Ισότιμος κοινωνικός εταίρος πλέον ο ΣΕΤΕ

ΣΤΗΝ αναβάθμιση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης αναγνωρίζοντάς τον ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο με τον ΣΕΒ την ΕΣΕΕ τη ΓΣΕΒΕΕ και τη ΓΣΕΕ για τη συνδιαμόρφωση της ΕΓΣΣΕ των κατώτατων μισθών αλλά και των προγραμμάτων επιμόρφωσης.
Η εκπεφρασμένη κυβερνητική βούληση που επαναβεβαιώθηκε χθες σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη και τους πρόεδρους των 14 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων-μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θα υλοποιηθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Στη χθεσινή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η γενική γραμματέας Εργασίας ‘Αννα Στρατινάκη ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης και η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και ‘Αλλων Πόρων ‘Αννα Δαλλαπόρτα συζητήθηκαν οι θετικές προοπτικές του τουρισμού για την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και η συνδρομή του στην ενίσχυση της απασχόλησης. Οι εκτιμήσεις για το 2013 κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των αφίξεων αλλά και των οικονομικών πόρων που θα εισρεύσουν από τον εισερχόμενο τουρισμό.
Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί περαιτέρω το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών έγινε αναφορά σε προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης που πρόκειται να προωθηθούν άμεσα. Ο κ. Βρούτσης σε δηλώσεις του τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή που θα υλοποιηθεί με καθυστέρηση 18 ετών επισημαίνοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει θετικά στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας». Μάλιστα ανέφερε ότι ο κλάδος του τουρισμού συνεισφέρει το 16% του ΑΕΠ της Ελλάδας και απασχολούνται περισσότερα από 700.000 άτομα.
Στις προοπτικές του κλάδου αναφέρθηκε και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. «Οι πρώτες ενδείξεις για τη νέα χρονιά στον τουριστικό τομέα είναι θετικές. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλάνε για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας και αύξηση εσόδων. Με ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία αλλά και την απασχόληση. Βασική μας θέση είναι ότι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση αποτελούν η συνεργασία ο διάλογος και η εμπιστοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ο οποίος επισήμανε ότι μέσω των νέων προγραμμάτων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της ανεργίας. «Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή αναγνωρίζοντας θεσμικά τον τουρισμό στο πρόσωπο του ΣΕΤΕ που σαν ομπρέλα καλύπτει το σύνολο των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με την ιδιότητα του θεσμικού ισότιμου κοινωνικού εταίρου.
Από δω και πέρα θα ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους με τη ΓΣΕΕ και πάνω από όλα με το υπουργείο Εργασίας. Στόχος όλων μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας να στηρίξουμε τα νέα προγράμματα ένταξης των νέων για να απορροφήσει ο τουρισμός που έχει τη δυναμική όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπεραμύνθηκε του κλάδου όσον αφορά το υψηλό ποσοστό της εισφοροδιαφυγής που συνολικά ανέρχεται στο 35% λέγοντας ότι στον τουρισμό το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζόμενων δεν υπερβαίνει το 15%.
ΣΕΒ – ΓΣΕΕ
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αναβάθμιση του ΣΕΤΕ σε κοινωνικό εταίρο. Ο ΣΕΒ επισήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να εξασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική εκπροσώπηση. «Η συμμετοχή λοιπόν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου του τουρισμού ενός κλάδου με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης απασχόλησης και κοινωνικών εισφορών –όπως αναδεικνύει και η μελέτη McKinsey– εξυπηρετεί αυτό το σκοπό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Στον αντίποδα ο αναπληρωτής γ.γ. της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης ανέφερε: «Μπορεί η κυβέρνηση να βαπτίζει όποιον θέλει ως κοινωνικό συνομιλητή. Αυτό που δεν μπορεί όμως είναι να αγνοεί την απαίτηση των εργαζομένων για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εθνική σύμβαση και αποκατάσταση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

Αργυρώ Μαυρούλη arma@express.gr

Πηγή εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ

Μοιράσου αυτό το άρθρο