Καθιερώνεται το e-Εισιτήριο στην ακτοπλοΐας

Υπ. Ναυτιλίας: Τι προβλέπει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπόθεση της καθιέρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην ακτοπλοΐα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπέγραψε το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθιερώνεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) για τους επιβάτες της ακτοπλοΐας και το απέστειλε για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για τον εξορθολογισμό της ακτοπλοΐας, την τόνωση της επιβατικής κίνησης, τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου των επιβατών και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης οι επιβάτες της ακτοπλοΐας θα μπορούν πλέον να προχωρούν σε ηλεκτρονική κράτηση των εισιτηρίων τους και να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις κάρτες επιβίβασης (boarding-pass) μέσω των «έξυπνων» κινητών τους, χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνεται το ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων και έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεως μεταφοράς οχημάτων ή «ΗΣΚΘΕΕΑ», ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, με το οποίο εξασφαλίζεται η ηλεκτρονική κράτηση και η έκδοση παραστατικών για επιβάτες, οχήματα και αγαθά.

Βασικοί στόχοι της εφαρμογής του συστήματος είναι:

α) η αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας των επιβατών, οχημάτων και αγαθών που διακινούνται με πλοία,

β) ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην έκδοση παραστατικών θαλάσσιας μεταφοράς,

γ) η αξιοποίηση των σχετικών στοιχείων που συλλέγονται και αφορούν την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος που θα συμβάλει στην παροχή ποιοτικών θαλάσσιων ενδομεταφορών και δημιουργίας κατάλληλων λιμενικών υποδομών, καθώς και

δ) η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της επιβατηγού ναυτιλίας με την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης και θεώρησης των προβλεπόμενων βεβαιώσεων.

Στο πλαίσιο επίσης αυτής της μεταρρύθμισης επανακαθορίζονται τα στοιχεία που αναγράφονται επί των εισιτηρίων και καθίσταται πλέον εφικτή η έκδοση ομαδικών εισιτηρίων. Επίσης καθορίζεται η δυνατότητα έκδοσης παραστατικών θαλάσσιας μεταφοράς με άλλη ηλεκτρονική μορφή (άυλο παραστατικό θαλάσσιας μεταφοράς).

Ακόμη εισάγεται η υπό προϋποθέσεις δυνατότητα έκδοσης παραστατικών θαλάσσιας μεταφοράς επί του πλοίου για αναχώρηση από συγκεκριμένο λιμάνι, για αντιμετώπιση των περιπτώσεων λιμανιών με μικρή επιβατική κίνηση όπου δεν υπάρχει ναυτικός πράκτορας.

Με το Π.Δ. θεσμοθετείται ακόμη η «κάρτα επιβίβασης» προκειμένου να επιτυγχάνεται η καταγραφή των επιβατών κατόχων ομαδικού εισιτηρίου και των βρεφών, ενώ προβλέπεται η έκδοση εισιτηρίων από αυτόματα μηχανήματα πώλησης ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα και για το σκοπό αυτό προβλέπεται πλέον η έκδοση τρίπτυχων εισιτηρίων.

Πέραν της αναμφισβήτητης άνεσης για το επιβατικό κοινό και της βελτίωσης των υπηρεσιών, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εξοικονομούνται δυνάμεις, τόσο για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες όσο και για τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Με την εφαρμογή των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος μειώνεται ο διαχειριστικός φόρτος και η οικονομική επιβάρυνση των εταιρειών για την παρακολούθηση των βεβαιώσεων με τη μείωση του αριθμού των τακτικών επιθεωρήσεων των συστημάτων ΗΣΚΘΕΕΑ/Καταγραφής. Την ίδια στιγμή, μειώνεται και ο φόρτος εργασίας της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ηλεκτρονική εποχή

Η ελληνική ακτοπλοΐα φαίνεται πλέον να περνά σε μια νέα ηλεκτρονική εποχή, τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος προσθέτει ότι με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δημιουργούνται φιλικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες για τον επιβάτη. «Αποτελεί μια ακόμη καινοτομία που εφαρμόσαμε, αναθεωρώντας τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Η ακτοπλοΐα αποτελεί την πύλη μέσα από την οποία ένα νησί αναπνέει, εξάγει, τροφοδοτείται και αναπτύσσεται. Γι’ αυτό και, από την πλευρά μας, τους τελευταίους 18 μήνες εργαστήκαμε σκληρά για να υλοποιήσουμε ενέργειες που σήμερα ενισχύουν και εξορθολογίζουν τη λειτουργία της», καταλήγει ο υπουργός.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

Μοιράσου αυτό το άρθρο