Κρίσιμη η οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Αναστροφή κλίματος με μικρή εισροή κεφαλαίων στις τράπεζες από τους καταθέτες που φυλάσσουν τα χρήματα στα «σεντούκια» παρατηρήθηκε χθες μόλις μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αποταμιευτές προεξόφλησαν τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης και ορισμένοι από αυτούς επέστρεψαν τα λεφτά τους από τα σπίτια τους στις τράπεζες.

Τραπεζίτες σημείωναν χθες ότι οι παραγγελίες που είχαν γίνει την προηγούμενη εβδομάδα για αναλήψεις δεν υλοποιήθηκαν. Τουναντίον οι αποταμιευτές που είχαν «σπάσει»τις προθεσμιακές καταθέσεις τους και μετέφεραν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς όψεως προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να τις αποσύρουν ανά πάσα στιγμή «έκλεισαν» εκ νέου σήμερα τα χρήματά τους σε προϊόντα προθεσμίας.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ»Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έχει ξεκινήσει η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών η οποία θα ενισχύσει σημαντικά με την ολοκλήρωσή της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών.

Οι περισσότεροι μικροκαταθέτες φυλάσσουν στα «σεντούκια» τα χρήματά τους σύμφωνα με στοιχεία που κατά καιρούς επικαλούνται θεσμικοί και κυβερνητικοί παράγοντες τακτική η οποία ενέχει προφανείς κινδύνους.
Οι προσδοκίες των τραπεζών είναι ότι μετά την αξιολόγηση του νέου κυβερνητικού σχήματοςοι αποταμιευτές θα επιστρέψουν σταδιακά τα χρήματά τους από τα «σεντούκια» αυξάνοντας τα επίπεδα ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αντίθετα πολύ ισχυρότερα μηνύματα ζητούν να λάβουν οι μεγάλοι καταθέτες προκειμένου να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έχουν μεταφέρει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα όσον αφορά τη συνέχιση υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου και την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας για την παραμονή της χώρας στο ευρώ θα οδηγήσουν στη διατήρηση της άντλησης κεφαλαίων ρευστότητας ύψους περίπου 125 δις.ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα εκτιμάται ότι θα δοθεί άμεσα από την τρόικα το «πράσινο φως» για τη θεσμοθέτηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών που θα κρίνουν και το εάν θα διατηρηθεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης των μεγαλύτερων τραπεζών εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ»Ετσιάμεσα η νέα κυβέρνηση καλείται να θεσμοθετήσει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης και στη συνέχειαοι μέτοχοι των τραπεζών που θα κρίνουν ότι τα κίνητρα που δίνονται στους ιδιώτες επενδυτές αντισταθμίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τους κινδύνους που αναλαμβάνουν με την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους τότε θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις αγορές.

Παράλληλα στο επίκεντρο θα βρεθούν οι δύο κρατικές τράπεζες ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει άμεσα για το μέλλον τους.

Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μοιράσου αυτό το άρθρο