Η πρώτη ιδιωτική λαϊκή για αγρότες παραγωγούς
Με ιδιωτική πρωτοβουλία ξεκινάει ο θεσμός των farmer’s market στην Ελλάδα καθώς οι καθυστερήσεις στην ψήφιση του αγροτικού πολυνομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται η σχετική τροπολογία-πλαίσιο των «αγορών παραγωγών» επιτρέπει μόνο την πιλοτική λειτουργία τους. Ειδικότερα το ερχόμενο Σάββατο 25 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται η «Δημοκρατία των Αγροτών» (farmers’ republic) που αποτελεί την πρώτη στεγασμένη αγορά παραγωγών η οποία δημιουργήθηκε από την ομάδα του «Γίνε Αγρότης» της οποίας ηγείται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Μάλιστα ήδη η ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση προβλεπόμενης έκτασης ώστε να δημιουργηθεί αντίστοιχη αγορά και στη Νότια Ελλάδα.Πρόκειται για μια αγορά που σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί στην πώληση βιολογικών προϊόντων αλλά όπως τόνισε ο κ. Κουτσολιούτσος «η λειτουργία του farmer’s republic είναι απόλυτα σύννομη με τις προϋποθέσεις που ορίζει η τροπολογία για τα farmer’s market η ψήφιση της οποίας εκκρεμεί. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του farmer’s republic και άλλες αγορές παραγωγών» πρόσθεσε. Ειδικότερα πρόκειται για ένα χώρο 1.200 τ.μ. στον Κόμβο Αγίου Στεφάνου στον οποίο οι παραγωγοί από κοντινούς νομούς της Αττικής θα μπορούν να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στη λαϊκή αγορά που σε πρώτη φάση θα λειτουργεί κάθε Σάββατο 11.00-16.00.Για την ενοικίαση του πάγκου οι παραγωγοί οφείλουν να καταβάλουν ένα «εισιτήριο» ύψους 30 ευρώ. Δυνητικά εξετάζεται η δυνατότητα να προστεθεί ακόμα μία μέρα στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Εκτιμάται ότι η διάθεση βιολογικών ειδών χωρίς μεσάζοντες δίνει τη δυνατότητα πώλησής τους σε τιμή μειωμένη κατά 30-50% έναντι αυτών που πωλούνται στα καταστήματα λιανικής.Χρήση ταμειακής Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη λαϊκή αγορά θα επιβάλλεται η χρήση ταμειακής μηχανής καθώς όλοι οι παραγωγοί υποχρεούνται να κόβουν απόδειξη.Οπως επεσήμανε ο κ. Κουτσολιούτσος καταρχάς επιλέγονται οι αγρότες οι οποίοι πρέπει να είναι κατ’ επάγγελμα παραγωγοί και τα προϊόντα τους να είναι κατά προτίμηση βιολογικά (τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας) γι’ αυτό και πρέπει να συνοδεύονται από σχετικές πιστοποιήσεις οι οποίες και ελέγχονται. Από την πλευρά της η επιχείρηση βάζει το χώρο και τη διαχείρισή του δηλαδή το σκέλος των logistics. Παράλληλα στη στεγασμένη αγορά παραγωγών θα λειτουργεί καθημερινά παντοπωλείο στο οποίο θα βρίσκονται αρχικά 200 προϊόντα από διάφορες περιοχές της περιφέρειας. Η προμήθεια για την τοποθέτηση προϊόντων στο παντοπωλείο διαμορφώνεται στο 23% επί των πωλήσεων λιανικής ενώ τις τιμές διάθεσης θα τις ορίζει ο ίδιος ο παραγωγός.Λειτουργία e-shop Ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί και η λειτουργία e-shop και η δυνατότητα κατ’ οίκον αποστολής προϊόντων ενώ μέσα στις εγκαταστάσεις δημιουργήθηκε και κουζίνα όπου επώνυμοι σεφ ετοιμάζουν σύγχρονες αλλά και παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα από το παντοπωλείο και τη λαϊκή.Οσον αφορά στις δράσεις του ΥΠΑΑΤ εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο ο θεσμός των farmer’s market λειτουργεί πιλοτικά σε περιοχές όπως: Πρέβεζα Χίο Δράμα και Βύρωνα. Το τελευταίο διάστημα δρομολογείτο και η ανάπτυξη αντίστοιχων αγορών σε Σύρο Χανιά Κοζάνη και Πύργο.
ΠΗΓΗ:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ23/01/2014