Κέντρο είσπραξης οφειλών απο την 1η Ιουλίου το ΙΚΑ

«Κέντρο Είσπραξης Οφειλών» (ΚΕΟ) το οποίο θα λειτουργεί στο ΙΚΑ και θα συνεργάζεται για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με δικηγορικά γραφεία και άλλους ιδιώτες «εξωτερικούς» συνεργάτες αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου το έργο του ελέγχου και της είσπραξης των χρεών από ασφαλιστικές εισφορές στα μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
Τη δημιουργία και τη λειτουργία του «Κέντρου Είσπραξης Οφειλών» υπό το ΙΚΑ ως του ενιαίου φορέα είσπραξης των οφειλών των 14 δισ. ευρώ στα μεγάλα ταμεία προβλέπει νομοθετική ρύθμιση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» προωθείται προς άμεση ψήφιση σε εφαρμογή του τελευταίου νόμου για τα ληξιπρόθεσμα. Το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών:
Θα αξιολογεί ως προς τη δυνατότητα είσπραξης και με βάση τα πειρουσιακά στοιχεία όλες τις αιτήσεις των οφειλετών που είτε είναι σε ρύθμιση είτε θα μπουν από την 1η Ιουλίου σε νέα ρύθμιση (σε 12 δόσεις για την πάγια έως 100 για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ και έως 48 δόσεις με τη «νέα αρχή» αν δεν επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής με τραπεζικά δάνεια όπως έχει ζητήσει η διοίκηση του ΙΚΑ από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών).
Θα παρακολουθεί την πορεία καταβολής των δόσεων «ειδοποιώντας» τους οφειλέτες μέσω call center αν καθυστερήσουν την πληρωμή έστω και για 1 ημέρα (αφορά κυρίως μικροοφειλέτες αφού οι πληρωμές των δόσεων προβλέπεται να γίνονται «αυτόματα» μέσω του τραπεζικού λογαριασμού για όσους χρωστούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ).
Θα προχωρεί σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία στην αναγκαστική είσπραξη των οφειλών.
Κατά προτεραιότητα προβλέπεται να ενταχθούν στο νέο Κέντρο για να αξιολογηθούν ως προς την εισπραξιμότητά τους οι οφειλές στο ΙΚΑ (6 δισ. ευρώ) και στον ΟΑΕΕ (7 δισ. ευρώ) ενώ θα ακολουθήσουν οι (χαμηλότερες και σε αρκετές περιπτώσεις μη ελεγχόμενες μηχανογραφικά) οφειλές προς τον ΟΓΑ και το ΕΤΑ­Α.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Αυτή την εβδομάδα και σε συνέχεια των υπουργικών αποφάσεων του Γιάννη Βρούτση αναμένεται να εκδοθεί και η εγκύκλιος για τη νέα ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία που ξεκινά την 1η Ιουλίου. Ο νέος νόμος προβλέπει πρόσθετες εγγυήσεις (πιστοποιητικά ορκωτών λογιστών ή δικηγόρων που θα αποδεικνύουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών) εμπράγματες «εξασφαλίσεις» ακόμη και επί της ακίνητης περιουσίας για τις μεγάλες οφειλές καθώς και πλήρη προέλεγχο των χρηματικών διαθεσίμων του οφειλέτη (αν καλύπτουν το χρέος θα είναι μάλιστα άμεσα απαιτητά).

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ10/06/2013

Μοιράσου αυτό το άρθρο