνθηκών που υπήρχαν κατά την κατάρτισή της .
Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ κρίνει επίσης αναγκαία, με τις μεταβατικές διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, την επαναφορά της ρήτρας μονιμότητας και των παρόμοιων προστατευτικών για τους εργαζόμενους ρητρών που κατάργησε το άρθρο 5 παρ. 2 της Π.Υ.Σ. 6/2012