Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και στον συνεδριακό τουρισμό

Η ΕΙΣΟΔΟΣ της Ελλάδας σε τροχιά ανάκαμψης είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην ΕΞΠΡΕΣ τουριστικοί φορείς οι οποίοι διαπιστώνουν ότι μένει αναξιοποίητη μια τεράστια ευκαιρία –οικονομικά και τουριστικά– για τη χώρα. Το πλήγμα που έχει δεχτεί η εικόνα της Αθήνας στο εξωτερικό η απουσία στοχευμένου μάρκετινγκ και η έλλειψη μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου είναι βασικοί λόγοι που καθιστούν την Ελλάδα «αδύναμο παίκτη» στη διεθνή συνεδριακή αγορά. Αν και το γόητρο της χώρας αποκαθίσταται σταδιακά στο εξωτερικό η τελευταία διετία κακής δημοσιότητας δεν αναπληρώνεται όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
Σημειώνεται ότι για τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται 2-4 χρόνια πριν ενώ για τα πολύ μεγάλα (με 5.000 συνέδρους) έως και 5-7 χρόνια πριν. Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας συμφωνούν ότι η χώρα διαθέτει σημαντικές δυνατότητες στον συνεδριακό τομέα. Ο ιστορικός – αρχαιολογικός πλούτος της χώρας και οι τουριστικές δυνατότητες που προσφέρει την καθιστούν ιδανική επιλογή για τους διοργανωτές συνεδρίων. Ταυτόχρονα αν και δεν υπάρχει μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο οι υψηλού επιπέδου συνεδριακές υποδομές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα μπορούν να φιλοξενήσουν κάθε είδους διοργάνωση. Ενδεικτικό της δυναμικής του συνεδριακού τουρισμού σε επίπεδο εισπράξεων είναι παράδειγμα που ανέφερε πρόσφατα επιχειρηματίας του κλάδου: Σε συνέδριο 7.000 στελεχών του χρηματοοικονομικού τομέα που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το 2008 τα έσοδα για την πόλη έφτασαν –σε μία εβδομάδα– στα 60 εκατ. ευρώ. ‘Αλλωστε οι επισκέπτες του συνεδριακού τουρισμού (προερχόμενοι από κλάδους όπως ο ιατρικός ο χρηματοοικονομικός κ.ά.) είναι συνήθως υψηλότερης οικονομικής στάθμης και δαπανούν περισσότερα χρήματα από τον τουρίστα αναψυχής. Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Σύνδεσμος Συνεδρίων το 2008 κατέτασσε την Ελλάδα στην 15η θέση ως έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για συνεδριακό τουρισμό.
Να δημιουργηθεί μητροπολιτικό κέντρο με στήριξη από το ΕΣΠΑ
Η υποβάθμιση και απαξίωση του κέντρου της Αθήνας έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ανταγωνιστικότητάς της για την προσέλκυση συνεδρίων. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρου Βασιλικού (φωτό) στην ΕΞΠΡΕΣ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σήμερα το ενδιαφέρον για κρατήσεις είναι μηδαμινό γεγονός που καθηλώνει την αγορά για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Ταυτόχρονα ο κ. Βασιλικός επανέλαβε την πάγια θέση της Ένωσης για τη δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου προτείνοντας να υποστηριχθεί από την κρατική μηχανή και το ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι το συνεδριακό γραφείο της Αθήνας (Athens Convention Bureau) προσπαθώντας να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τον συνεδριακό τουρισμό θα διαθέσει κονδύλια ύψους 305.420 ευρώ για το 2013 τα οποία θα κατευθυνθούν μεταξύ άλλων σε τουριστική προβολή της Αθήνας μέσω της παρουσίας του ACB σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις σε αναβάθμιση του διαδικτυακού τόπου του γραφείου σε δράσεις μέσω του διαδικτύου σε εκμετάλλευση των κοινωνικών δικτύων σε Fam Trips και Virtual Fam Trips (ταξίδια εξοικείωσης) κ.λπ.
Προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα για την αναθέρμανση της αγοράς
Το συνεδριακό της προφίλ χάνει σταδιακά η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια με τις διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος σημειώνει ότι ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί «δυνατό χαρτί» της πόλης και θα μπορούσε να έχει σημαντικά τουριστικά και εμπορικά οφέλη. Σύμφωνα με ειδικούς με βάση τις υπάρχουσες υποδομές θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα μικρά συνέδρια 200 – 300 ατόμων. Φιλότιμες είναι οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για την αναθέρμανση της αγοράς. Ενδεικτικά μετά από πρωτοβουλία της εταιρίας Artion από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το σεμινάριο του ICCA Joint 4-Chapter Summit 2013 για τις προοπτικές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού και του γενικότερου τουριστικού προϊόντος της πόλης. Περιφέρεια
«Κλειδί» ανάκαμψης η πολιτική σταθερότητα
Μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας του συνεδριακού τουρισμού κερδίζουν σταδιακά οι προορισμοί της περιφέρειας έναντι των μεγάλων πόλεων. Σε δημοφιλείς συνεδριακούς προορισμούς εξελίσσονται η Μεσσηνία η Ρόδος και η Κρήτη μεταξύ άλλων λόγω των άρτιων συνεδριακών υποδομών κυρίως σε υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης τονίζει ότι το Costa Navarino αναζωογόνησε τουριστικά και συνεδριακά την περιοχή απορροφώντας μεγάλο όγκο συνεδρίων για το 2012 και έχοντας αντίστοιχο προγραμματισμό για το 2013. Χαρακτηρίζει τη μονάδα παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής με αξιοσημείωτο κέρδος για την τοπική οικονομία η οποία επωφελείται από συνέδρια ξενοδοχειακές κρατήσεις και καταναλωτική κίνηση. Ωστόσο διαπιστώνει σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση συνεδρίων συνολικά την τελευταία διετία. «Όχι μόνο είχαμε πολλές ακυρώσεις αλλά και στα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν η συμμετοχή συνέδρων ήταν μειωμένη κατά 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά» σημειώνει. Αναφέρει ακόμα ότι οι συνθήκες και οι προοπτικές για το 2013 είναι αισιόδοξες «αρκεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα». Νομικό πλαίσιο – Με την ΚΥΑ υπ΄ αριθ. ΔΙΑΔ/Φ.Α.2.2./1621/2011 απλοποιήθηκε η χορήγηση σήματος σε συνεδριακά κέντρα. Συγκεκριμένα η διαδικασία της Χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε επιχειρήσεις συνεδριακών κέντρων μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης. Η έγκυρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων και η διεκπεραίωση της διαδικασίας αυτής διενεργείται μέσω ειδικού εντύπου αίτησης. – Για τα συνεδριακά κέντρα που εντάσσονται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα απαιτείται αδειοδότηση στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου.
– Προϋποθέσεις χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας σε επιχειρήσεις συνεδριακών κέντρων: ΦΕΚ 2202/Β/1999 ΦΕΚ 530/Β/2001. – Τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία συνεδριακών κέντρων: ΦΕΚ 208/Β/1991 ΦΕΚ 1040/Β/2003 ΦΕΚ 1444/Β/2006.
Τα αιτήματα
του HAPCO Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) επαναλαμβάνει τα διαχρονικές του θέσεις για την ανάπτυξη του κλάδου: – Πιστοποίηση του επαγγέλματος του PCO ώστε να θωρακιστεί ο χώρος από επαγγελματίες. – Δημιουργία μητρώου συνεδρίων που θα καταγράφει τις εκδηλώσεις και θα δίνει αντικειμενική εικόνα του συνεδριακού τουρισμού. – Αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στις διεθνείς εκθέσεις επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού. – Προώθηση της δημιουργίας μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα.
Διεθνείς τάσεις
Αναφορικά δε με την πορεία της αγοράς συνεδρίων και εκδηλώσεων στο μέλλον και πιο συγκεκριμένα το 2013 οι εκτιμήσεις ειδικών για πρώτη φορά κάνουν λόγο για κάποια μικρή έστω αισιοδοξία. Σύμφωνα με προβλέψεις της Meeting Professionals International’Αs (MPI) οι οργανωτές συνεδρίων στην Ευρώπη προγραμματίζουν για την νέα χρονιά περισσότερα συνέδρια και με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο αριθμός συνεδρίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 32% συγκριτικά με αυτόν του 2012 το ποσοστό αύξησης των προϋπολογισμών τους αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 07% γεγονός που καταμαρτυρά την ανησυχία όλων για την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης αλλά και τη δυναμική του ευρώ έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων στην παγκόσμια αγορά. Ηγέτιδες χώρες στα επαγγελματικά ταξίδια όπως δείχνει η μέχρι σήμερα ζήτηση από τις διοργανώτριες εταιρίες και ενώσεις παραμένουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των ισχυρών οικονομιών που διαθέτουν έναντι άλλων χωρών εντός Ευρώπης (EIBTM Trends Watch 2012).

Νατάσα Λιαπάκη liapaki@express.gr

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ

Μοιράσου αυτό το άρθρο