Με την μαζική συμμετοχή όλων των Φορέων του Νομού, ο ΕΟΤ και το Επιμελητήριο πραγματοποιήσαν την πλέον διευρυμένη και εποικοδομητική συζήτηση που έχει λάβει χώρα για τον ευβοϊκό τουρισμό

Με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου εκδήλωση διευρυμένης συζήτησης με θέμα :  ΄΄ Βιώσιμος τουρισμός – νέες προκλήσεις του κλάδου – στρατηγικό πλάνο ΄΄, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρη Φραγκάκη. Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Επιμελητήριο Εύβοιας το παρόν έδωσαν σχεδόν όλοι οι Φορείς του Νομού, συμβάλλοντας σε μια σύσκεψη πραγματικό εφαλτήριο για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων ότι ο τουρισμός πρέπει τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει τη βαριά βιομηχανία του Νομού.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την προβολή videoπου δημιούργησε πρόσφατα το Επιμελητήριο, με σκοπό την προώθηση του ευβοϊκού τουρισμού και την ενίσχυση της διακριτής του ταυτότητας.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γεροντίτης ο οποίος παρουσίασε τις κυρίαρχες τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό υπογραμμίζοντας ότι η Εύβοια και η Σκύρος μπορούν να τις ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό. Στη συνέχειααναφέροντας ότι οΕυβοϊκός και η Εύβοια, δεν γνώρισαν την ανάπτυξη που έπρεπε, αντ’ αυτού υπέστησαν περιβαλλοντική υποβάθμιση, ρύπανση, άναρχη πολεοδομική “ανάπτυξη”, ανθρωπογενείς καταστροφές και τόσα άλλα, τόνισε ότι επιβάλλεται άμεσα μια ολιστική πολιτική αειφόρου ανάπτυξης τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. τις προτάσεις του Φορέα για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν. Μέτρα όπως.

Άμεση επένδυση και λειτουργία των ανακοινωθέντων υδατοδρομίων σε Χαλκίδα, Κάρυστο Αλιβέρι, Λουτρά Αιδηψού και των υδάτινων πεδίων στη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας (Λίμνη, Ωρεοί, Ψαροπούλι και Πευκί).

Ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της περιοχής με τις Βόρειες Σποράδες και τα νησιά του Αιγαίου.

Αξιοποίηση της γραμμής Κάρυστος – Άνδρος – Τήνος – Σύρος για τον εφοδιασμό των νησιών με ευβοϊκά προϊόντα και την ανάπτυξη συνεργειών στο τουριστικό τομέα.

Ανάπτυξη συνεργειών με τις Κυκλάδες και τα νησιά των Β. Σποράδων.

Ανάπτυξη ενεργειών πρόληψης, και θεραπείας της ρύπανσης του ευβοϊκού μέσα από την αποτύπωση και συνεχή παρακολούθηση της περιοχής με τη δημιουργία σταθμών μέτρησης και βάσης δεδομένων.

Υιοθέτηση αλιευτικής πολιτικής με κεντρικό στόχο την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, τη στήριξη του αλιευτικού επαγγέλματος, την ανάπτυξη του αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού με γνώμονα την προστασία ειδών και οικοτόπων.

Άμεση υλοποίηση καμπάνιας από τον ΕΟΤ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων μερών για τα 3 νέα σήματα που υιοθετήθηκαν με τον ν. 4875/2021, για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία με τα οποία θα επιτρέπεται από εδώ και πέρα (όπως για τα επισκέψιμα οινοποιεία), η παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) στις εγκαταστάσεις που θα λάβουν τα σήματα αυτά.

Ακολούθως ο Γιάννης Γεροντίτης πρότεινε και την εφαρμογή μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στην επι συνόλου ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Μέτρα όπως.

Ενίσχυση σύνδεσης και συνεργειών της παραγωγής με τον τουρισμό.

Προστασία και βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

Χωροταξικός σχεδιασμός σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και βελτίωση, ανάπτυξη των δημοσίων, κυρίως υποδομών.

Αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τον αιγιαλό. Υγειονομική προφύλαξη & ασφάλεια τουριστών.

Μείωση του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων, με κίνητρα για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μεγάλα αλλά και μικρά τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης.

Περιβαλλοντική πιστοποίηση για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, μέσα από την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στόχευση σε επισκέπτες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, άνοιγμα σε νέες αγορές, επένδυση στον εναλλακτικό τουρισμό που αναπτύσσεται όλες τις εποχές του χρόνου.

Ισόρροπη κατανομή των τουριστικών ροών στο χώρο και στο χρόνο με στοχευμένες ενέργειες προσέλκυσης τουριστών από γειτονικές περιοχές.

Ποιοτική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων, χωρίς να αλλοιώνεται ο παραδοσιακός και πολιτισμικός τους χαρακτήρας.

Διεύρυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σταδιακά προς το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτιση στις σύγχρονες δεξιότητες.

Στη συνέχεια των εργασιών χαιρετισμό απηυθύναν και τοποθετήθηκαν από την πλευρά τους, σε θέματα ανάπτυξης του ευβοϊκού τουρισμού,οΒουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ) κ. Σπυρίδων Γεροντίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Χαράλαμπος Μανιάτης,  η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα Έλενα Βάκα, οι Δήμαρχοι Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς, Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς, Κύμης – Αλιβερίου κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος, ο Αντιδήμαρχος Ερέτριας κ. Ευάγγελος Τσώκος και η Γενική Γραμματέας Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κα Ασημίνα Κυριακού.

Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρης Φραγκάκης – ο οποίος κατέγραψε με προσοχή απόψεις και προτάσεις που κατατέθηκαν – χαρακτήρισε το προηγούμενο έτος ως ορόσημο για την Πολιτεία εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων που έπρεπε να αντιμετωπίσει.

Σε αυτό το πλαίσιο κατέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού με την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε πως η Εύβοια βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. αναφορικά με την προβολή του τουριστικού της προϊόντος, ενός ενδιαφέροντος παράλληλου με αυτό της Πολιτείας για την γενικότερη στήριξη και εν συνεχεία ανασυγκρότηση της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο και ένα συνολικό κονδύλι ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και την κατασκευή 71 συνολικά έργων. Ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης αναφέροντας ότι το εν λόγω σχέδιο ανασυγκρότησης μπορεί να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία για τον επανασχεδιασμό και του τουριστικού προϊόντος της Εύβοιας, έθεσε ως βασικούς άξονες για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού, την αναβάθμιση των υποδομών, όπως με το νέο οδικό άξονα Ψαχνών – Ιστιαίας, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όπως με το βιώσιμο καθορισμό νέου δάσους και την ενίσχυση του τοπικού τουριστικού προϊόντος με εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι των αντανακλαστικών της Πολιτείας και του σχεδίου που έχει για την επόμενη μέρα στην Εύβοια, αλλά και της πρόθεσης του Ε.Ο.Τ. για την τουριστική προώθηση της, πρέπει να ακολουθήσουν η συνεννόηση της τοπικής κοινωνίας, η οριοθέτηση της διακριτής τουριστικής ταυτότητας του τόπου, η στόχευση στην βιωσιμότητα και στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ανάπτυξης και η παραγωγή ενός συνολικού έργου σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας, παρουσίασε τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Ε.Ο.Τ. για τη στήριξη της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές, όπως πρωτίστως και μεταξύ άλλων, τη δωρεάν συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα περίπτερα του στις διεθνείς εκθέσεις και την εξαιρετικά επιτυχή εφαρμογή του μέτρου EviaPassύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Κλείνοντας την τοποθέτηση του έκανε γνωστό πως επιπλέον αυτών, ο Ε.Ο.Τ. προτίθεται σε συνεργασία με 17 γραφεία του στο εξωτερικό, να προσφέρει ένα πακέτο προβολής της περιοχής με Fam – press Trips για το σύνολο της Εύβοιας, ώστε εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι και Opinion Leaders αλλά και άλλοι παράγοντες της αγοράς, να την επισκεφθούν και ακολούθως να την προβάλλουν σε στοχευμένες αγορές στο εξωτερικό. Η όλη πρωτοβουλία αποφασίστηκε να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους και με το συντονισμό του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την ανάπτυξη μιας πολύ γόνιμης συζήτησηςκατά την οποία μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν,ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ευβοίας κ. Ηλίας Θαλάσσης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Αναψυχής & Διασκέδασης Ευβοίας ”ο Ξένιος Ζευς” κ. Βασίλειος Ευθυμίου, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εύβοιας στην Επιτροπή της ΚΕΕΕ για τον Πτωχευτικό Νόμο κ. Δημήτριος Κωνσταντίνου, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Χαλκίδας κ. Γεώργιος Σπύρου και κ. Παναγιώτης Τζαφέρος, ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Γιαννάκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των ανωτέρω και μεταξύ άλλων,ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας ΠΣτΕ, κ. Ευάγγελος Κούκουζας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος – Ανδρέας Μώρος, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Μαραγκός, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Βασίλειος Βαρελάς, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων κ. Χρήστος Παύλου, ο Πρόεδρος του ΣΑΜΕΕ κ. Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος, η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής κα Σοφία Νικολάου, ο πρώην βουλευτής Ευβοίας κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Δημήτριος Βαγιάννης.

Με το πέρας των εργασιών όλοι συμφώνησαν στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης του ευβοϊκού τουρισμού, μέσα από ένα συνολικό έργο Πολιτείας, Ε.Ο.Τ. και τοπικής κοινωνίας και με βασικούς άξονες τη βελτίωση των υποδομών, την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση σύγχρονων ιδιωτικών επενδύσεων, των εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και την συνεχή προσπάθεια για την ενίσχυση μιας ταυτότητας του τοπου, ως διακριτού προορισμού.

Μοιράσου αυτό το άρθρο