Ημερίδα στο Επιμελητήριο για τον Ν. 3869/2010 περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Δελτίο Τύπου

Ημερίδα στο Επιμελητήριο για τον Ν. 3869/2010
ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας πραγματοποιήθηκε την Δεύτερα 16 Νοεμβρίου 2015 Ημερίδα με θέμα : ‘’ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3869/2010 ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ‘’, την οποία συνδιοργάνωσαν τοΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ και η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΕΡ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στα πλαίσια κοινής πρωτοβουλίας των δύο Φορέων, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση για τις δυνατότητες που παρέχονται από τον εν λόγω νόμο, γνωστό και ως «Νόμο Κατσέλη». Η ημερίδα στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία και σε αυτό βοήθησε το έκδηλο ενδιαφέρον του κοινού, όπως αυτό αποτυπώθηκε τόσο από την αθρόα προσέλευση του, όσο και από την μαζική και εποικοδομητική συμμετοχή του κατά την διάρκεια των εργασιών της.

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριο Εύβοιας κ. Ιωάννης Λιονάκηςανοίγοντας τις εργασίες αναφέρθηκε επιγραμματικά στο οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, εστιάζοντας στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας αλλά και σε ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα, κυρίως όσων αφορούν οφειλές σε Πιστωτικά Ιδρύματα.

Ο πρόεδροςτης Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Περ. Στερεάς Ελλάδας κ. Γεώργιος Μητροπέτρος, κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των πολιτών και την εφαρμογή μιας συντονισμένης δράσης που θα διεκδικήσει αποτελέσματα τέτοια που θα προστατεύσουν κατά το καλύτερο δυνατό την περιουσία.

Ο Βασικός Εισηγητής κ. Δημήτρης Σπυράκος,Πρόεδρος της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, Δικηγόρος, ανέλυσε όλο το σχέδιο της ρύθμισης και ακολούθως παρουσίασε και επεξήγησε όλες τις μεταρρυθμίσεις που υπέστη ο νόμος από τον περασμένο Αύγουστο, χαρακτηρίζοντας τες άλλες ενδιαφέρουσες και άλλες αποκαρδιωτικές. Στην συνέχεια παρουσίασε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις εν λόγω τροποποιήσεις χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι μπορούν πλέον να υπαχθούν στην ρύθμιση και οφειλές των επαγγελματιών και των μικροεμπόρων, τόσο σε Τράπεζες όσο και σε Ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ) καθώς επίσης και προς την Εφορία.

Ακολούθως οι νομικοί κ. Αλέξης Καραμάνος και κα Ευαγγελία Βλάχου, ανέλυσαν ενότητες που αφορούν το νόμο, όπως όροι και προϋποθέσεις που φαίνεται ότι θα ισχύσουν, χρέη μπορούν να υπαχθούν, ποιοι μπαίνουν και ποιοι εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις των οφειλών, χρονικά όρια που τίθενται για κάθε ενέργεια, γενικό πλαίσιο γραφειοκρατικής διαδικασίας υπαγωγής στη ρύθμιση, διαδικασία ενώπιων των δικαστηρίων, σύνολο των δικαιολογητικών, διαδικασία επικαιροποίησης των αιτήσεων κλπ.

Η ημερίδα έκλεισε με την συμμετοχή του κοινού.Οι εισηγητές διευκρίνισαν όλα τα σχετικά με το νόμο θέματα και ερωτήματα, που τέθηκαν από τους ενδιαφερομένους.

Με την λήξη των εργασιών ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Λιονάκης τόνισε ότι ο νόμος Κατσέλη ενώ αρχικά φτιάχτηκε με την φιλοσοφία να λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο προστασίας των πολιτών μέσα στην κρίση, ως εργαλείο προστασίας της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ως εργαλείο στήριξης της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που εισήχθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και σύμφωνα με αυτές που φαίνεται ότι θα εισαχθούν το επόμενο διάστημα, γίνεται δυστυχώς φανερό, ότι ο νόμος απομακρύνεται από τον αρχικό σκοπό του, οδηγώντας ουσιαστικά στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, συμπεριλαμβάνοντας στο ευεργέτημα αυτό, συνεχώς και λιγότερους δανειολήπτες, εισάγοντας ανέφικτους όρους και προϋποθέσεις για την ελληνική πραγματικότητα και ασφυκτικές προθεσμίες. Ο ουσιαστικός αποκλεισμός πλήθος δανειοληπτών από την ένταξη στο νόμο, διευκολύνει την ανεμπόδιστη πώληση των δανείων τους στα distressedfundsπου καραδοκούν.

 

Επιμελητήριο Ευβοίας

17 Νοεμβρίου, 2015|Εκδηλώσεις - Ημερίδες|

Μοιράσου αυτό το άρθρο